På en gyllen snurr

DinSide dykker ned i cavaprodusentens Freixenets dype kjellere.

Line Høstmælingen (26) jobber som markedskoordinator på cavabodegaen Freixenet i Spania.
Foto: Inga Raghild Holst Foto: Inga Raghild Holst
Line Høstmælingen (26) jobber som markedskoordinator på cavabodegaen Freixenet i Spania.
Foto: Inga Raghild Holst Foto: Inga Raghild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den sløve og solmette småbyen Sant Sadurní d'Anoia, cirka 50 kilometer sørvest for Barcelona, ligger den familieeide cavafabrikken Freixenet. Den har gått i arv i samme slekt fra 1861.

- Velkommen hit, smiler norske Line Høstmælingen blidt i trappen på Freixenetgaarden.

Den 26 ar gamle jenta fra Løvenstad i Akershus har jobbet i vel ett år som markedskoordinator i den gamle familiebedriften, og er allerede vel bevandret i champagnehåndtverket. Hun byr på kald cava, chorizo, ost og nøtter og et dykk ned i cavahistorie og rå kjellere.

Skroll ned for mer.

Cava=champagne

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Cava - som betyr kjeller på katalansk - fremstilles på samme måte som champagne. Det som skiller den fra den drikken vi finner i Champagne-distriktet, er druene og dyrkningsforholdene. Frem til åttitallet het drikken simpelthen spansk champagne, men EU-regelverket tvang spanjolene til å døpe drikken om til noe annet, og da ble ganske enkelt cava, forteller Høstmælingen.

Cavaen skiller seg likevel fra sin franske fetteren champagne: prismessig. På El Corte Inglés i Spania koster den populære Freixenet Gordon Negro 5,15 euro, cirka 39 kroner, og den dyrere Freixenet Reserva Real, 21,15 euro, vel 162 kroner. På Vinmonopolet koster Freixenets Gordon Negro 89 kroner; Freixenet Reserva Real føres ikke av Vinmonopolet, men de opplyser at deres dyreste Freixenet-cava koster 104 kroner. Til sammenligning koster den billigste av Vinmonopolets franske champagner 149 kroner.

Freixenetgården lager kanskje den mest kjente cavaen på markedet. Bare på Freixenet-gården i Sant Sadurní d'Anoia produserers det årlig 140 millioner flasker cava. Åtti prosent av disse flaskene går til eksport - også til Norge - mens det resterende inntas på det spanske markdet.

Freixenet er Spanias største cavaeksportør.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Freixenet er Spanias største cavaeksportør.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Francesc Sala i Ferrés grunnla vinhuset Casa Sala i 1861. Salas sønn, Joan Sala i Tubella, overtok deretter butikken. Da Joan Sala i Tubellas datter, Dolors Sala i Vivé, giftet seg med Pere Ferrer i Bosch, ble cavaforretningen etablert. Pere Ferrer i Bosch var sønn av La Freixeneda, en stor familiegård i Alt Penedès-regionen. Denne veldige familiekonstellasjonen var fødselshjelpen til den tidligste sprudlende Freixenet Casa Sala-vinen. Lagringskjellerne ble lagt til Sant Sadurní d'Anoia - dagens cavahovedstad - i sentrum i Alt Penedès-distriktet. I dag har familien vingårder i Frankrike, California, Australia og Mexico, og eksporterer vin til 120 land.

Fyrrige prosesser

Det bærer ned Freixenets lange trapper. Vel nede i de smale kjellergangene henger det dunkle klaser seigt støv ned fra det lave taket.

- Sopp, sier Marta Guilera, en av Freixenets besøksguider, kontant. - Det holder insektene borte.

Tusener på tusener fremtidige cavaflasker står stablet i såkalte pupitros - stativer - i det kjølige kjellermørket. På flaskene står det hovedsalig druesaft fra druesortene Macabeo, Xarel.lo og Parellada, tilsatt sukker og gjær. Gjæret og sukkeret omdannes til karbonholdig gass, som gjør cava til det den er; sprudlende og sprelsk. I kjelleren skal flaskene stå i minst ni måneder, før de går til neste punkt i produksjonsprosessen.

- Jo lengre den står, desto bedre blir den, forklarer Guilera.

Fremtidig cava til lagring i pupitros i Freixenets kjeller.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Fremtidig cava til lagring i pupitros i Freixenets kjeller.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Etter måneders lagring skal gjærsedimenter fjernes. Flaskene blir reist fra sin horisontale hvileposisjon og veltet over i hodestående stilling. Flaskene får deretter en daglig omdreining som fører til at gjærkomponentene faller ned i flaskehalsen. Tidligere ble dreiningene gjort for hånd. Flaskehalsene fryses deretter ned til 25 minusgrader, og når flaskene åpnes fører presset i væsken til at isen dyttes ut. Til sist bestemmes cavaens personlighet: Den tilsettes vin og sukker etter følgende skala:

 • Brut Nature har mindre enn tre gram sukker per liter

 • Brut, mindre enn 15 gram per liter

 • Seco, fra 17 til 35 gram per liter

 • Semiseco, fra 33 til 50 gram per liter

 • Dulce, mer enn 50 gram per liter
 • Hele produksjonen, inklusiv etikettpåføring, foregår i Freixenet lokaler i Sant Sadurní d'Anoia.

  - Det er ikke tillatt å flytte produksjonen ut av gården, forklarer Guilera.

  Produksjonen i Freixenets bodega i Sant Sadurní d'Anoia er moderne og mekanisert. Men på Freixenets andre bodega Segura Viudas, fremstilles vinene Freixenet Reserva Real og Segura Viudas Reserva Heredad helt manuelt. Her blir vinen tappet i små produksjonlinjer og lagret i fire år. Hver dag dreises flaskene 1/8 omgang rundt; slik faller sedimentene ned i flaskehalsene. Korkene tas ut manuelt og blir deretter korket og merket for hånd.

  Sprudlende vin, sprudlende damer

  Freixenets burbujas - unge jenter i gullbadedrakter - er med i alle TV-reklamene.
Foto: Freixenet.es Foto: Freixenet.es
  Freixenets burbujas - unge jenter i gullbadedrakter - er med i alle TV-reklamene.
  Foto: Freixenet.es Foto: Freixenet.es Vis mer

  - Freixenet har vært svært gode på markedsføring, skryter Freixenets Line Høstmælingen. - Her i Spania er det store forventninger til den årlige julereklamen hvor det alltid deltar en stor stjerne. Alle er spente på hvem som kommer til å delta. Et annet kjennetegn reklamesnuttene er de såkalte burbujas, dansende jenter i gullbadedrakt. Det ville kanskje ikke vært like populært i Norge, men i Spania er det stor konkurranse om å få være med som burbuja, smiler Høstmælingen.

  Lykke på flaske

  Det finnes vel 135 cavaproduserende byer i Spania, hvorav de fleste er å finne i Katalonia hvor det er gunstige forhold for druedyrking. Flere steder i Katalonia serveres det gjerne cava til maten, og det er finnes mange cavabarer. Og kanskje er det derfor spanjolene plystrer så fornøyd etter jentene, og mer enn gjerne forteller deg veien til Plaza del Sol eller Hotel Miramar, selv om de aldri har hørt om stedene. For hvem blir vel ikke lykksalig og imøtekommende av å svelge ned en tapas eller fire med et glass lett cava før middag? DinSide svimler i allefall fornøyde ut i den varme vårsola - og jammen plystrer også vi muntert i det vi passerer en mørk kjekkas på veien. Og med oss har vi selvfølgelig en flaske sprudlende vin.

 • De viktigste cava-adressene
  - opplev livet på cavabodegaene.
 • Mer om drikkeopplevelser på tur

 • Skummende ferietips

 • Verdens beste barer

 • Knallsterk ferie i Skottland

 • Den skotske whiskyveien
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer