Ordliste for pakketuren

Fargerike beskrivelser med ladede ord preger charterkatalogene. Men hvordan bør du egentlig forstå ordene?

Publisert
Sist oppdatert

Are Kalvø lister i sin bok Syden opp en rekke ord med forklaringer, hentet fra det typisk pakketur-ordforrådet. Vi har latt oss inspirere i vår ferd gjennom charterkatalogene fra kjente norske charteroperatører. Her er ordlistene enhver pakketurist in spe bør lese gjennom før reisen bestilles. (Les mer nedenfor.)

Om stedet

Det legges få bånd på ordvalget når de fabelaktige reisemålene skal beskrives. I malende vendinger lokkes du til å se for deg den perfekte ferie på det perfekte feriested. Men ikke la deg lure av fernissen - vi går i dybden og forteller deg hva ordene egentlig kan bety:

Pittoresk: Gammelt (i følge Are Kalvø).Sjarm: Gammelt, gjerne også slitt (fritt etter Are Kalvø) Idyllisk: Et lite sted der ingenting skjer. Det kan også bety et sted med små, slitte hus med flassende maling.Har gjennomgått ansiktsløftning (om feriested): Før var det skikkelig trist her, med slitne 60-talls blokker overalt. Nå er blokkene malt. Fin strand: Greit nok å bade her, men ikke akkurat paradisisk. Populær strand: Her er det så trangt om plassen at selv en sardin ville følt seg beklemt.Friske bad: Iskaldt vann, blir ikke varmt selv om sommeren.Høyt tempo: Bråkete, mange ungdommer og masse uteliv.Populær ferieby/feriested: Gater og steder oversvømmes av turister, som deg.Langt fra allfarvei: Her er det ingenting å finne på.Fiskerlandsby: Her har det nok bodd noen fiskere en gang, men regn med at de fleste har evakuert til fordel for pakketurister for lenge siden. De gjenværende båteiere tjener mer på turisttransport enn på fiske.Sentrum: På små steder, som regel et veikryss med noen hus i en klynge. Kanskje med en fortausrestaurant og en kiosk med salg av bademadrasser til overpris. Havnepromenade: Overfylt bryggekant der dusinvis av restauranter kjemper om plassen.Oppdagerferd: Det betyr at du kan reise rundt på egenhånd for å se de samme tingen som alle andre som reiser rundt på egenhånd ser. Du betaler alle utgifter selv, og kan ikke klage til turoperatøren om noe går skeis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer