Økning av veggedyr i Norge

Det er like ille i Norge som i Danmark.

AVSLØRENDE UTSLETT: Bitt av veggedyr. Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET
AVSLØRENDE UTSLETT: Bitt av veggedyr. Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev DinSide at 10 prosent av hotellene i Danmark var invadert av veggedyr. Nå viser det seg at Norge ikke er noe unntak. Dessverre.

– Det er omtrent likt som i Danmark, vi har ganske god oversikt. Det har vært en økning fra 2007 til 2010, og det er nye antall registrerte bekjempelser hvert år, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyr, til DinSide.

Siden 2007 har en rekke skadedyrfirmaer sendt Folkehelseinstituttet rapporter med antall angrep de har behandlet av utvalgte skadedyr. På denne måten får de informasjon om forekomst og utbredelse av skadedyrene, og hvordan dette endrer seg over tid.

Nå har veggedyrene invadert Paris

Veggedyret har blitt resistent

IKKE AKKURAT SØT: Veggedyret er like sjarmerende som det ser ut til. Akkurat som en gjest som aldri vil dra.  Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet
IKKE AKKURAT SØT: Veggedyret er like sjarmerende som det ser ut til. Akkurat som en gjest som aldri vil dra. Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet Vis mer


– I august-september er det flest antall tilfeller på hotell, herberge, studenthjem, private hjem og campinghytter. Campinghytter er i særstilling fordi man reagerer ikke på stikk og slikt som man ville ha gjort på et pent hotell, påpeker Ottesen.

Svært ofte tror campere at stikket skyldes mygg, når det egentlig er veggedyr som er årsaken.

– Folk merker det ikke da fordi kløreaksjonen ofte er forsinket. Det kan skje lenge etter turen, forklarer han.

YAIKS! Dette er et dårlig tegn. Den oransje pilen går stadig oppover. Foto: Folkehelseinstituttet
YAIKS! Dette er et dårlig tegn. Den oransje pilen går stadig oppover. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer


– Hva er årsaken til økningen?

– Det skyldes flere ting; folk reiser mer og drar lenger av gårde enn før, men så har i tillegg veggedyrene blitt resistente mot Permitin. Permitin er det vanligste middelet som blir brukt mot veggedyr og hodelus. Det er ikke giftig for menneske, forteller Ottesen.

Redd for å dra blodsugeren med hjem? Se hva du bør gjøre hvis du mistenker at veggedyr er blindpassasjer, og les mer om hvordan du blir kvitt dem.

Kan leve i ett år uten mat

Vanligvis er veggedyrene er mest aktiv om natten, hvis ikke det er forferdelig mange av dem. Spesielt tidlig om morgenen, og gjerne i 01- og 02-tiden, når vi er i vår dypeste søvn.

Veggedyr

Veggedyret er rundt 5 mm langt, ovalt, men ganske flatt (hvis det ikke akkurat har sugd blod). Fargen er lysebrun/rødbrun.

Ekskrementene ser ut som små svarte prikker. Eggene er rundt 1 mm store og gulhvite. Veggedyrhunnen kan legge 1-5 egg hver dag.

Veggedyr sprer ingen sykdommer, men bittene kan irritere og skape allergiske reaksjoner.

Les mer om veggedyr, hvordan du oppdager dem, hvordan du blir kvitt dem hos Folkehelseinstituttet.

Det eneste positive med veggedyrene er at de ikke er farlige.

– De overfører ikke kjente sykdommer, men det er klart at det ikke er bra å ha en hær med smådyr som suger blod av deg. Det er skikkelig ekkelt og veggedyrene forsvinner ikke av seg selv. De stikker seg ofte bort under trepaneler i campinghytter, gjerne der hvor insektsmiddelet ikke kan komme til, påpeker Ottesen.

Det er derfor de er så vanskelige å bli kvitt. Og tro heller ikke at veggedyrene sulter i hjel når du ikke er på campinghytta ... Veggedyr kan nemlig klare seg opp til et år uten å spise.

– Dersom du er plaget av veggedyr, anbefaler vi at du kontakter et profesjonelt selskap. Det er ikke bare å gå i butikken og kjøpe en sprayboks. Veggedyrene gjemmer seg bak alt fra bilder til brannvarslerne i taket, advarer avdelingsdirektøren.

>>>New York innvadert av veggedyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer