Øyet avslører deg

Terrorvirkeligheten har fremskyndet utvikling av sikkerhets- og identifikasjonssystemer.

Publisert
Sist oppdatert

Etter 11. september 2001 er ikke sikkerhetskontroller fra science fiction-filmene lenger en fremtidsfantasi. Nå kommer biometriske sikkerhetssystemer for fullt, også på skandinaviske flyplasser. Det vil si at hver av oss skal kunne identifiseres ved hjelp av biologiske kjennetegn.

Skroll ned for mer.

Øyet som ser

Biometri refererer til bruken av teknologi der man kan identifisere individer på grunnlag av biologiske trekk. Fingeravtrykk er de fleste vel kjent med. Mønstrene på fingrene er unike, og lar seg sammenligne på flere punkter. Irisskanning er av det vi gjerne har sett på kino, her avfotograferes irisen i øyet som har mønstre som er helt unike for hvert menneske. Andre systemer kan basere seg på å gjenkjenne ansikter, ved for eksempel å måle avstander mellom øynene, bredden på munnen, lengden på nesen, størrelsen på øynene og høyden på ørene. Stemmegjenkjenning, håndflateavlesning, fingergeometri, retinaskanning og signaturskanning er andre biometriske identifikasjonsmetoder. Metoder som antas å være mindre aktuelle for kommersielt bruk er identifisering ved DNA, øreform, lukt, venemønstre, neglemønstre og ganglag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer