Olé! For et hus!

Sjekk ut arkitekturen som tar pusten fra deg på din neste Spania-tur. >>> Spanske mesterverk

Publisert
Sist oppdatert

Allerede på flyplassen i Madrid ser du det: Linjene og fargene som overrasker. Nybygget på flyplassen Barajas, tegnet av britiske Richard Rogers, har vunnet Royal British Architects-prisen for sine ”sekvenser av spektakulære rom for både ankommende og utreisende.”

Når du går ut i de madrilenske gatene fortsetter det arkitektoniske dramaet og strekker seg ut til Bilbao i nord til Granada og Gran Canaria i sør. Hvor kommer den elleville kreativiteten fra? Og hvordan får de penger til å sette opp det ene mesterverket etter det andre?

>>> Bildespesial: Spanske mesterverk

Nyskapende demokrati

Børs og katedral møtes i Alberto Campo Baezas bankbygning Caja Granada.
Børs og katedral møtes i Alberto Campo Baezas bankbygning Caja Granada. Vis mer

Tur i arkitektur

En gruppe arkitekter i Barcelona tilbyr nå skoleklasser, arkitektkontorer og vanlige arkitekturinteresserte mennesker arkitektoniske rundturer i Barcelona. Turene kan sys etter interesse: epoke, nybygg, private boliger. Eller hva med en tur til bygg tegnet av en spesiell arkitekt? Alt kan fikses, loves Artchitectours. De ordner med skyss etter ønske og behov.

Kontakt: Architectours, Carrer Ganduxer 53 At, Barcelona Tel. + 34 932 018 737
Nett: Artchitectours.com


- Nyskapningen er et uttrykk for vårt nye demokrati. Under diktaturet var arkitekturen mer konform, sier Emilio Tuñon, partner i det hyppig prisbelønte arkitektkontoret Mansilla-Tuñon i Madrid.

Dette kontoret står bak det knallfargede MUSAC Museo de Arte Contemporáneo i León og kulturinstitusjoner i mange land.

Da Spanias regjerings- og statssjef, diktatoren Francisco Franco, døde i 1975 ble demokratiet raskt etablert. Like etter innsettingen av Kong Juan Carlos var den nye statsordningen på plass. Det nye demokratiet har bidratt til nytenkning og en enorm økonomisk vekst.

- Arkitekturens bidrag i den nye tiden var å gi innbyggerne noe å identifisere seg med. De ønsket at de nye bygningene skulle reflektere den nye politiske situasjonen og demokratiet.

Mange av de nye spektakulære institusjonene er offentlige bygg og kulturinstitusjoner. Det offentlige har bidratt med mye penger på å sette Spania på det arkitektoniske kartet:

- Det er klart at myndigheter på alle nivåer har bidratt økonomisk. Spania var et fattig land. Vi har siden demokratiet ble innført i 1975-76 bygget alle de teatrene, kongressene og sportsarenaene vi ikke fikk reist de foregående hundre årene, sier Tuñon. Det er skutt inn enorme beløp på infrastruktur

Hva er det som skiller den spanske arkitekturen fra andre land?

- Spansk arkitektur er veldig jordnær og rasjonell. Solen har mye å si og vi er opptatte av vår fremtreden og tilstedeværelse.

Fantastiske tradisjoner

Arkitekturen i Spania speiler kontakten med de andre regioner i Middelhavsområdet. Allerede på 100-tallet setter romerne spor etter seg, og som man i dag kan se av akvedukten i Segovia. Særlig viktig er den arabiske invasjonen av den iberiske halvøy 711 e.Kr. Med araberne fikk arkitekturen sterke innslag av arabisk kultur og håndverk. En økonomisk vekst sørget for at her var handel og industri. Córdoba ble en viktig by hvor jøder og arabere brakte videre gresk og arabisk vitenskap. Her ble det tatt i bruk nye teknikker på flere felt; blant annet satte de i gang med kunstig vanning. Den dag i dag står Mezquita, i dag byens katedral, men det var moske den var den gang det 23.400 kvadratmeter store bygget ble reist (Mezquita er angivelig den tredje største moskeen i verden). I dag har Mezquitaen sin naturlige plass på UNESCOs verdensarvliste. Et annet eksempel på arabisk innflytelse er Alhambra i Granada. Barcelonas byggmester Antoni Gaudí tok opp i seg de arabiske elementene, og videreførte den såkalte Mudejar-stilen som er en miks av arabisk og kristen byggeskikk.

>>> Bildespesial: Spanske mesterverk

Nye møter

Spansk verdensarv

Spania har hele 39 steder på UNESCOS (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) såkalte verdensarvliste. Norge har åtte. Organisasjonen har utpekt 812 objekter/steder som har universell verdi og som krever særskilt vern. Steder, naturområder og kulturelle aktiviteter kan komme inn på UNESCOS svært prestisjefylte liste. For det enkelte listeobjektet betyr en plassering økonomisk vekst som følge av potensielt økt turisttrafikk. Få med deg for eksempel UNESCOS-arven på Ibiza, i Barcelona, Sevilla, Valencia eller i Salamanca neste gang du besøker Spania.

Nett: Unesco


Den iberiske halvøy er fortsatt et sted der kulturer møtes, økonomien vokser og hvor man stadig bygger på noe nytt, noe flott og ekstravagant. Landet henter inn de beste arkitekter fra hele verden eller lar sine aller beste få rom nok til å tegne skråstilte skyskrapere som Torres KIO i Madrid eller kontemplative bygg som Granadas sparebank. MoMA (The museum of Modern Art) i New York har merket seg nyskapningen og i fjor kjørte museet en utstilling med navn New Architecture in Spain. Her ble 53 nye prosjekter presentert. Arkitekt Emilio Tuñon sier at spansk arkitektur er et paradoks:

- Den spanske arkitekturen er både universell og personlig, sier Tuñon.

Se de spanske verdensarvbyene

Kilder: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon, Encyclopædia Britannica, Greatbuildings.no, MoMA, El mundo, de respektive arkitekters egne nettsteder

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer