Øl i Europa

Det er ubegrensede muligheter til bryggeribesøk i Europa. Her er noen steder du kan lære mer om bryggerikunsten og smake de edle dråpene.

Publisert
Sist oppdatert
Gamle Carlsberg Bryggerier.
Foto: Carlsberg Foto: Carlsberg
Gamle Carlsberg Bryggerier.
Foto: Carlsberg Foto: Carlsberg Vis mer


Carlsberg

Carlsberg bryggerier i Danmark har sitt eget besøksenter i Valby like utenfor København. Senteret et rimelig ferskt; det åpnet dørene i 1999, og ligger i den gamle delen av Carlsberg-bryggeriene. Her følger besøkende en rute gjennom det gamle bryggeriet på egen hånd, hvor de får lære mer om Carlsbergs historie, ølproduksjonen før og nå. Og selvsagt: Muligheter til å nyte smaksprøver. Gratis adgang.

  Hvor: Carlsberg Besøgscenter, Gamle Carlsberg Vej 11, Valby.
  Ekstern lenke: Carlsberg på nett

Heineken

Heineken Experience heter Heinekens besøksenter i Amsterdam. Senteret ligger i de gamle bryggerilokalene i Stadhouderskade i Amsterdam fra 1867. Selve bryggeridriften i disse lokalene ble nedlagt i 1988, men besøksenteret åpnet først i 2001. Det er imidlertid så populært at du anbefales å komme om morgenen. Du får en innføring i historien og bryggeriprosessen, samt smaksprøver. Adgang: 7,50 euro (61 NOK).

Budweiser

Du har muligheten til å besøke Budweiser Budvar-bryggeriet i České Budějovice i Tsjekkia. Det er omvisninger daglig, men du må bestille først. Her kjøres kun gruppeturer, så dere må være minst ti og maks 50 personer sammen. Du får en innføring i bryggerikunsten, bryggeriets historie, og før eller etter omvisninger vanker det selvsagt smaksprøver. Priser: fra 70 CZK uten ølsmaking og 90 CZK med smaking (19 til 24 kroner).

Pilsner Urquell

Pilsner Urquell – eller Plzensky Prazdroj a.s som bryggeriet heter – har brygget pils siden 1842. Her går det guidede turer daglig, til bestemte tider. Under omvisningen får du se en film om bryggeriets historie, du får se bryggerihuset og bryggerikjelleren tolv meter under bakken. En guidet omvisning på et språk du skjønner (engelsk eller tysk) koster 120 CZK per person.

Du kan også besøke bryggerimuseet, hvor det blant annet er gode muligheter for smaksprøver: Dersom du kjøper et ølglass med Pilsner Urquell logo til 45 Kc, får du tappet gratis øl. Museet har eksistert i 44 år, og har 35.000 besøkende årlig. Inngang koster fra 60 CZK (16 kroner).

Fuller's

Fuller's er et uavhengig bryggeri situert på samme sted ved Themsen i London som da bryggeriet startet produksjonen i 1845. De har vunnet prisen Årets øl i Storbritannia flere ganger, kåret av organisasjonen CAMRA (Campaign for Real Ale). Bryggeriet er også kåret til Årets brygger i 2003 Good Pub Guide.

Under en omvisning her får du sett eldre og nyere måter å brygge øl på. Turene går mandager, tirsdager, torsdager og fredager til bestemte tider, og turene må forhåndsbestilles. Inngang er 5 pund per voksen (59 kroner).

  Hvor: Fuller, smith & Turner PLC, Griffin Brewery, Chiswick Lane South, Chiswick, London.
  Ekstern lenke: Fuller's på nett

Valhalla Brewery

Storbritannias nordligste bryggeri finner på øya Unst på Shetland. Bryggeriet heter Valhalla Brewery, og her produseres noen få sorter øl i det som ser ut som en litt større garasje. Ølproduksjonen her ble startet i 1997.

  Hvor:
  Valhalla Brewery, Baltasound, Unst.

Guinness

Her kan du ikke forvente deg en omvisning i bryggeriet, men et besøk hos Guinness Storehouse i Dublin bør inkluderes på irlandsturen. Dette er en av de best besøkte turistattraksjonene i Irland.

Her får du se en "World og Guinness" utstilling, du får presentert Guinness' historie gjennom lyd og bilde, du får sett Guinness-reklamer gjennom tidene, samt at du får stifte nærmere bekjentskap med de gylne dråpene i puben. Inngang koster 13,50 euro per voksen (109 kroner).

Tilbake til innledningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer