På dass i Kina

SKRÅBLIKK: Amoniakk og null papir. Det var ikke på do de store tankene ble unnfanget.

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TONGLI, KINA, (DinSide): Et hull i bakken. Dagslyset fra døren treffer det eneste papiret i avlukket; det ligger gjennomtrukket av vann rundt hullet i sementen. Dette er Kina. Konfucius og morrallæren. Lao-Zi og det taoistiske univers. Det er bare å sette seg ned.

Heller ikke Agnar Mykle var begeistret for hull i bakken. Gjennom døsen av ammoniakk, minnes jeg følgende fra boken Rubicon:

"...her sitter jeg på huk i Paris, verdensbyen, berømt for sitt lys og for sin ynde, og tørker meg i ræva med brun papp...."

Det er bare å bytte ut: Her sitter jeg i Kina, stormakten, berømt for sin filosofi og sin kunst, og her er ikke engang papp å tørke seg i ræva med.

En kone åpner døra, mens klærne ligger rundt anklene.

- Nei, nei, nei. Lukke døren, sier jeg.

Den kinesiske konen skjønner ikke norsk. Folk flest snakker kinesisk. Hun smiler, øynene hennes viser at klokken er ti over ti. Så går hun. Døra står igjen åpen. Lårene verker, ammoniakken skjærer i øynene, og, Gud, måtte det hele være overstått. Zhuang-Zi skrev:

"...Engang drømte jeg, at jeg var en sommerfugl. Jeg fløy glad omkring og tenkte ikke på annet enn å være en sommerfugl. Da med et våknet jeg, og det stod klart for meg at jeg var Zhuang-Zi. Men nå vet jeg bare ikke om jeg var en Zhuang-Zi, som drømte at jeg var en sommerfugl, eller om jeg i virkeligheten er en sommerfugl, som drømmer at den er Zhuang-Zi."

Kinesiske båser.

Foto: Kristin Bjerkeland Foto: Karoline Brubæk
Kinesiske båser.

Foto: Kristin Bjerkeland Foto: Karoline Brubæk Vis mer


- Kanskje han hallusinerte i ammoniakk? spør jeg meg, og kniper i vesken for å gjenopprette balansen, og ikke falle, måtte Gud forby, i den materien som dekker sementen.

- Jeg har vært på arbeidsleir i Norge, oppe i fjellet en sommer - det første vi gjorde var da å legge en tømmerstokk vannrett på to lave bukker bak i skogen, sier min broder i ånden, Agnar Mykle videre i sine reisenedtegnelser fra Paris.

De store kulturlandene Italia og Frankrike, med Forum Romanum, Sorbonne og Quartier Latin, er heller ikke sterke på sanitære forhold. Vi er mange som ikke har drukket på en uke bare for å unngå hullene i restaurantenes bakgårder. Det er bare å konstatere: Den storslåtte arkitekturen og den viktige morallæren ble aldri unnfanget på do.

Mer om toaletter verden rundt:
Førsteklasses avtrede i Oslo
Verdens verste toaletthistorier

Mer:
Født med plaskort i hendene
Ta tilbake all-inclusiven
Små terrorister på tur
Min store, herlige imaginære familie
Postkort fra ferieparadiset
Ola Dunk på høye hæler
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Sommeren angriper
Naturdiktatorene råder
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer