På fottur i Grand Canyon

Usikten som møter meg når jeg trår frem på kanten av Grand Canyon for første gang, beskrives best med et mye brukt amerikansk uttrykk: breathtaking! For det tar virkelig pusten i fra meg. Kanten av stupet, ja for man må nesten kalle det for et stup, er nesten usikret, og jeg ser direkte ned i fjellkløften – ett loddrett fall på nesten 900 meter!Tekst: Stein Vidar Loftås, Bilder: Bjørn Eirik og Stein Vidar Loftås

Publisert
Sist oppdatert

Få steder er mer sagnomsust og omtalt enn Grand Canyon. Og det med rette. For et besøk i dette naturens underverk byr på naturopplevelser og sanseinntrykk som setter varige spor. Er du på jakt etter opplevelsesferie bør en tur hit settes høyt oppe på lista di.

Her finner du reisetipsene for en tur til Grand Canyon

Se bilder fra vår tur i Grand Canyon

Kjempesprekk

Grand Canyon er, som overskriften indikerer, en enorm kløft i den sørlige delen av Colorado-platået. Selve platået ligger på opptil 3.000 meters høyde, og Grand Canyon skjærer seg faktisk mer enn 1.500 meter ned i dette platået. På det bredeste er kløften nesten 3 mil, og den er mer enn 44 mil lang – så her snakker man om enorme dimensjoner. I bunnen av fjellkløften renner Colorado River på sin vei mot Stillehavet – slik den har gjort det i mer enn seks millioner år, og med det vært hovedarkitekten bak dette naturfenomenet.

To kanter

Turer i Grand Canyon startes enten fra North Rim, eller South Rim. Rim betyr kant, og man snakker da altså om den nordre eller den søndre kanten av selve fjellkløften. I luftlinje er det knappe 10 kilometer mellom de to, på klare dager skal det sågar være mulig å se fra den ene siden til den andre, men du bør bestemme deg på forhånd for hvilken kant du velger - langs landeveien er det nemlig bortimot 50 mils kjøring mellom de to.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer