Overbehandling på utenlandske sykehus: Kan lure deg for titusener

Se hva du bør være obs på om du må til legen i løpet av utenlandsferien.

RETT HJELP? En fersk undersøkelse viser at 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, har hatt en følelse av å bli overbehandlet, noe som utgjør flere tusen ferierende nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RETT HJELP? En fersk undersøkelse viser at 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, har hatt en følelse av å bli overbehandlet, noe som utgjør flere tusen ferierende nordmenn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjensidige har nylig fått svar på en ny undersøkelse om overbehandling på utenlandske sykehus, og resultatet uroer. Det er nemlig 17 prosent av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, som sitter igjen og lurer på om de har blitt overbehandlet.

- Det vil si at flere tusen ferierende nordmenn har opplevd dette, sier Arne Voll i Gjensidige til Dinside.no.

Menn er mer utsatt enn kvinner, og det er flest unge under 29 år som har opplevd dette, ifølge undersøkelsen. De siste årene har antallet som har følt ser overbehandlet, økt kraftig.

En halv million for helikopter til sykehuset

Voll viser til en rekke eksempler på overbehandling:

 • En mann som var på ferie i Costa Rica skadet seg og ble bedt om å signere et dokument som gjorde han ansvarlig for kostnadene med helikoptertransport om forsikringsselskapet sa nei. Regningen på en times flygning kom på 51.000 amerikanske dollar, altså en halv million kroner, men etter en del forhandlinger ble prisen prutet ned 90 prosent.
 • En yngre mann skadde foten sin på en strand på Corfu i Hellas. Han ble raskt sendt med ambulanse til et lite sykehus, hvor det utførte en CT-skanning av foten, men han fikk ikke vite hva som ville skje videre. Etter en del frem og tilbake, fikk Gjensidige en kopi av røntgen og deres leger fastslo at det ikke var grunn til operasjon. Sykehuset nektet likevel å skrive ut pasienten, så han måtte til slutt skrive seg ut selv og forlate stedet, til store protester. Dagen etter fløy han hjem uten problemer, men regningen fra det greske sykehuset kom på over 20.000 kroner.
 • En tredje kunde gikk til en lege i utlandet med betennelse i tannkjøttet. Ved å se litt inn i munnen, lytte og undersøke, ble det skrevet ut smertestillende tabletter og kunden ble avkrevd nærmere 40.000 kroner.

Typiske tegn på overbehandling

 • Du blir holdt igjen lengre enn nødvendig.
 • Du må komme igjen på flere besøk og kontroller.
 • Du får overdreven medisinbruk for små skader og sykdommer.
 • Tilsynelatende «uskyldige» sykdommer blir plutselig svært alvorlige.

Kilde: Gjensidige

Blir ringt opp av desperate kunder

Også Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, ser et høyt antall tilfeller av overbehandling ved utenlandske sykehus de siste årene, men endringen fra år til år har ikke vært dramatisk. Dette kan ha sammenheng med den økonomiske situasjonen i enkelte av landene med klinikker som overbehandler, ifølge informasjonssjef Sigmund Clementz.

- Vi har fått telefoner fra desperate kunder som ber om hjelp til å komme seg bort fra klinikker som ikke vil gi slipp på dem. De får usannsynlige og skremmende diagnoser når de bare har brukket armen, sier Clementz til Dinside.no.

I flere tilfeller har forsikringsselskapet måttet redde folk fra slike klinikker. Clementz mener varsellampene bør blinke hvis legen sier «gap opp» når du kommer inn med en bruddskade.

For å unngå å havne på en av klinikkene som har rykte på seg for å overbehandle pasientene, anbefaler Europeiske deg å kontakte forsikringsselskapet først hvis du er skadet eller dårlig, såfremt det ikke er akutt. Da får du hjelp til å finne redelige klinikker og leger.

Og, husk å ta med Helfo-kortet og reiseforsikringsbeviset på ferien.

Versting-landene på overbehandling

Enkelte helseklinikker i utlandet er blitt eksperter på å flå norske turister som blir syke på ferie. Nordmenn har ofte god råd og kanskje en av verdens beste forsikringsordninger, og dette kjenner leger og klinikker i utlandet til, hvorpå noen velger å utnytte situasjonen.

De fem landene med dyreste sykeutgifter

 1. Spania
 2. USA
 3. Tyrkia
 4. Thailand
 5. Hellas

Kilde: Gjensidige

- De siste årene har det strømmet på med klager til alarmstasjoner, spesielt fra klinikker i Tyrkia hvor det gjøres forsøk på overbehandling i nærmere 40 prosent av tilfellene. Andre land vi opplever dette i er Italia, Bulgaria, Thailand, Spania og på Kanariøyene, sier Voll.

Til tross for at forsikringsbransjen og alarmstasjoner har svartelistet mange av disse klinikkene, ligger de ofte i populære områder.

Norske flagg og skilt hvor det står «vi snakker norsk» føles trygt og gjør at syke oppsøker klinikkene, legger Voll til.

Dette er normal pris

Mange pasienter ender derfor opp med skyhøye regninger og en overbehandling som i noen tilfeller kan gjøre dem mer syke enn friske.

- Normalt koster et besøk hos lege i utlandet rundt 1000 norske kroner. Da sier det seg selv at når kundene blir belastet for flere titalls tusen, er belastningen stor for den enkelte, understreker Voll.

Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa, erkjenner at mange helseaktører i Europa generelt ser sitt snitt til å snylte på nordmenns kjøpekraft og litt naive fremferd, men påpeker at de ikke har konkrete erfaringer i disse sakene.

Derfor må du ha reiseforsikring

Norske myndigheter dekker ikke utgiftene til helsehjelp i utlandet, med visse unntak. Du bør derfor sørge for å tegne en god reiseforsikring, eller sjekke at den du har er dekkende for din neste reise. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall.

Les alltid forsikringsbetingelsene nøye på forhånd, også det med liten skrift, og merk deg blant annet om forsikringen:

 • Dekker det landet du skal reise til
 • Dekker reiser av den aktuelle varighet.
 • Er gyldig for hele reisens varighet.

Kilde: regjeringen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer