Økoterrorisme eller økoturisme?

Betyr nærmere naturen det samme som til det beste for den?

ASCÁNINKA: Ifølge FN og World Tourism Organization er et av kriteriene for økoturisme at inntektene deles med lokalbefolkning og urbefolkningsrupper. Jentene hører til acháninka-stammen i peruansk Amazonas.
Foto: Inga Ragnhild Holst
ASCÁNINKA: Ifølge FN og World Tourism Organization er et av kriteriene for økoturisme at inntektene deles med lokalbefolkning og urbefolkningsrupper. Jentene hører til acháninka-stammen i peruansk Amazonas.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss tennes ved tanken på uberørt natur, og på benevnelsen økoturisme. Men hvilke kriterier bør oppfylles før noe kan navnes økoturisme? Og hva skal egentlig til for at ferien din skal kunne defineres som miljøvennlig og bærekraftig?

Trå varsomt

- Økoturisme bør innebære at ingen skal slite ned det en har kommet for å se. Tilrettelegging, hotell- og veibygging skal foregå så varsomt mulig og folks kulturer skal forbli hundre prosent intakte, sier Steinar Lem, leder i Fremtiden i Våre Hender til DinSide Reise.

Lem sier videre at ordinær turisme ikke er skånsom mot verken folk eller natur:

- Dette at alle skal være den første til å se noe uberørt fører til at det ikke lenger er noe uberørt igjen. Turismen kan forvandle lokalbefolkninger til å gi slipp på sin kultur.

Det finnes ifølge Lem gode eksempler på turisme:

- Hvalsafarier i Nord-Norge er et godt tiltak. Denne turismen får lokalbefolkningen til å se på hvalen som noe mer enn spekk, og får dem til å ønske å bevare bestanden. I Italia har man også lyktes med å tiltrekke seg turister med rovdyrbestanden. Her tusler ulven inn i landsbyen hver morgen – og den spiser verken barn eller noen andre. Jeg skulle ønske at man så nytten av dette i Norge også, sier Steinar Lem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer