Den tyske bilistorganisasjonen ADAC (søsterorganisasjonen til norske NAF) har testet drosjetilbudet i 22 europeiske storbyer - inkludert Oslo.
Ingen «bra» sjåfører!
Om en drosjetur er bra eller dårlig, er i stor grad avhengig av drosjesjåføren, og ifølge ADAC står det tydeligvis ikke særlig bra til.
I alle de 22 europeiske storbyene faller nemlig annenhver drosjesjåfør gjennom.
«Tilstrekkelig» var den beste karakteren som ble gitt i denne kategorien, det var altså ingen sjåfører som greide å oppnå toppkarakteren «veldig bra».
Det er heller ingen som blir målt til «bra». Seks av byene har sjåfører som vurderes til «tilstrekkelig», ti av byene har sjåfører som er mangelfulle, og seks av byene har sjåfører som vurderes til «svært mangelfulle».
Også når vi kun ser på Oslo er dommen hard: Oslo-sjåførene ble jevnt over vurdert som «mangelfulle» i denne testen.
Tabellen under viser vurderingen av sjåførene, som totalt utgjør 40 prosent av totalkarakteren:
Nå skal drosjene merkes med jamførpris - sjekk det før du hopper inn
Best og verst
Totalt sett er det Barcelona som er testens vinner. Den spanske metropolen overbeviste med de beste kjøretøyene, korrekt avregning og hjelpsomme sjåfører. Og at det er bra, betyr ikke at det må være dyrt, i Barcelona kostet den 7 kilometer lange turen 10,92 euro, til sammenlikning med i Zürich, hvor en tur på samme distanse kostet 31,35 euro! I norske kroner blir dette 85,50 kroner mot 245,50 kroner.
NB: Totaltabellen er gjengitt lenger ned!
Den store testtaperen får den nitriste karakteren «svært mangelfull», og er den slovenske hovedstaden Ljubljana. Her nektet to sjåfører å ta turen, i fire av ti turer ble det kjørt en omvei på opptil 150 prosent.
Oslo på 9. plass sammenlagt
Alt sett under ett, får drosjetjenestene i sju byer karakteren «bra», åtte byer får karakteren «tilstrekkelig», seks byer får karakteren «mangelfull» og én by får karakteren «svært mangelfull».
Oslo havner på en niendeplass, med karakteren «tilstrekkelig», og av 100 prosent mulig poengoppnåelse, får Oslo 79,17 prosent.
Her kan du se alle sammenlagt-resultatene:
Pass på hvor du kjører
Et av de verste eksemplene som ADAC trekker fram, er en drosjetur i Hamburg, hvor sjåføren tok en 213 prosent større omvei enn nødvendig. På tross av gjentatte henvendelser fra passasjeren om at dette var en omvei, fullførte drosjesjåføren den lange turen, og kunden måtte betale full pris for turen, inkludert alle de ekstra kilometerne som omveien innebar.
Pass på hva du sier i drosjen - det er noen som ser deg!
Feil på turen
Røde varsellamper som blir oversett, forlangt for høye priser, kvitteringer som blir skrevet ut feil, turer som blir avvist. Dette er kun noe av det ADAC har avdekket, og som du risikerer å oppleve som drosjekunde i europeiske storbyer.
- De verste manglene:
- Ufullstendig kvittering: 69,5 prosent
- Førerkort ikke forhånden: 58,6 prosent
- Ikke mulig å betale med kredittkort: 37,7 prosent
- Forhøyet pris pga. omvei: 37,3 prosent
- Sjåfør forholder seg ikke til trafikkreglene (brudd på trafikkregler og fartsgrenser samt telefonering uten håndfri): 29,1 prosent
ADAC har gjennomført over 200 turer i 22 storbyer i Europa, som vanlige drosjekunder.
Om testen
Testene er gjennomført fra mai til juni, av testpersoner som er framstilt som forretningsmenn. Det er kjørt fem typiske ruter, og hver strekning er kjørt to ganger, en gang på dagtid og en gang på nattestid.
Testpersonene var utstyrt med koffert og PPS-utstyr, som i tillegg til hastighet også har tegnet ut den faktisk kjørte ruten. I de samlede resultatene er kategoriene sjåfør (40 prosent), kjøretøy (20 prosent) og velg av rute (40 prosent) vektlagt.
Kilde: ADAC