Overbookede fly

Det finnes kanskje ikke noe mer irriterende enn å komme for sent til et fly. Jo, forresten. Jeg vil våge å påstå at det er enda mer irriterende å være presis, men ikke komme med flyet fordi det er overbooket. Men irritasjon til side - hvilke rettigheter har du som passasjer, dersom du blir stående igjen på flyplassen?

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid det er nok å stille på flyplassen med pass, billetter og penger. Da er det greit å vite hva du har rett på!
Det er ikke alltid det er nok å stille på flyplassen med pass, billetter og penger. Da er det greit å vite hva du har rett på! Vis mer

Overbookede fly


  - Nektet ombordstigning grunnet overbooking er aldri ønskelig. Det er likevel fast praksis blant flyselskapene å overbooke i en viss utstrekning ut fra et forventet frafall av passasjerer, sier luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad i Luftfartstilsynet.
  Selger virkelig flyselskapene flere billetter enn de har plasser? Det kan vel ikke lønne seg?

  - Det er ikke snakk om bevisst overbooking, vi booker utifra prognoser, og noen ganger fører dette beklageligvis til at noen blir stående igjen, sier Siv Meisingseth i SAS.

  Men hva gjør flyselskapene når dette skjer?
  - Vi prøver alltid å rope opp for å høre om det er noen av passasjerene som kunne tenke seg å reise med et senere fly mot et standardisert vederlag, sier Meisingseth.
  - I tillegg vil vi alltid jobbe med å få passasjeren hjem så fort som mulig, og selvfølgelig tilby mat og eventuelt overnatting om det skulle være nødvendig.

  Kompensasjon

  Denne godtgjørelsen er standardisert, og i følge Luftfartstilsynet er minstegodtgjørelsen for tiden på 150 eller 300 euro (cirka 1.300-2.600 kroner) - alt etter hvor lang reisen er og hvor stor forsinkelsen er. I tillegg skal passasjerer få tilbud om valg mellom å få reisen refundert eller en ny, senere reise. Og mens noen selskaper gir deg denne summen i gavekort på reiser vil andre sette pengene inn på kontoen din. Her er det litt forskjellig praksis - men det er jo alltid greit å ha en liten feriereise på lur!

  En enda bedre nyhet er det vel at disse ratene er nå foreslått hevet til henholdsvis 250 (mindre enn 1.500 km), 400 (mellom 1.500 og 3.500 km eller innen EU) og 600 euro (henholdsvis cirka 2.200, 3.500 og 5.200 kroner). Forslaget kommer fra sentrale hold i EU og Luftsfartstilsynet planlegger å tilpasse dette til norske forhold.

  Det er ikke bare overbookinger som kan føre til irritasjon og lange ventetider på flyplassen. Her kan du lese hvilke rettigheter du har om flyet ditt blir kansellert og her kan du lese hvilke rettigheter du har når du skal videre med et annet fly.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer