Om naturfenomener

Fjorder, nordlys og midnattssol – dette kommer tilreisende hit for å se.

Publisert
Sist oppdatert

Om nordlyset

Nordlyset er et fenomen som ikke slutter å fascinere verken journalister eller andre tilreisende fra sydligere trakter. Her forteller journalisten fra The Guardian:

- Jeg så opp, og bannet høyt, unnskyldte meg og bannet igjen. Mot den klare, stjernespekkede nattehimmelen strakk noe som så ut som et skybånd seg tvers over hvelvingen. Men skyen var lysende grønn og syntes å nesten umerkelig å danse mens den forandret form. Den forsvant, og dukket opp igjen, denne gangen kantet i rødt. Med bjeffende huskyer i bakgrunnen stirret jeg opp i en time, holdt fanget av det mest spektakulære naturfenomenet jeg noen gang har sett.

Om midnattssol

- Langsomt flater solens dykk ut, og den sikre kursen mot horisontlinjen avbrytes. Solen blir hengende i luften, nøyaktig like brennende som før. Og mørket – ja det kommer ikke. Det gjør til gjengjeld et klart, ubarmhjertig hvitt lys, som ikke slukker. Midnattssol. (…) I natten fortsetter urviserne trofast med å tikke videre for å måle en tid som ikke er her for øyeblikket. Det eneste som er her er det hvite lyset som blottlegger to av byens drukkenbolter på vei til neste kneipe, og et par gutter på vei hjem med en fotball på bagasjebrettet. Forventningen om at mørket kommer blir sittende i kroppen – et lite traume over at selv naturen nå oppfører seg naturstridig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer