Opptattsignalet koster deg 10 000

Tabben nesten «alle» gjør, men den kan koste deg dyrt.

DEN KOSTBARE FEILEN: De legger verdisaker på kafebordet for å markere at det er opptatt. Den feilen må du ikke gjøre. Foto: Odd Roar Lange
DEN KOSTBARE FEILEN: De legger verdisaker på kafebordet for å markere at det er opptatt. Den feilen må du ikke gjøre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser det over alt. På kafeer, i restauranter og på barer. Gjester som markerer at bordet sitt er opptatt ved å legge mobiltelefonen, nettbrett eller en pc som «opptattsignal».

Deretter forlater de bordet for å gå på toalettet eller for å hente seg mat eller drikke.

Det kan bli svært kostbart.

Øker igjen

- Mange land har opplevd økonomiske nedgangstider de siste åra på coronasituasjonen. Nå er det igjen uro med høye strømpriser, økt inflasjon og uro på grunn av krigen i Ukraina.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det betyr trangere tider, også for kjeltringene. Samtidig opplever vi at tyvene ofte opererer flere sammen og er enda frekkere og tar større sjanser enn tidligere, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring.

- Nordmenn er også kjent for å store verdier med seg når de ferierer i utlandet og kan virke som en magnet på kriminelle.

Liten gjenstand - stor verdi

- Og det store problemet er at folk, og kanskje nordmenn spesielt, glemmer fort hvor stor verdi en mobil, iPad eller PC faktisk har.

Er en på besøk på kafé, restaurant eller et annet sted, så er mobilen ofte det første en legger fra seg på bordet.

Og mange lar den ligge der gjennom hele besøket, også når en går på toalettet eller har andre korte gjøremål.

- I utlandet er det også vanlig å sitte på bord ute, ofte tett opp til travle handlegater. Her er det i noen tilfeller ekstra lett å nappe til seg mobil eller andre verdigjenstander som ligger fremme, og ofte uten særlig tilsyn.

Legger du pengene her?

- En mobil koster ofte rundt 10 000 kroner, og jeg pleier å spørre; Hvor normalt er det å ligge 1000 euro i kontanter synlig på bordet og så gå på toalettet? Samtidig som de forventer at den kostbare mobilen ligger der når de kommer tilbake, sier Voss.

Det er heller ikke uvanlig at de legger fra seg ei jakke, mobil, iPad, veske eller andre verdigjenstander på bordet, for å holde dette av - når de skal hente resten av reisefølget, skal bestille mat eller har andre gjøremål.

Sporløst borte

- Årlig blir flere tusen mobiler stjålet og blir borte for godt. Eksakte tall for tyveri av mobil på denne måten har vi ikke, men at dette skjer for flere ganger daglig, både i Norge og i utlandet - er helt sikkert.

Og for mange så er bare mobilen borte, uten at de egentlig skjønner hvordan den er forsvunnet.

- Når man er på restaurant, så kan det også bli litt inntak av alkohol. Når alkoholen går inn, går ofte vettet «litt» ut, og man blir mindre oppmerksom på det som skjer rundt seg. Noe som i hvert fall ikke er lurt, er å legge fra seg verdigjenstander uten tilsyn på disko, barer og nattklubber.

Unge og voksne

Det er like gjerne voksne som unge voksne som er uforsiktig når det gjelder å miste mobilen, spesielt om en er påvirket av alkohol.

- Reiseforsikringen dekker tyveri av mobil, men ikke om du mister den. Det er likevel et krav om at mobiler og andre gjenstander må holdes under oppsyn. Og er en på toalettet eller har holdt av et bord, og mobilen ligger igjen på bordet, er absolutt ikke dette en forsikringssak, påpeker Arne Voll.

ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring.
ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring. Vis mer

Skademeldinger fra kunder: