Får man kjøpt snus i Spania?

På Gran Canaria kan du få kjøpt snus. Men salget er ulovlig

Bortsett fra i Sverige er salg av snus ulovlig i alle EU-land. Men kan det få konsekvenser å kjøpe snus på Gran Canaria, hvor det selges til norske turister?

SNUS I SPANIA? Det er ikke tillatt å selge, likevel fant vi snus i flere turistsjapper på Gran Canaria, i tillegg til en tyggbar variant. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SNUS I SPANIA? Det er ikke tillatt å selge, likevel fant vi snus i flere turistsjapper på Gran Canaria, i tillegg til en tyggbar variant. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss er nok ikke klar over at det ikke er tillatt å ta med snus om du skal reise til Island.

Mer kjent er det at det ikke er tillatt med salg av snus i EU, med ett unntak, naturlig nok Sverige, selveste hjemlandet til snusen.

Likevel fant Dinside snus til salgs da vi var innom de populære turistområdene på Gran Canaria.

Ulovlig å selge i Spania

Ifølge EUs egne nettsider, er såkalt oral tobakk av typen som ikke skal tygges, ikke tillatt å selge i EU siden 1992. De skriver videre at det er gjort unntak for Sveriges del, men at de samtidig skal sikre at snus ikke selges utenfor Sveriges landegrenser.

Det har de tydeligvis ikke lykkes helt med: Da Dinside besøkte Gran Canaria fant vi snus til salgs, både tradisjonell snus og såkalte tyggeposer som minner om en kopi av snus, i flere turistsjapper i de områder med mange skandinaviske turister.

VI SÄlJER SNUS: Klar, svensk beskjed i en av suvenirbutikkene på Gran Canaria. I tillegg fant vi salg av såkalte tobakkstyggeposer, som ser ut til å være en måte å omgå snusforbudet på. Tobakk til tygging er nemlig tillatt solgt i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VI SÄlJER SNUS: Klar, svensk beskjed i en av suvenirbutikkene på Gran Canaria. I tillegg fant vi salg av såkalte tobakkstyggeposer, som ser ut til å være en måte å omgå snusforbudet på. Tobakk til tygging er nemlig tillatt solgt i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Nordmenn kjøper gjerne snus når de er gått tomme for snusen de har tatt med seg hjemmefra, får vi fortalt av selgeren i en av butikkene hvor snusen ligger godt synlig under glassdisken.

Men kan det få konsekvenser å kjøpe snus, når det er et ulovlig produkt å selge i Spania og ellers i EU?

- Kan bli sanksjonert

Dinside har vært i kontakt med spanske skattemyndigheter, som har det overordnede ansvaret for salget av tobakk i Spania. De forteller at de er kjent med at turister gjerne har med seg snus i bagasjen til eget bruk under oppholdet i Spania.

De forteller videre at butikkene som selger snus og dermed bryter med regelverket, kan bli straffet.

- Kan det få konsekvenser for den som kjøper snus, dersom dette blir oppdaget?

- Det er bare salget av snus som er forbudt, ikke bruken. Derfor er det ingen forbud hverken mot kjøp eller bruk av snus, forteller det spanske skatteverkets presseavdeling.

LES OGSÅ:
Øl, røyk og sprit: Så mye dyrere blir det i 2017
Kan sjefen nekte deg å snuse i arbeidstida?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer