Oppskrift: Dagpenger til Europa

Ta med dagpengene i kofferten, og start jobbjakten i atten land. I tillegg får du assistanse fra Aetat og European Employment Services.

Publisert
Sist oppdatert


EØS-avtalen skal blant annet fremme samarbeid om, og samordning av trygderettigheter for arbeidsløse i EØS-land. Aetats EURES-tjeneste (European Employment Services) består av 450 konsulenter i et europeisk nettverk som du kan benytte deg av. Nettverket bistår arbeidssøkere med både arbeidsformidling og kunnskaper om arbeidsmarkedet. Du kan også legge inn CVen din i Eures-databasen.

Regler for alle

Du må være reell arbeidssøker for å ta med deg dagpengene ut i Europa. Det betyr at du er villig til ta ethvert arbeid i Norge. Du må også ha tjent minst 81.255 kroner i fjor, eller ha hatt en gjennomsnittsinntekt på 81.255 kroner de tre siste årene. Næringsinntekt blir ikke tatt i betraktning ved søknad om dagpenger, men det gjøres unntak for personer over 64 år. Lønn fra arbeidsmarkedstiltak regnes heller ikke med, sett bort fra de særskilte tiltakene lønntilskudd og Arbeid med bistand.

Dagpengenes størrelse regnes ut fra hva du har har tjent tidligere. Du kan regne med cirka 64,4 prosent av din tidligere lønnsinntekt. Du får likevel ikke utbetalt dagpenger på lønn utover 325.000 kroner.

Ut av landet

 • Du kan ta med dagpengene til følgende land: Belgia, Danmark, Storbritannia, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania, Tyskland, Østerrike, Finland og Sverige, samt Island, Lichtenstein og Norge.

  Det er det nye vertslandet som utbetaler dagpengene.

 • For å kunne eksportere dagpengerettighetene til EØS-land må du ha et E-303-skjema. Dette søker du om på ditt lokale arbeidskontor. Søknaden må være levert dit fire uker før avreise. For å kunne reise til et EØS-land og søke jobb må du ha fått utbetalt dagpenger i fire fulle uker. Vær særlig oppmerksom på at de obligatoriske ventedagene ved utbetaling av dagpenger ikke tas i betraktning ved utskriving av E-303.
 • Har du barn kan du også søke om å få utbetalt forsørgertillegg mens du leter etter jobb i utlandet. Du søker da om å få utskrevet en E 301-attest. Også denne skal du få hos Aetat.
 • Vel fremme i det nye landet leveres E-303-skjemaet på det lokale arbeidskontoret. Arbeidssøkere er forpliktet til å følge vertslandets regler for meldeplikt.
 • Lykkes du ikke med å finne jobb i utlandet, og fortsatt ønsker dagpenger, må du reise hjem innen tre månedersperioden har utløpt. Du må be arbeidskontoret i det landet du har oppholdt deg i, om om å skrive ut E 303/5. Skjemaet skal da bekrefte hvor mye stønad du har fått utbetalt.
 • Mer informasjon om rettigheter og plikter finner du på Aetats nettsider.

  Ekstern lenker:
  Aetat
  EURES Jobs - har p.t. cirka 10.500 ledige stillinger i databasen.
  Living in Europe?
  Odin
  EURES CV-database

 • Norske Line med kremjobb i Barcelona
  - Lange dager, høy livskvalitet.

 • Tilbake til introartikkelen
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer