På en gyllen snurr

DinSide dykker ned i cavaprodusentens Freixenets dype kjellere.

Line Høstmælingen (26) jobber som markedskoordinator på cavabodegaen Freixenet i Spania.
Foto: Inga Raghild Holst Foto: Inga Raghild Holst
Line Høstmælingen (26) jobber som markedskoordinator på cavabodegaen Freixenet i Spania.
Foto: Inga Raghild Holst Foto: Inga Raghild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den sløve og solmette småbyen Sant Sadurní d'Anoia, cirka 50 kilometer sørvest for Barcelona, ligger den familieeide cavafabrikken Freixenet. Den har gått i arv i samme slekt fra 1861.

- Velkommen hit, smiler norske Line Høstmælingen blidt i trappen på Freixenetgaarden.

Den 26 ar gamle jenta fra Løvenstad i Akershus har jobbet i vel ett år som markedskoordinator i den gamle familiebedriften, og er allerede vel bevandret i champagnehåndtverket. Hun byr på kald cava, chorizo, ost og nøtter og et dykk ned i cavahistorie og rå kjellere.

Skroll ned for mer.

Cava=champagne

- Cava - som betyr kjeller på katalansk - fremstilles på samme måte som champagne. Det som skiller den fra den drikken vi finner i Champagne-distriktet, er druene og dyrkningsforholdene. Frem til åttitallet het drikken simpelthen spansk champagne, men EU-regelverket tvang spanjolene til å døpe drikken om til noe annet, og da ble ganske enkelt cava, forteller Høstmælingen.

Cavaen skiller seg likevel fra sin franske fetteren champagne: prismessig. På El Corte Inglés i Spania koster den populære Freixenet Gordon Negro 5,15 euro, cirka 39 kroner, og den dyrere Freixenet Reserva Real, 21,15 euro, vel 162 kroner. På Vinmonopolet koster Freixenets Gordon Negro 89 kroner; Freixenet Reserva Real føres ikke av Vinmonopolet, men de opplyser at deres dyreste Freixenet-cava koster 104 kroner. Til sammenligning koster den billigste av Vinmonopolets franske champagner 149 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer