Japan

- Oppfør dere

Kommer med bønn til turistene.

TURISTBOOM: Folk flokker til det populære fiskemarkedet Tsukiji i Tokyo i Japan. Foto Yoshio Tsunoda/AFLO/Shutterstock/NTB
TURISTBOOM: Folk flokker til det populære fiskemarkedet Tsukiji i Tokyo i Japan. Foto Yoshio Tsunoda/AFLO/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at restriksjonene som ble innført under coronapandemien, ble lettet på, har turistnæringen begynt å blomstre opp igjen.

Reiselystne personer verden rundt flokker til populære turistmål på søken etter å hvile, kose seg og utforske nye steder, men det er ikke alle som ser lyst på den store tilstrømmingen.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Turistboom

Spesielt i Syden, som mange nordmenn årlig flokker til, har lokale innbyggere sett seg lei på turistboomen, men også i idylliske fjellbyer i Østerrike føler de som bor der at nok er nok.

Nå er det japanere som kommer med bønn til turistene.

Britiske The Guardian skriver at turister strømmer til Japan etter at de siste reiserestriksjonene ble fjernet i landet i fjor.

I løpet av 2023 besøkte 25,8 millioner utenlandske turister landet - en seksdobling fra året før - og i løpet av tiåret satser myndighetene på 60 millioner besøkende årlig, ifølge avisa.

Det er klinkende mynt i lomma til turistnæringen, men innbyggerne ser ikke helt lyst på dette.

På fiskemarkedet Tsukiji i Tokyo er det satt opp flerspråklige skilt som minner besøkende om at de ikke skal spise utenfor butikker og å huske å ta med seg søpla når de forlater stedet, mens ansatte holder opp skilt som forklarer hvor kunder skal stå i kø utenfor restauranter.

- Oppfør dere

En annen by der turistboomen er på tålegrensa, er Kyoto.

Dette er blitt en populær destinasjon for utenlandske turister, og ifølge nettstedet Asia Times tjener byen nå mer penger på turisme enn fra produksjon fra halvledere.

Men økte inntekter til tross, byens innbyggere er ikke særlig begeistret over turisthordene som tar over gatene.

Lokale myndigheter har allerede satt i gang en «pass på manerene dine»-kampanje, og samtidig har de kuttet ut det populære dagspasset på bussturer for å gjøre det mindre attraktivt for turister å ta buss, skriver Asia times.

I kampanjen oppfordres turister til å unngå å blokkere gatene, stoppe en geisha og ta bilde uten tillatelse, røyke på offentlige gater og å vise hensyn når de går rundt i boligstrøk og ved religiøse steder.

I en undersøkelse i 2022, klaget byens innbyggere over at gatene flommes over turister og at de tar over kollektivtransporten. Samtidig svarte tre av fire at de er bekymret over forsøpling fra turistene.