Reiseforsikring

Opptattsignalet koster deg 15 000

Tabben nesten «alle» gjør, men den kan koste deg dyrt.

DEN KOSTBARE FEILEN: De legger verdisaker på kafebordet for å markere at det er opptatt. Den feilen må du ikke gjøre. Foto: Odd Roar Lange
DEN KOSTBARE FEILEN: De legger verdisaker på kafebordet for å markere at det er opptatt. Den feilen må du ikke gjøre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Du ser det over alt. På kafeer, i restauranter og på barer. Gjester som markerer at bordet sitt er opptatt ved å legge mobiltelefonen, nettbrett eller en pc som «opptattsignal».

Deretter forlater de bordet for å gå på toalettet eller for å hente seg mat eller drikke.

Det kan bli svært kostbart.

I løse lufta

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Noen tror åpenbart at mobiler til 15 000 kroner er kjøpt med lekepenger. Aldri før har mobiltelefoner kostet mer, samtidig som økonomien sjelden har vært dårligere. Likevel fordufter tusenvis av mobiltelefoner «i løse lufta» fordi vi passer dårlig på dem, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring.

Arne Voll slutter aldri å bli overrasket over hvor dårlig mange behandler mobilen sin. I tillegg er de få som merker den med navn og telefonnummer, slik at det er mulig å finne tilbake til eieren, om den blir borte.

Små, men dyre

Trådløse ørepropper, hodetelefoner og mobiler hører ofte sammen og kan ha en verdi på mellom 10 og 20 000 kroner.

- Det er mye penger, spesielt i ei tid det mange har fått en mer anstrengt økonomi: Likevel virrer folk rundt med mobilen som om den skal være en hvilken som helst verdiløs eiendel. Enten at en har den løs i baklommen, i åpne vesker og lommer, legger den fra seg i baren eller på bordet når en er ute og spiser.

Alt på et sted

Det som før var en mobil, er nå en liten datamaskin som i stor grad styrer livet til den som eier den.

I dag er «hele livet» plassert et sted, nemlig i mobilen. Her finnes telefonnumre, kontaktlister, banken din, bilder, e-post, sosiale medier, Internett, apper og ofte masse jobbinformasjon.

I tillegg bruker mange den som vekkerklokke og til å holde kontroll på avtaler og daglige gjøremål.

- Noen har også alle kredittkortene plassert i eller på dekselet. Dermed forsvinner lommeboka i samme slengen, sier Voll.

Tusenvis på avveie

Årlig blir flere tusen mobiltelefoner stjålet eller blir borte for godt. Det vil si at dette skjer mange ganger daglig.

- Totalt er det snakk om verdier for mange millioner kroner som forsvinner. Likevel er det innholdet som blir borte, som rammer eierne hardest. Selv om mye blir lagret i skyen, står en hjelpeløs igjen, uten å kunne kommunisere med omverdenen. Spesielt ille er om dette skjer på ferie i utlandet.

Gledelig melding

Blir mobil, hodetelefoner eller nettbrett «bare» mistet eller gjenglemt, vil en liten merkelapp med navn og et telefonnummer være redningen.

Bruk gjerne telefonnummeret til den du reiser sammen med.

- Enorme antall gjenstander finner aldri eieren igjen fordi det er umulig å spore. Alternativet er en lapp med kontaktinfo, som kan være forskjellen på å aldri se mobilen igjen til å få en gledelig oppringing kort tid etter.

Dekker ikke

Det finnes mange typer forsikringer, men de fleste dekker ikke om du bare mister den.

- På reiseforsikringen er det et krav om at mobiltelefoner og andre verdigjenstander holdes under oppsyn. Lar en mobilen ligge igjen på et bord uten tilsyn mens man går på toalettet eller for å bestille mat på en restaurant, kan det medføre redusert eller ingen erstatning, sier Voll.

Liten gjenstand - stor verdi

- Og det store problemet er at folk, og kanskje nordmenn spesielt, glemmer fort hvor stor verdi en mobil, iPad eller PC faktisk har.

Er en på besøk på kafé, restaurant eller et annet sted, så er mobilen ofte det første en legger fra seg på bordet.

Og mange lar den ligge der gjennom hele besøket, også når en går på toalettet eller har andre korte gjøremål.

- I utlandet er det også vanlig å sitte på bord ute, ofte tett opp til travle handlegater. Her er det i noen tilfeller ekstra lett å nappe til seg mobil eller andre verdigjenstander som ligger fremme, og ofte uten særlig tilsyn.

- En mobil koster ofte rundt 15 000 kroner, og jeg pleier å spørre; Hvor normalt er det å ligge 1000 euro i kontanter synlig på bordet og så gå på toalettet? Samtidig som de forventer at den kostbare mobilen ligger der når de kommer tilbake, sier Voll.

Legger du pengene her?

Det er heller ikke uvanlig at de legger fra seg ei kostbar jakke, mobil, nettbrett, veske eller andre verdigjenstander på bordet, for å holde dette av - når de skal hente resten av reisefølget, skal bestille mat eller har andre gjøremål.

- Når man er på restaurant, så kan det også bli litt inntak av alkohol. Når alkoholen går inn, går ofte vettet «litt» ut, og man blir mindre oppmerksom på det som skjer rundt seg. Noe som i hvert fall ikke er lurt, er å legge fra seg verdigjenstander uten tilsyn på disko, barer og nattklubber.

ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring.
ADVARER: Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring. Vis mer

Unge og voksne

Det er like gjerne voksne som unge voksne som er uforsiktig når det gjelder å miste mobilen, spesielt når en er påvirket av alkohol.

- Reiseforsikringen dekker tyveri av mobil, altså ikke når du mister den. Det er et krav om at mobiltelefoner og andre gjenstander må holdes under oppsyn. Og er en på toalettet eller har holdt av et bord, og mobilen ligger igjen på bordet, er absolutt ikke dette en forsikringssak, avslutter han.

Har du et tips om reiseforsikring til meg?

Har du et tips om reiseforsikring til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for Dagbladet. Har du opplevd noe med reiseforsikring som jeg bør skrive om? Har du en opplevelse, spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart