Overlev flyturen med barna

Vi har tipsene - og triksene.

Publisert
Sist oppdatert
- En gang bar de barnet mitt rundt i en halvtimes tid slik at jeg kunne få litt søvn.Julia Carlisle, journalist


Det er sommer og tid for familieturer. For å få den perfekte familieturen er det mange som reiser langt utover Norges grenser. Selve reisen kan derimot bli et langt mareritt dersom man reiser med små barn. Vi har samlet tipsene som nettopp kan gjøre reisen perfekt.

Reis på kvelden

Journalist Julia Carlisle i news.com.au er en erfaren flypassasjer med to små barn. Hun har en rekke råd til foreldre som med gru ser frem mot flyreisen med de små, og påpeker at det ikke trenger å være så vanskelig bare man gjør de rette forberedelsene og kjenner de rette triksene.

- Marerittalderen er fra ett til to år, når barna ikke forstår at de må sitte stille, være stille og oppføre seg ordentlig over lengre tid, skriver hun. Og hun anbefaler å unngå lange flyreiser i denne perioden så godt det lar seg gjøre.

Men uansett alder er det viktig å være godt forberedt før man legger ut på den lange flyreisen med barna. Ekstra barnemat og tåteflasker er en selvfølge, men det kan også være smart å ta med seg et ekstra skift, bleier, favorittkosedyret, bøker og andre aktiviteter som kan holde barna opptatt.

Et annet godt råd er å reise på kvelden.

- Jeg opplever at mine barn sovner lettere når vi reiser på kvelden fordi det samsvarer med deres naturlige sovemønster, skriver Carlisle.

Har man ikke mulighet til å reise på kvelden anbefaler kommunikasjonsdirektør i SAS, Thomas Midteide, å i hvert fall la barna løpe fra seg før man går om bord. For så og aktivisere dem med leker når man kommer ombord.

Les også:
Lavprisselskap er minst barnevennlige
Se hvilke selskaper som er best med barn

Skrikeunger

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis merVi har vel alle opplevd at det første som skjer når man endelig har kommet seg opp i lufta og lagt setet et par hakk tilbake, er at lyden av barneskrik trenger seg inn i ørene.

Foreldre vet hvor frustrerende det kan være for medpassasjerer når barna blir høylytte, og da er det lett å bli stresset og irritert. Carlisle råder foreldrene til legge ting til rette for å få barna i søvn når dette skjer.

- Barna begynner ofte å gråte når de blir overtrøtte. De vil sove, men klarer det ikke, skriver hun.

Dette gjør flyreisen enklere

 • Boarde flyet så sent som mulig. Målet er å holde barna AV flyet så lenge som mulig.
 • La mamma og pappa ta av seg forskjellige ting. F.eks. kan én ta det nødvendige og en annen kan ha lekene. Slik er det lettere å ha oversikt over sakene.
 • Skift bleie på flyplassen - det er litt mer romslig og enklere.
 • Hvis barnet skriker - prøv å ta han eller hun med på en liten tur rundt flyet. Å be en toåring om å sitte stille i mange timer er nesten umulig.
 • Hvis dere har reist lenge og er slitne - ikke prøv å holde barna våkne. La dem sove hvis de trenger det.
 • Hvis barnet bruker smokk - sørg for at den sitter fast i genseren slik at dere slipper å lete etter smokker under flysetene.
 • La ikke barna, under noen omstendigheter, spise sterkt sukkerholdige ting. Til og med juice kan gi barna overflødig energi og hindre dem fra å sovne. Husk at barn er proppfulle med energi fra før av.
 • Hvis du er så heldig at du reiser med en annen voksen - ta barna på skift. Slik får man kanskje hvile øyelokket innimellom.
 • Hvis du har en mellomlanding - la barna løpe rundt og strekke på leggene.
 • Ikke drikk alkohol. Dette vil gjøre deg døsig, og du kommer til å trenge all den energien du kan få.
 • - Noe som fungerer for meg er å holde barnet mitt veldig tett inntil meg. Dette kan kanskje høres hardhendt ut, men i løpet av minutter gir de seg ofte hen og sovner.

  Bruk kabinpersonalet

  De ansatte er der for å bistå deg med ekstra service, så ikke nøl med å ta kontakt dersom det er noe du trenger.

  - Vi prøver å legge så godt til rette som mulig for foreldre som reiser med små barn. Og vi strekker oss langt både på bakken og i lufta, sier Midteide.

  Carlisle skriver at hun selv spør flyvertinnene - eller flyvertene - om å varme tåteflasker og barnemat. Hun har også spurt om de kan holde barnet så hun får gå på toalettet.

  - En gang bar de barnet mitt rundt i en halvtimes tid slik at jeg kunne få litt søvn, skriver journalisten, som har to små barn.

  Midteide sier til DinSide at flypersonalet ofte hjelper til med praktiske ting på flyet, og på lengre flyreiser kan de hjelpe til med å passe på barna dersom foreldrene må på toalettet.

  Det har ikke lyktes DinSide å få tak i Norwegian og deres rutiner i forhold til små barn på fly.

  Les også: Ammenekt på fly

  Barn upopulære på fly

  I en avstemning som DinSide holdt for et par år tilbake kapret barna andreplassen på lista over det vi misliker mest på fly. Nummer én på lista var fulle folk.

  I debatten rundt avstemningen kom det også frem at folk som er intolerante mot barn under flyreisen, også er lite likt av passasjerene. Og da kanskje først og fremst av foreldre.

  Dersom foreldre gjør litt forberedelser og følger de ovennevnte rådene kan det kanskje hende at forholdet mellom flypassasjerene - både store og små - blir litt mer harmonisk.

  Les også: Reis trygt som gravid

  Aleneforelder? Slik får du billig aleneferie med barn

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer