Kan man drikke vannet i Spania

På Gran Canaria er det sjøvann i springen

Men er det mulig å drikke det?

DRIKKE VANNET I SPRINGEN? Størsteparten av kranvannet på Kanariøyene er avsaltet sjøvann. Bør du drikke det, og er det godt? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DRIKKE VANNET I SPRINGEN? Størsteparten av kranvannet på Kanariøyene er avsaltet sjøvann. Bør du drikke det, og er det godt? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om norsk vann vanligvis er trygt å drikke, kan vannet i springen til tider være av dårlig kvalitet. Det samme gjelder enkelte reisemål, hvor man bør unngå å drikke vann fra krana.

Kanariøyene er kjent for sitt stabile, tørre klima, som også innebærer dårlig tilgang på ferskvann. Dette har de løst ved å avsalte sjøvann, som det jo er god tilgang på når man bor på en øy.

Men kan det drikkes?

Du kan drikke vann fra springen på Kanariøyene

Ifølge Spanias offisielle turistinformasjon, er vannet i springen trygt å drikke i hele landet, Kanariøyene inkludert.

De skriver videre at de har en rekke systemer som garanterer en god kvalitet på vannet. Samtidig er det vanlig å drikke flaskevann i en del kystområder og på øyene.

Som nevnt er det avsaltet sjøvann som kommer ut av kranene på Kanariøyene, og totalt blir det avsaltet 588.057 m³ daglig på Kanariøyene, ifølge spanske myndigheter på øyene.

At de likevel velger å drikke flaskevann, er ikke overraskende, etter at Dinside smakte på det avsaltede sjøvannet da vi nylig var på reportasjetur:

Det smakte flatt og kloraktig, og fristet ikke til gjentakelse. Men farlig å drikke er det altså ikke, og kan fint brukes til matlaging og liknende.

Trygt å drikke vannet i Hellas, Italia og Kroatia?

Hva så med andre populære middelhavsland, og drikkevannet der?

Reiser du til Hellas, bør du satse på å kjøpe flaskevann. Travelpassionate.com skriver at vannet i springen ikke er mulig å drikke over hele landet. Ifølge greeka.com er vannet i Ahten og noen av de større fastlandsbyene trygt å drikke, mens man bør holde seg unna kranvannet på de fleste av øyene.

I Italia skal drikkevannet i springen i teorien være «godt, trygt og kontrollert», ifølge Aqua Italia, som har ansvaret for kvaliteten på vannet i italienske kraner. Det kan likevel være gode grunner til å velge drikkevann fra flaske: Da Altroconsumo gjennomførte tester av drikkevannet i august, viste resultatene at blant annet kranvannet i Genova og Firenze inneholdt høyere verdier av bly enn det som er tillatt.

Ferierer du i Kroatia, skal du trygt kunne drikke vann fra springen uansett destinasjon, skriver Kroatias offisielle turistinformasjon på sine nettsider. Men det er mulig at du bør ta denne informasjonen med en klype salt, og vurderer flaskevann – det er flere som melder at man bør holde seg til vann på flaske i Kroatia, deriblant britiske dailymail.

(Artikkelen ble første gang publisert 7. desember 2016 og er hentet frem til glede for nye lesere)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer