Hvordan finne billige billetter:

Ønsker opprør mot hoteller

Derfor håper reiseeksperten på bedre tider for singelreisende.

VETERAN: Charlotte Ehde-Eliassen er ekspert i å arrangere reiser for single. Nå vil hun ha opprør mot hotellenes prispraksis. Foto: Privat
VETERAN: Charlotte Ehde-Eliassen er ekspert i å arrangere reiser for single. Nå vil hun ha opprør mot hotellenes prispraksis. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise alene, så har du kanskje allerede merket det. Prisen for å dra på charterferie, cruiseferie eller leie hotellrom blir ganske så kostbart når du må betale også for den ubrukte senga. Prisene er nesten alltid for to personer i dobbeltrom, men hva skal du gjøre når du reiser som singelperson?

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Smarte tips

- Det er 10 000-kroners spørsmålet, sier Charlotte Ehde-Eliassen, som er daglige leder i Viljareiser. I snart 30 år har ledet Jomfrureiser som er spesialister seg på jenteturer der mange reisende er single.

- Eneste som nytter, spørre ved ankomst – såframt du ikke har forhåndsbetalt hele summen. Dette med enkeltromstillegg er helt vilt, og på cruise er det verre enn verst, mener Charlotte Ehde-Eliassen.

- Vi merker også at flere og flere spør etter muligheter for enkeltrom og de reiser ikke hvis ikke det er flere enkeltrom ledig. De ønsker ikke å reise dersom de må bruke det halvdelte dobbeltrommet.

REISEKLARE: Alenereisende utgjør en stor del av besøket på mange destinasjoner. Foto: Odd Roar Lange
REISEKLARE: Alenereisende utgjør en stor del av besøket på mange destinasjoner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nye tider

- For 20 år siden reiste folk uansett og det var ikke så nøye med hvilken annen dame man delte rom med. Men nå vil de reisende ha eget rom, nesten koste hva det koste vil.

- Er det noe forbrukerne kan gjøre for å endre systemet?

- Jeg har virkelig lyst til å få i gang et «opprør» mot hoteller. Jeg vet jo at noen turoperatører, inkludert oss, klarer å forhandle med noen hoteller om enkeltrom uten tillegg i pris. Men da er det fordi vi kommer i en gruppe, men som individuell reisende, vanskelig.

Mitt beste tips er å gå ned i hotellstandard. Dermed har de mest sannsynlig også mer varierte hotellrom og du kan være heldig å få et rom som er et enkeltrom og ikke dobbeltrom og dermed få en betraktelig lavere pris, såer Charlotte Ehde-Eliassen.

NYE VANER. Endrede reisevaner fører til økt behov for enkeltrom, mener Charlotte Ehde-Eliassen. Foto: Privat
NYE VANER. Endrede reisevaner fører til økt behov for enkeltrom, mener Charlotte Ehde-Eliassen. Foto: Privat Vis mer

Irriterende

-Jeg reiser ofte alene selv eller alene med barn, og har irritert meg jevnt og trutt over det samme – så jeg forstår at folk spør om dette, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

Forklaringen på at du må betale ekstra er denne.

- Dessverre er hotellkontrakter og priser basert på selve rommet og ikke antall personer som bor i rommet. Siden de aller fleste hoteller opererer med dobbeltrom betaler man altså for dette selv om man bare er én person, sier Rivera.

- Heldigvis ser vi derimot at stadig flere hoteller begynner å tilby flere enkeltrom enn man tradisjonelt har gjort tidligere. Mitt beste tips er derfor først og fremst å sjekke hvilke hoteller som tilbyr enkeltrom – og holde et utkikk etter ulike kampanjer og tilbud. Eksempelvis arrangerer vi flere «soloreiser» i året der det er tilbud for enkeltreisende og ofte sosiale reiser tilpasset soloreisende.

Ikke ulovlig

- Pakkereiser med enkeltromstillegg og hotellrom til dobbeltromspris er en kjent problemstilling for mange som reiser alene, sier Thomas Iversen, ekspert på reisejus hos Forbrukerrådet.

- Noen velger å dele rom med en annen ukjent medreisende, men ikke alle synes det er en god idé.

Å reise alene gir ofte en mulighet til å være mer fleksibel både når det gjelder reisetidspunkt og valg av reisemål. Det å kunne flytte reisen to-tre dager fram eller tilbake kan føre til at man får reisen til lavere pris. Dette er ikke alltid like lett dersom man reiser som par eller familie.

Det handler altså om å være kreativ og å utnytte mulighetene.

ALENE PÅ TUR: Utnytt mulighetene og ta kontakt med hotellet før reisen starter eller ved ankomst på reisemålet. Husk det er lov å prute på prisen. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange
ALENE PÅ TUR: Utnytt mulighetene og ta kontakt med hotellet før reisen starter eller ved ankomst på reisemålet. Husk det er lov å prute på prisen. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange Vis mer

- Er det tillatt å ta betalt for et dobbeltrom når det bare skal brukes av én?

- Det er ingen regler som forbyr dette. Det regnes heller ikke som diskriminerende i lovens forstand.

Velg annet reisetidspunkt

- Vi oppfordrer gjerne til å benytte muligheten til å forhandle med reisearrangøren eller hotellet om en lavere pris, særlig hvis frokosten eller andre måltider og utflukter er inkludert. Bruk også mulighetene i å velge å reise i annet enn høysesong hvis du har mulighet til dét.

Og dersom du skal ha leiebil så er det smarte å bestille liten leiebil i stedet for stor og heller undersøke om oppgradering på stedet. Det kan man spare mye penger på. Det handler ofte om å se etter mulighetene som ligger der når man reiser alene, avslutter Thomas Iversen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer