På ski i Kashmir

Eksotisk, annerledes og helt herlig. (Tekst: Henrik Burvang)

Kashmir er et eldorado for frikjørere. Rett under toppen av Skark's fin skimtes Henrik Burvang. Foto: Anders Kleven
Kashmir er et eldorado for frikjørere. Rett under toppen av Skark's fin skimtes Henrik Burvang. Foto: Anders Kleven Vis mer

Trass i økt spenning mellom India og Pakistan etter terroren i Mumbai i november, er frykten for krig og uroligheter i Kashmir mindre enn suget etter urørte pudderlinjer og mektige fjell vi hadde sett på bilder fra området. Februarturen i år skulle gå til Gulmarg.

Gulmarg er en liten fjellandsby i Kashmir som ligger bare få kilometer fra grensen til Pakistan. Her bor det i overkant av 650 mennesker, hvorav 99 prosent er muslimer. Området har i mange år vært preget av opptøyer og krigshandlinger av små og større grupper med ulike politiske ønsker og den langvarige uenigheten om Kashmir mellom India og Pakistan. Situasjonen har imidlertid roet seg de siste årene. I 2005 ble landsbyen velsignet med en gondol som tar deg opp til hele 3950 moh. Denne er blant verdens høyeste!

En annen verden

Fra Oslo går turen via London til Delhi, og derfra videre til Srinagar. Her blir vi plukket opp til en times lang kjøretur til Gulmarg. Srinagar er en by med en snau million innbyggere og ligger omkranset av ville fjell. I sentrumsgatene møter vi et kaos av kjøpmenn, soldater, frukt, dyr og søle. Traffiken er vanvittig! Plutselig svinger sjåføren av ved et hotell og oppfordrer oss til å spise lunsj. Under lunsjen forteller han at det har vært opptøyer ved tettstedet Tanmarg som ligger på veien mot Gulmarg, så vi må drøye en time før vi kan passere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer