Orkanene raserer reiseprisene

ORKAN: I 230 kilometer i timen tar de tropiske stormene liv og ødelegger for milliarder av dollar. Prisene på USA-reiser er nå på bunn-nivå.

Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Charly raste i 230 kilometer i timen over Florida og drepte 21 mennesker i USA og på Cuba og Jamaica. Den gjorde også skade for 11 milliarder dollar, og er den orkanen som har forvoldt mest skade siden Andrew herjet Florida i 1992.

- Det går flere år mellom hver gang stormene blir så kraftige som disse, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til DinSide.

- De tropiske orkanene oppstår ved at vannet varmes opp, og dermed blir dette et årvisst sensommerfenomen i disse områdene. Ofte holder stormene seg ute på sjøen, og da gjør de liten skade.

National Hurricane center i Miami følger nå med på orkanen Danielle og stormen Earl.

Hva betyr stormene for deg?

Orkansesongen starter 1. juni og varer frem til 30. november, og det er noe reisende til de karibiske områdene bør være klar over. Vil du unngå uværene, bør du reise på andre tider. Det er imidlertid gode varslingssystemer, så faren for å bli skadd er relativt liten om du velger å reise hit men følger myndighetenes råd underveis.

Hva er en tropisk storm?

En såkalt hurricane som den som har gått over Karibia og USA den siste uken, er en tropisk syklon. Syklon er et spiralformet vindsystem omkring et lavtrykksområde. Ifølge det amerikanske leksikonet Encyclopedia, kalles stormer med vind større enn 119 km i timen for hurricane, eller orkan som vi kaller det på norsk. Vinden kan komme opp i 289 km i timen. Slike værfenomener har en varighet fra 1-30 dager. En syklon som når orkans styrke har først passert to mellomstadier: Tropisk lavtrykk og tropisk storm. Tilsvarende stormer over Stillehavet kalles tyfon, og i Australia kalles de willy-willy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.