Olav ble fratatt taxfreevarene på flyplassen

Årsak: Posen var ikke godkjent i Norge ...

FEIL POSE: Det er ditt ansvar å sørge for at taxfreevarene handler i riktig pose. Forseglingsposen på bildet er en godkjent type som ville passert i sikkerhetskontrollen.(Illustrasjonen er en fotomontasje.)  Foto: Colourbox/Debatin/Kristin Sørdal
FEIL POSE: Det er ditt ansvar å sørge for at taxfreevarene handler i riktig pose. Forseglingsposen på bildet er en godkjent type som ville passert i sikkerhetskontrollen.(Illustrasjonen er en fotomontasje.) Foto: Colourbox/Debatin/Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olav Tofte Larssen og hans kone ble temmelig overrasket da de ankom Gardermoen etter en ferie i Tyrkia, og ble fratatt taxfreevarene i sikkerhetskontrollen.

Forklaringen de fikk, var at posen eller forseglingen ikke var godkjent i Norge.

Taxfreevarene var kjøpt på flyplassen i Antalya, og ettersom de skulle mellomlande på Gardermoen og fly videre innenriks, hadde de sørget for at varene ble lagt i en forseglet pose på flyplassen i Antalya.

Dette hjalp imidlertid ikke: Posen eller forseglingen var ikke godkjent i Norge, og varene ble konfiskert.

Les også: Nå er det dyrere å bli tatt i tollen

Olav Tofte Larssen ble fratatt taxfreevarene på Gardermoen, fordi posen var feil! Foto: Privat
Olav Tofte Larssen ble fratatt taxfreevarene på Gardermoen, fordi posen var feil! Foto: Privat Vis mer


Kjøpt i Tyrkia? - Ikke godkjent!

- Vi foretok innkjøp av taxfree på flyplassen i Antalya siden vi hadde relativt dårlig tid i transit på Gardermoen. Siden vi skulle over på innenriksfly til Værnes, sørget vi for at innkjøpet ble lagt i forseglet pose på flyplassen i Antalya, forteller Tofte Larssen.

- Overraskelsen var derfor stor da denne handleposen ble beslaglagt i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Begrunnelsen var at forseglingen /posen ikke var godkjent i Norge, siden innkjøpet var foretatt i Tyrkia, sier han videre.

Tofte Larssen sier til DinSide at han syntes hele praksisen virket merkelig, og han har også henvendt seg til Avinor for å finne ut av om regelverket er praktisert feil.

- Bortsett fra en viss irritasjon slo det meg at kontrolløren anvendte regelverket feil og henvendelsen sendt Avinor var slik ment at dette i tilfelle kunne korrigeres.

- I motsatt fall synes jeg at praksisen er temmelig diskriminerende, sier Tofte Larssen.

Les også: Ombordbutikkene på flyene har prisgaranti på taxfreevarer

- Dette er riktig!

Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, bekrefter overfor DinSide at det som skjedde med Tofte Larssen er korrekt anvendelse av regelverket.

- Dette er riktig. Varer anskaffet utenfor EU/EØS er ikke godkjent for å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen på lufthavner innenfor EU/EØS, forteller Ånonsen til DinSide.

- Alle poser som ikke har korrekt forsegling skal,og blir, avvist, uavhengig av hvor passasjeren kommer fra, fortsetter han.

Dette gjelder altså varer som skal tas med gjennom ny sikkerhetskontroll ved mellomlanding/transfer.

Slik ser en godkjent forseglingspose ut. På engelsk kalles de engelsk Security Tamper Evident Bag (STEB). Foto: Acepac International
Slik ser en godkjent forseglingspose ut. På engelsk kalles de engelsk Security Tamper Evident Bag (STEB). Foto: Acepac International Vis mer


- Taxfreeposen (Security Tamper Evident Bag på engelsk) skal forsegles når væske eller tilsvarende skal medbringes gjennom en sikkerhetskontroll. Dette for ivareta den sikkerheten som varen har vært underlagt frem til den selges ved å hindre passasjerer å endre innholdet. Det er internasjonale krav til forseglingsposer, forklarer Ånonsen.

Kravene til forseglingsposene kan du lese mer om her.

- Vanskelig, men det er likevel passasjerens ansvar

Tofte Larssen handlet i god tro. Han sørget for å få posen forseglet på flyplassen i Antalya, fordi han skulle mellomlande og videre innenlands i Norge. Dette gjorde han fordi han kjente til kravet om forseglede poser ved mellomlanding og passering i sikkerhetskontrollen. Så langt så godt? Men likevel ikke godt nok.

Hvordan kan reisende vite om forseglingen ikke er gyldig eller ikke? Og er det egentlig den reisendes ansvar at flyplassen, i dette tilfelle Antalya, ikke følger retningslinjene? Hva kan man gjøre i slike tilfeller?

Selv om det kan være vanskelig å vite hva som er korrekt forsegling, er det ifølge Ånonsen likevel passasjerens ansvar.

- Det kan være vanskelig for passasjeren å finne ut om forseglingen er gyldig eller ikke, men det er likevel dennes ansvar å vite hva som er regelverket for de forskjellige lufthavner rundt om i verden. Derfor oppfordres alltid passasjerer å ta kontakt med sitt flyselskap for å få vite om det er spesielle forhold en bør være klar over når en er på reise, skriver Ånonsen i en e-post til DinSide.

Han forteller videre at butikker på flyplasser i de fleste land er medlem av en interesseorganisasjon (TFWA) som skal jobbe for økt handel på flyplasser og mest mulig like regler for handel. Organisasjonen jobber også mot egne medlemmer slik at disse skal følge internasjonale krav, herunder bruk av godkjent forseglingspose.

Offisiell info om væskeforbud og taxfreevarer fra Avinor:

Spørsmål: Kan jeg ta med taxfree-varer i håndbagasjen?
Du kan ta med forseglede taxfree-varer kjøpt de siste 24 timer på lufthavner i EU/EØS, samt forseglede varer kjøpt om bord i EU/EØS registrerte flyselskaper.

Du kan også medbringe forseglede varer kjøpt de siste 36 timer fra internasjonale lufthavner i USA og Canada; Kuala Lumpur (Malaysia); Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Zadar og Zagreb (Kroatia), samt Changi (Singapore).

Spørsmål: Hvordan unngår jeg at taxfree-posen blir avvist?
Reiser du i eller mellom EU/EØS land, må du be taxfree-butikken forsegle handleposen med kvittering inni, og reisen må gjennomføres innen 24 timer etter kjøp. Det samme gjelder fra internasjonale lufthavner i USA og Canada; Kuala Lumpur (Malaysia); Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Zadar og Zagreb (Kroatia), samt Changi (Singapore) men der må reisen gjennomføres innen 36 timer.

Reiser du fra andre steder, kan du kjøpe varer om bord i flyet (hvis det er et EU/EØS registrert selskap) eller ved ankomst i Norge. Taxfreeposer fra andre land vil bli avvist i sikkerhetskontrollen selv om de er forseglet, og selv om posen har blitt sikkerhetskontrollert i et annet EU/EØS-land.
Kilde: Avinor


- At enkelte lufthavner ikke følger reglene er en avgjørelse lufthavnene må stå for. Når det gjelder Antalya har ikke Tyrkia en avtale med EU som tilsier at sikkerhetsregimet er akseptert av EU. Ingen forseglingsposer fra Tyrkia er derfor tillatt å ta med som håndbagasje, fortsetter han.

Dersom du skal reise fra et land utenfor EU/EØS, og lurer på om dette landet har godkjente forseglingsposer, kan du sjekke dette på Avinors nettside. Der har Luftfartstilsynet og Avinor lagt ut informasjon om fra hvilke land forseglingsposer aksepteres. Du kan også se dette i faktaboksen til høyre.

Les også: Forbudt å ta ekstra betalt for taxfreevarer

Dette er løsningen

Tofte Larssen etterlyser informasjon om dette fra reisearrangøren.

- De bør advare sine kunder mot å handle taxfree i Tyrkia dersom de skal videre innenriks fra Gardermoen, slik at kundene slipper den samme ubehagelige opplevelsen i sikkerhetskontrollen som vi hadde, i tillegg til å få beslaglagt det man i god tro har brakt med seg, uttaler Tofte Larssen.

Han fikk ingen slik informasjon i forkant av reisen, fra sin reisearrangør. I ettertid har de beklaget uleiligheten.

Anne Grethe Haugen i Tyrkiareiser, som ikke er det samme reiseselskapet som Tofte Larssen reiste med, men som er spesialister på Tyrkia, sier til DinSide at de pleier å opplyse om dette regelverket dersom de har fly med mellomlanding. Deres gjester bytter imidlertid vanligvis ikke fly, og de opplyser da ikke om det.

Star Tour sier til DinSide at de ikke informerer om regelverket per i dag, men at de nå vil legge inn lenke til informasjon fra Luftfartstilsynet om dette, på Star Tours nettsider.

Dersom du skal reise fra Tyrkia og ønsker å handle flytende taxfreevarer som du vil ha med deg gjennom en mellomlanding, kan du løse dette ved å handle om bord på flyet. Ifølge informasjon fra Luftfartstilsynet, vil en forseglet pose fra et flyselskap som er hjemmehørende i EU/EØS/Sveits være godkjent for passering i sikkerhetskontrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer