Øya som ble sigar

BOK: Torgrim Eggen skriver kurant, men grunnen til å bruke 400 kroner på boka Duften av Havana, er Rolf M. Aagaards flotte bilder.

Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren leverer ingen tradisjonell reisebeskrivelse. I stedet får du en dyperegående innføring i Cubas historie, politikk og ikke minst - sigarkunnskap.

Øya som ble sigar


Lite humor

I Duften av Havana handler mye om sigar og sigarrøyking - tobakkens historie, tekniske detaljer i sigarproduksjon, sigarpleie og forbruksmønster. Alt er presentert i 50 personlige essay, som leveres med Eggens vanlige patos og et knivblad vemod. Men forfatteren skriver denne gangen noe uengasjerende.

En overdose av fakta og årstall senere er det ingen tvil om at denne anmelder tidvis kjedet seg. Smilene kom for sjelden. Latteren kom aldri. Det virker som man enten må være lidenskapelig sigarrøyker eller mer enn vanlig intereressert i Cubas fortid for å nyte denne boka.

Eggen, kjent for å røyke mens han spiser, vier et helt kapittel til å forsvare røyking generelt og sigarrøyking spesielt. Greit nok, men i boka blir det noe malplassert.

Gode bilder

Aftenposten-fotograf Rolf M. Aagaard, ikke Eggen, er initiativtakeren til Duften av Havana. Det vises. Bokas store beholdning er nettopp Aagaards følsomme fotografier, som inntil nylig var utstilt i Galleri 27 i Oslo.

Nesten hvert eneste bilde inneholder faktisk en av disse overdimensjonerte sigarene, ofte i munnen på gamle værbitte cubanere og - tro det eller ikke - barn (side 49). Slik blir sigaren det gjennomgående elementet også visuelt.

Flere av fotografiene fungerer som kunst, og vi skulle gjerne hatt dem på veggen. Blant disse er bildet av barn på side 164 og bildet av en eldre herre på side 191.

Foto: Forlaget Press.
Foto: Forlaget Press. Vis mer


Kontraster

Aagaard er glad i svart/hvitt, og mer enn halvparten av fotografiene er i svart/hvitt. Han viser at det gir stemningsrike og kontrastfylte fotografier. I denne boka understreker svart/hvitt-formatet både fattigdommen og stoltheten blant cubanerne.

Samtidig fortjener fargerike Cuba muligens å bli presentert i farger. Flere av fargefotografiene stråler av kulør, og fargeprakten er i seg selv en forstyrrende kontrast til fattigdommen.

Får vi lyst til å reise til Cuba av å lese Duften av Havana? Mnja. Lysten til å røyke sigar blir stimulert, men lysten til å besøke øya forblir heller uendret.

Konklusjonen er derfor klar: Dette er en bok du blir glad for å få i gave, men ikke nødvendigvis går og kjøper selv.

 • På jakt etter reisegaver? Tipsene finner du her.
 • Bokfakta:
  Tittel: Duften av Havana
  Av Torgrim Eggen og Rolf M. Aagaard
  Forlag: Press
  Utgitt: Høst 2002
  Pris: 399 kroner
  190 sider

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer