Norgesferie:

Ønsker ny skatt for dette

Nå skal disse betale turistskatt når de besøker.

MÅ BETALE MER: Utenlandske turister må betale turistskatt for å dra på skiferie til Norge. Foto: Odd Roar Lange
MÅ BETALE MER: Utenlandske turister må betale turistskatt for å dra på skiferie til Norge. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge vil innfører en ny turistskatt. Og at alle som besøker Norge må være med på spleiselaget for å skape bedre reiselivsopplevelser i Norge.

Dette er klart etter at regjeringens reisemålsutvalg, ledet Trine Skei Grande, torsdag morgen la fram sitt forslag til plan for å utvikle norsk reiseliv i framtida.

REISE: Skal du til Lofoten i sommer? Da kan disse tipsene være greie å ha med seg! Video: Destinasjon Lofoten Vis mer

Ba om råd

Regjeringen åpnet gjennom Hurdalsplattformen for å etablere prøveområder for turistskatt i Norge. Lofoten ble tidlig pekt ut som et pilotprosjekt. Det samme ble fjordene på Vestlandet.

Og etter budsjettforhandlingene med SV kom denne formuleringen på bordet:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en kommunal/statlig turistskatt seinest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024».

Ved innreise og utreise

Nå er det klart at reisemålsutvalget ikke peker på hvilke geografiske områder som skal få nyte godt av turistskatten.

Men alle kommune som har laget en reiselivsplan kan få søke om midler fra et nasjonalt fond.

NY SKATT TIL FLYPASSASJERER: Passasjerer fra utlandet må betale turistskatt til Norge, mener et regjeringsoppnevnt utvalg. Foto: Odd Roar Lange
NY SKATT TIL FLYPASSASJERER: Passasjerer fra utlandet må betale turistskatt til Norge, mener et regjeringsoppnevnt utvalg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Det er ikke Walt Disney som har lage for attraksjoner. Det er Vårherre. Derfor trenger vi en bedre forvaltning av naturen, sier Trine Skei Grande.

- Vi foreslår å etablere en modell for fellesgodefinansiering hvor de besøkende bidrar. Besøksbidraget må kreves inn nasjonalt fortrinnsvis via transport inn til eller ut av landet, både fra passasjerer som kommer med fly, cruiseskip og ferje, tog, buss og fra privatbilister. Inntektene fra besøksbidraget ma.̊ øremerkes til å finansiere investeringer, drift og vedlikehold av fellesgoder for tilreisende og fastboende.

Disse får penger

- Inntektene fra besøksbidragene fordeles mellom fylkeskommunene, som behandler søknader om midler til fellesgodetiltak. Det må utarbeides en fordelingsnøkkel som gir en rettferdig fordeling av midler mellom fylkeskommuner.

Turistskattpengene må øremerkes til å finansiere investeringer, drift og vedlikehold av fellesgoder for tilreisende og fastboende. Inntektene fra besøksbidragene ma.̊ fordeles mellom fylkeskommunene, som behandler søknader om midler til fellesgodetiltak.

Retningslinjene for finansiering bør fastsettes nasjonalt. Kriterier for støtte må være enkle og gi stort handlingsrom for å finne langsiktige lokale løsninger på fellesgodeutfordringer, mener Reisemålsutvalget.

Innreiseskatt

Utvalget ønsker ikke en turistskatt på hotellovernattinger, men mener det er et viktig prinsipp at utenlandske besøkende også̊ skal bidra til fellesgodefinansieringen.

VIL HA PILOTER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ønsker å opprette pilotprosjekt for bruken av reiselivsskattn
VIL HA PILOTER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ønsker å opprette pilotprosjekt for bruken av reiselivsskattn Vis mer

Ønsker pilotprosjekt

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har fått overlevert rapporten og forslagene fra Reisemålsutvalget.

– Reiselivet er Norges femte største eksportnæring og gir arbeid til over 180 000 personer. Regjeringen ønsker å legge til rette for en konkurransedyktig, bærekraftig og ansvarlig reiselivsnæring som skaper aktivitet i hele landet.

- Jeg ser fram til å få en grundig gjennomgang av utfordringene og mulighetene for utviklingen av norske reisemål, sier næringsminister Jan Christian Vestre, som tar til orde for at et lite utvalg steder - heriblant Lofoten - skal være pilotprosjekt for hvordan turistskatten skal brukes for å redusere slitasjen og øke kvaliteten på lokalmiljøene.

MÅ BETALE: Cruiseturister ut utenlandske gjester med Hurtigruten må betale reiseskatt i Norge. Foto: Odd Roar Lange
MÅ BETALE: Cruiseturister ut utenlandske gjester med Hurtigruten må betale reiseskatt i Norge. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Regjeringen ønsker å vedta reiselivsskatten i løpet av høsten 2024.

- I så fall kan den innføres fra 1. januar 2024, sier Trine Skei Grande.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer