Overbehandling på utenlandske sykehus: Kan lure deg for titusener

Se hva du bør være obs på om du må til legen i løpet av utenlandsferien.

RETT HJELP? En fersk undersøkelse viser at 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, har hatt en følelse av å bli overbehandlet, noe som utgjør flere tusen ferierende nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RETT HJELP? En fersk undersøkelse viser at 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, har hatt en følelse av å bli overbehandlet, noe som utgjør flere tusen ferierende nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjensidige har nylig fått svar på en ny undersøkelse om overbehandling på utenlandske sykehus, og resultatet uroer. Det er nemlig 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, som sitter igjen og lurer på om de har blitt overbehandlet.

- Det vil si at flere tusen ferierende nordmenn har opplevd dette, sier Arne Voll i Gjensidige til Dinside.no.

Menn er mer utsatt enn kvinner, og det er flest unge under 29 år som har opplevd dette, ifølge undersøkelsen. De siste årene har antallet som har følt ser overbehandlet, økt kraftig.

En halv million for helikopter til sykehuset

Voll viser til en rekke eksempler på overbehandling:

  • En mann som var på ferie i Costa Rica skadet seg og ble bedt om å signere et dokument som gjorde han ansvarlig for kostnadene med helikoptertransport om forsikringsselskapet sa nei. Regningen på en times flygning kom på 51.000 amerikanske dollar, altså en halv million kroner, men etter en del forhandlinger ble prisen prutet ned 90 prosent.
  • En yngre mann skadde foten sin på en strand på Corfu i Hellas. Han ble raskt sendt med ambulanse til et lite sykehus, hvor det utførte en CT-skanning av foten, men han fikk ikke vite hva som ville skje videre. Etter en del frem og tilbake, fikk Gjensidige en kopi av røntgen og deres leger fastslo at det ikke var grunn til operasjon. Sykehuset nektet likevel å skrive ut pasienten, så han måtte til slutt skrive seg ut selv og forlate stedet, til store protester. Dagen etter fløy han hjem uten problemer, men regningen fra det greske sykehuset kom på over 20.000 kroner.
  • En tredje kunde gikk til en lege i utlandet med betennelse i tannkjøttet. Ved å se litt inn i munnen, lytte og undersøke, ble det skrevet ut smertestillende tabletter og kunden ble avkrevd nærmere 40.000 kroner.

Blir ringt opp av desperate kunder

Også Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, ser et høyt antall tilfeller av overbehandling ved utenlandske sykehus de siste årene, men endringen fra år til år har ikke vært dramatisk. Dette kan ha sammenheng med den økonomiske situasjonen i enkelte av landene med klinikker som overbehandler, ifølge informasjonssjef Sigmund Clementz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer