Spania

Ønsker utenlandske turister velkommen

Fra 1. juli ønsker Spania utenlandske turister velkommen, men hvem dette gjelder og hvordan det skal foregå er uklart. Samtidig er det utarbeidet strenge tiltak mot smitte på spanske strender

SPANIAFERIE? Den spanske statsminister vil ønske utenlandske turister velkommen i juli. Detaljene er derimot fortsatt uklare. Foto: NTB Scanpix
SPANIAFERIE? Den spanske statsminister vil ønske utenlandske turister velkommen i juli. Detaljene er derimot fortsatt uklare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kunne den spanske statsministeren Pedro Sánchez fortelle at Spania åpner opp for besøk av utenlandske turister fra og med 1. juli. Denne nyheten ble lagt fram som en del av planen for å gjenåpne det spanske samfunnet.

Samtidig innfører det spanske helsedepartementet strengere tiltak for sosial avstand og hygiene på spanske strender.

Vil åpne for turister

15. mai innførte Spania karanteneregler for utlendinger som reiser inn i landet, som foreløpig er forlenget frem til 7. juni, skriver den spanske regjeringen på sine nettsider.

Samtidig kom det frem på en pressekonferanse lørdag at statsministeren ønsker å åpne opp for utenlandske turister fra og med juli, der Sánchez kunngjorde at Spania i juli vil gjenoppta innreise av utenlandske turister på en sikker måte, skriver elpais.

«Spania mottar hvert år mer enn 80 millioner besøkende fra utlandet. Fra juli vil Spania igjen motta turister fra utlandet under trygge forhold», uttalte Sánchez på pressekonferansen.

Samtidig skriver el País at den spanske statsministeren sier det jobbes med å sikre at både de som kommer ikke skal være til fare for den lokale befolkningen, og at de skal komme til trygge destinasjoner.

Kilder el País har snakket med i den spanske administrasjonen, sier til avisen søndag at en gjenåpning for utenlandske turister innen bare fem uker, vil kreve avtaler mellom enkeltland som åpner for reiser mellom landene dette gjelder.

Som kjent skal Hellas ha informert om at de vil åpne opp for blant annet nordmenn fra og med 15. juni.

Strenge strandkrav

Den spanske gjenåpningen som turistmål for utlendinger mangler altså en hel del detaljer, deriblant om de vil åpne for nordmenn og hvilke andre krav de vil stille ved innreise.

Samme dag som den spanske statsministerens pressekonferanse, kunne dessuten helsedepartementet i Spania legge frem nye og strengere tiltak for sosial avstand og hygiene på de spanske strendene.

De skriver at smittefaren på strendene er knyttet til kontakt mellom personer.

Dermed anbefaler de blant annet å begrense tilgangen til maritime bad der det normalt vil kunne være mange folk til stede, å plassere parasoller med minst fire meters avstand mellom hver parasoll, dele stranda inn i sektorer, holde minst to meter avstand ved spasering i vannkanten samt unngå kollektive sportslige aktiviteter.

I tillegg anbefales det strenge tiltak til daglig hygiene og rengjøring av strandområdene. Det anbefales heller ikke bading i ferskvann med lite eller ingen strøm.

Ifølge La opinion de Málaga, har myndighetene i Andalucía bestemt seg for å ansette 3.000 personer i sommer, som skal garantere sikkerheten til badegjestene, blant annet ved å holde vakt og følge med på kapasiteten på strendene.

- Vi skal sørge for at strendene oppfyller alle hygieniske og preventive tiltak mot covid-19, uttaler Juanma Moreno.

Hva med reiserådet?

Fortsatt er rådet fra det norske utenriksdepartementet at de fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, som gjelder til og med 20. august.

Når det gjelder Hellas, som har åpnet for å ta imot nordmenn i juni, skriver UD under Hellas' reiseråd at «den greske statsministeren 28. april la frem et veikart for gradvis oppheving av restriksjoner relatert til covid-19. Gjenåpningen vil bestå av flere faser over de neste ukene. Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige».

Som kjent gjelder normalt ikke reiseforsikringen dersom man reiser til land det er utstedt reiseråd mot, som per i dag altså er samtlige land i verden.

I en e-post til Dinside skriver UD at de løpende vurderer sikkerhetssituasjonen for reisende norske borgere, og reiserådet vil endres når smitte- og sikkerhetssituasjonen tilsier det.

- Til tross for forsiktig oppmyking av smitteverntiltak i flere land er det fortsatt vanskelig å være på reise, også i Europa. Reiserestriksjoner i og mellom land, karantenebestemmelser, smitteverntiltak og svært få flyavganger som i tillegg blir hyppig kansellert, skaper fortsatt utfordringer for norske borgere på reise. Situasjonen er uforutsigbar og uoversiktlig, og ambassadene får fortsatt spørsmål om bistand til å komme hjem til Norge, skriver UD i e-posten.

Departementet legger til at reiserådene er råd og ikke et forbud.

- Det er opp til den enkelte å vurdere om en reise er strengt nødvendig. Norske borgere som reiser utenlands til tross for dette reiserådet kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme seg hjem. Det gjelder i alle situasjoner der vi har reiseråd av denne typen. Den enkelte må også sjekke med sitt forsikringsselskap om reiseforsikringen er gyldig, og hva den dekker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer