Økoturisme tar livet av truede dyr

I noen tilfeller gjør økoturisme mer skade enn gavn, fordi turistene smitter dyra med virus.

Publisert
Sist oppdatert

I disse klimatider er økoturisme blitt mote. Turistene strømmer til økoresorts for å oppleve sårbar natur og truede dyr før de forsvinner. Pengene de betaler går delvis til arbeidet med å konservere naturen.

Dermed reiser økoturistene med god samvittighet.

Men det burde de ikke nødvendigvis gjøre, for noen ganger gjør økoturisme mer skade enn gavn.

- Hold deg hjemme, dumme turist

Livsfarlig smitte

Våre luftveisvirus kan være dødelige for fjellgorillaene. Foto: Hochleitner
Våre luftveisvirus kan være dødelige for fjellgorillaene. Foto: Hochleitner Vis mer


Dette gjelder særlig når økoturistene skal besøke naturreservat med truede aper som fjellgorillaer, orangutanger eller sjimpanser. Turistene bringer nemlig med seg virus som er helt ukjente for apene, og dette kan få fatale konsekvenser, skriver den britiske avisen The Guardian.

Forskere har nemlig funnet eksempler på at menneskelige luftveisvirus har tatt livet av sjimpanser. Det skjedde i Elfenbenskysten i Vest-Afrika, der 15 sjimpanser ved en forskerstasjon døde av HRS -virus og HMP-virus.

Nå ønsker forskere å påby turistene å bruke munnbind når de besøker truede aper, og forby turistene å komme nærmere enn 10 meter fra apene (i dag kan man komme 7 meter unna).

Forskere er særlig bekymret for at de spesielt sårbare fjellgorillaene, som det bare finnes 650-700 igjen av, og orangutangene på Borneo, som det er 15.000 av, skal bli smittet.

- Masker er essensielle. Et av hovedproblemene hvis man drar på en relativt kort ferie til for eksempel Uganda, er at man har betalt mye for å reise. Hvis noen har en liten forkjølelse vil mange prøve å skjule det, fordi dette er en stor turistopplevelse som de har ventet lenge på å delta i, og betalt mye penger for, sa Dr Jo Setchell, primatolog ved Durham University og medlem av Primate Society of Great Britain til The Guardian.

Trenger pengene

Dilemmaet er at pengene økoturistene bringer er svært viktige i arbeidet med å verne de truede apene, og at økoturismen også viser lokalbefolkningen at de truede dyrene har en økonomisk verdi.

Det er ikke lett for turister å vite om de bærer et farlig virus, for ofte trenger man ikke ha noen symptomer i det hele tatt. Forskere vil at turistene skal kunne bevise at de har nødvendige vaksiner, og at klærne deres skal desinfiseres før de får komme i kontakt med dyrene.

Kilder: The Guardian og rapporten Pandemic Human Viruses Cause Decline of Endangered Great Apes


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer