Orkney - øyhopping på vikingvis

På de forblåste Orknøyene blir nordmenn mottatt med åpne armer.

Smellvakker utsikt fra Rickla B&B. Foto: Rickla B&B
Smellvakker utsikt fra Rickla B&B. Foto: Rickla B&B Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fergen fra Scrabster på nordspissen av Skottland legger til kai i Stromness, Orknøyenes nest største by. Allerede på båtturen over begynner jeg å føle meg hjemme. ”Earl Sigurd” het ferga. Fargeklattbåtene minner om Lofoten. Det lukter sløyet fisk og olje.

Passasjerene tyter ut, alle med klare mål, bortsett fra sekken min og meg. Vi venter til kaoset har lagt seg, og setter kurs for puben ”Ferry Inn” i hjertet av den lille havna.

Se nederst i artikkelen for bildespesial!

Sjarmerende Kirkwall er Orknøyenes største by, med rundt 8.500 innbyggere. Foto: Britain on View
Sjarmerende Kirkwall er Orknøyenes største by, med rundt 8.500 innbyggere. Foto: Britain on View Vis mer
Det mangler ikke på gode råvarer på Orknøyene. Foto: Britain on View
Det mangler ikke på gode råvarer på Orknøyene. Foto: Britain on View Vis mer
Shetlandsponniene hører til på øyene lenger nord, men trives godt på Orknøyene, også. Foto: www.photito.com
Shetlandsponniene hører til på øyene lenger nord, men trives godt på Orknøyene, også. Foto: www.photito.com Vis mer


Pardon?

Fiskemennene drikker pints, og vil snakke. At jeg knapt skjønner et ord de sier, er en vanesak. Jeg hører setninger som minner om islandsk, skotsk og alvespråket i Ringenes Herre. Snakker de orknisk - finnes det?

- Tak a keek oot yin window an see if the cer's here yit.

Jepp, du tippet riktig: “Ta en titt ut av vinduet, og se om bilen er her enda”.

Det finnes visst ikke dårlig vær...

Pubens tv viser værvarselet for de neste fem dagene, og det viser regn, regn og atter regn. På orknisk har de flere ord for å beskrive varierende grader av storm enn på noe annet språk. Jeg tenker på sommerklærne i sekken som allerede i Skotland begynte å vise tegn til udugelighet. Sandalene føles bortkastet. Ikke bare på grunn av gufsende vær, men også fordi en av de tingene man gjør mye av her er å vandre.

Naturen er øygruppas trekkplaster. Vindblåst, men allikevel kjærtegnet av Golfstrømmen. Bare et par trær har funnet feste, resten er dramatikk med brå klipper og hardt terreng.

Behagelig

Jeg bretter ut kartet mitt og planlegger morgendagen. På tre dager skal jeg skvise inn mye, men denne turen er ikke planlagt med reisehåndbøker og den slags. Orknøyene ser ut til å være et av reiselitteraturens kortere avsnitt. Sånt vekker nysjerrigheten...

Jeg snakker med fiskemennene, prøver å forstå hva de vil jeg skal se, hører på dem og nikker når vi avtaler at jeg skal bli med på fisketur grytidlig dagen etter. Heldigvis har "Ferry Inn" også rom ovenpå og en restaurant med saftige, lokale lammekoteletter til en knapp hundrelapp. Ferieliv burde alltid være så lett.

Se nederst i artikkelen for bildespesial!

Fisketur uten fisk

Presis 06.30 står jeg på brygga en hutrende kald aprilmorgen og konstanterer at værvarselet bommet – det regner ikke, visstnok en sjeldenhet her. Fiskegutta Terry og Ola kommer putrende i båten sin, rekker meg en strikkagenser som er fem nummer for stor og fungerer perfekt som varm kjole. Så tøffer vi ut i havgapet for å fiske, trodde jeg.

Men gutta sjenker i en glovarm kaffekopp til meg, og begynner å peke til høyre og venstre. De forklarer at vi er i Scapa Flow, havområdet som ligger omringet av Orkenøyer på alle hold. Her hadde Storbritannia sin marinebase under begge verdenskrigene, og selvom det ser rolig ut på overflaten, har det vært åsted for mye action. Resultatet er et av verdens mest spennende steder å dykke. Omtrent femten skip er identifisert på havbunnen så langt, men ekspertene er sikre på at det finnes flere.

"Man of Hoy!" roper plutselig den ene av fiskerne, som har byttet jobb til turguide for anledningen. De peker på en frittstående klippe som har fått kjælenavnet "Old Man of Hoy". Det er vakkert, selvom jeg ikke helt ser likheten med en gammel mann. Men gutta er tydelig stolte, Terry blir så ivrig at han påkaller en hostekule.

- He’s hostin' like an owld coo! (Han hoster som ei gammal ku), gapskratter Ola.

Her kan man virkelig få sagt det, tenker jeg.

Glem pyramidene

Resten av dagene på Orknøyene tilbringer jeg på Rickla, et femstjerners B&B som må ta på seg skylden for at jeg bare får sett halvparten av det jeg vil se. Roen og freden på Rickla, harmonien, luksusen, maten, varmen, vertskapet og utsikten – det er vanskelig å tvinge seg ut i regnet (som nå har begynt å piske).

Men jeg får sett Skara Brae, bosettingen i stein som går pyramidene en høy gang hva alder angår. Steinlandsbyen er over 5.000 år gammel, og ble dermed konstruert før både pyramidene og Stonehenge.

Ring of Brodgar er verdt mer tid enn den morgenstunden jeg hadde tilgjengelig, for Orknøyenes eldgamle soltempel er et sånt sted hvor man kan føle historiens magi. 27 av opprinnelig 60 steinklipper står igjen i dag, og på flere av dem kan man se rune-grafitti fra vikingenes piratraid. Det aller beste med Orknøyenes severdigheter, er at du som regel har dem for deg selv. Ingenting er ødelagt av masseturisme eller glorete skilt. Det er bare deg og naturen.

Dypt vennskap

På Orknøyene er folk svært opptatte av vikingarven. Den fremheves og vitner om en annen identitetsfølelse enn resten av Skotland.

Det er spesielt de norske vikingene de føler seg knyttet til, og å komme hit som nordmann er en spesiell opplevelse. Følelsen av å ha kommet hjem forfølger meg, og jeg blir fortalt at 17. mai er en årlig begivenhet som feires med prosesjon gjennom byen. Når det lakker mot jul kommer Kirkwalls julegran med båt fra Norge. Og nevner du det norske kongehuset, så har du samtalen gående i det uendelige.


På nett: Visit Orkney

Denne artikkelen ble første gang publisert i juli 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer