Orkney - øyhopping på vikingvis

På de forblåste Orknøyene blir nordmenn mottatt med åpne armer.

Smellvakker utsikt fra Rickla B&B. Foto: Rickla B&B
Smellvakker utsikt fra Rickla B&B. Foto: Rickla B&B Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fergen fra Scrabster på nordspissen av Skottland legger til kai i Stromness, Orknøyenes nest største by. Allerede på båtturen over begynner jeg å føle meg hjemme. ”Earl Sigurd” het ferga. Fargeklattbåtene minner om Lofoten. Det lukter sløyet fisk og olje.

Passasjerene tyter ut, alle med klare mål, bortsett fra sekken min og meg. Vi venter til kaoset har lagt seg, og setter kurs for puben ”Ferry Inn” i hjertet av den lille havna.

Se nederst i artikkelen for bildespesial!

Pardon?

Fiskemennene drikker pints, og vil snakke. At jeg knapt skjønner et ord de sier, er en vanesak. Jeg hører setninger som minner om islandsk, skotsk og alvespråket i Ringenes Herre. Snakker de orknisk - finnes det?

- Tak a keek oot yin window an see if the cer's here yit.

Jepp, du tippet riktig: “Ta en titt ut av vinduet, og se om bilen er her enda”.

Det finnes visst ikke dårlig vær...

Pubens tv viser værvarselet for de neste fem dagene, og det viser regn, regn og atter regn. På orknisk har de flere ord for å beskrive varierende grader av storm enn på noe annet språk. Jeg tenker på sommerklærne i sekken som allerede i Skotland begynte å vise tegn til udugelighet. Sandalene føles bortkastet. Ikke bare på grunn av gufsende vær, men også fordi en av de tingene man gjør mye av her er å vandre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer