På ski i Kashmir

Eksotisk, annerledes og helt herlig. (Tekst: Henrik Burvang)

Kashmir er et eldorado for frikjørere. Rett under toppen av Skark's fin skimtes Henrik Burvang. Foto: Anders Kleven
Kashmir er et eldorado for frikjørere. Rett under toppen av Skark's fin skimtes Henrik Burvang. Foto: Anders Kleven Vis mer

Trass i økt spenning mellom India og Pakistan etter terroren i Mumbai i november, er frykten for krig og uroligheter i Kashmir mindre enn suget etter urørte pudderlinjer og mektige fjell vi hadde sett på bilder fra området. Februarturen i år skulle gå til Gulmarg.

Gulmarg er en liten fjellandsby i Kashmir som ligger bare få kilometer fra grensen til Pakistan. Her bor det i overkant av 650 mennesker, hvorav 99 prosent er muslimer. Området har i mange år vært preget av opptøyer og krigshandlinger av små og større grupper med ulike politiske ønsker og den langvarige uenigheten om Kashmir mellom India og Pakistan. Situasjonen har imidlertid roet seg de siste årene. I 2005 ble landsbyen velsignet med en gondol som tar deg opp til hele 3950 moh. Denne er blant verdens høyeste!

En annen verden

Fra Oslo går turen via London til Delhi, og derfra videre til Srinagar. Her blir vi plukket opp til en times lang kjøretur til Gulmarg. Srinagar er en by med en snau million innbyggere og ligger omkranset av ville fjell. I sentrumsgatene møter vi et kaos av kjøpmenn, soldater, frukt, dyr og søle. Traffiken er vanvittig! Plutselig svinger sjåføren av ved et hotell og oppfordrer oss til å spise lunsj. Under lunsjen forteller han at det har vært opptøyer ved tettstedet Tanmarg som ligger på veien mot Gulmarg, så vi må drøye en time før vi kan passere.

Grunnen til opptøyene viser seg å være et religiøst klistremerke de lokale hadde sett på skiene til en svenske samme dag. Dette falt i dårlig jord, og politiet måtte ta ham med til stasjonen for beskyttelse og oppklaring av saken.

Etter krabbekjøring videre opp skogen på hullete veier a là dårlig norsk vestlandsstandard, kommer vi til Gulmarg, blomsterdalen. Men nå i februar er den dekket av store mengder hvitt gull...

- Big snow, lyder det fra sjåføren, og alle gliser bredt.

Flyselskapet har selvfølgelig rotet bort utstyret vårt i London, så vi går tre dager uten. Det er mildt sagt en tålmodighetsprøve. En av dagene leier vi utstyr, men det blir ikke helt det samme. Etter noen lange dager kommer ski og snowboardbager til rette. Snøfråtsingen kunne begynne.Lyst til å ta deg en tur selv? Sjekk fakta og tips her.

Spartansk, men sikkert

I Gulmarg er det en gjeng med en amerikaner i spissen som tar skredfare meget seriøst. Skredfaren i området rundt gondolen blir undersøkt hver dag. Stabiliteten i snødekket avgør om skianlegget åpner eller ei. Det er ikke sjelden det snør dager i strekk. Under disse periodene holdes som regel den øverste gondolen stengt, men det hindrer ikke pudderhunder nevneverdig fra god kjøring.

Med liten innsats når du førsteklasses skogskjøring blant enorme trær og pillows i bratte heng. Mulighetene her er nærmest ubegrensede. Du får mange hundre høydemeter uten å måtte tråkke opp igjen for egen maskin. Treffer du riktig, ender du opp langs veien eller i en av landsbyene lenger ned i dalen. Da er det null problem å praye en taxi opp igjen for et nytt run.

En populær rute er fra toppen av den nederste gondolen og ned elveleiet mot landsbyen Drang. For å komme til veien for å skaffe taxi tilbake er det greiest å stå på ski ned gjennom landsbyen. Dette stedet er uberørt av turisme og det føles helt uvirkelig å skli gjennom et samfunn som på mange områder ligger 150 år bak i tid.

Litt sykdom må man nesten regne med i dette området. Høydesyke og magetrøbbel er ikke uvanlig, vi fikk erfare begge deler. Likevel, skiopplevelsene er verdt litt ugrei helsetilstand.

Her har nok heller ikke du stått på ski...

Helt til topps

Etter noen dager i senga stopper snøværet og skifjellet Mt. Afarwat viser sin brede rygg dekket av nysnø og badet i steikende sol. Gondolen er åpen til toppen og storfjellkjøring står for tur!

Offpisteområdet er så stort at det er langt ifra kø ned fjellsidene. Store deler av fjellet er tilgjengelig bare ved å skli nedover fjellryggen skiers-right fra toppen. Om det begynner å bli oppkjørt nær gondolen, kan du nå nye områder med litt egeninnsats mot toppen av fjellet. Derfra kan turen enten gå ned mot midtstajonen igjen, eller videre til en ny topp på litt under 4400 mo,. og den beryktede bratte nedkjøringen ved Sharks fin. Nedkjøringen er utfordrende og leken for den kreative. Det er ikke hverdagskost å kjøre så bratt løssnø, men her er det mulig på grunn av det generelt stabile snødekket i området. For meg er nedkjøringen her verdt hele turen!

Welcome to Kashmir

De lokale menneskene er hyggelige og gjestmilde. Vi blir stadig stoppet langs veien for korte samtaler med fastboende eller tilreisende indere. Vanlige fraser er: "Where from you", "Yes, big snow" og ”Welcome to Kashmir”. Det lokale lille markedet er også verdt å få med seg, der kan du kjøpe safran, håndlagde kashmirsjal, vanter, luer, gensere med mer. Militæret ser du overalt, og selv om de ser skremmende ut med sine maskingevær, er de hjelpsomme og hyggelige om du skulle finne på å spørre de om noe.

For å runde av reisen og opplevelsen av Kashmir kan det være interessant å ta en natt på husbåt på Dal Lake ved Srinagar. Dal Lake er en stor innsjø omringet av de massive fjellkjedene. Her ligger hundrevis av husbåter du kan innlosjeres på. Det er et eget lite samfunn på vannet med flytende "hager", der det dyrkes alle mulige grønnsaker som varierer med årstidene.

Det skal sies at dette ikke er et reisemål for de som forventer europeisk standard, men kan absolutt anbefales til eventyrlystne og pudderjegere som ønsker annet enn folkemengdene i alpene…

Lyst til å ta deg en tur selv? Sjekk fakta og tips her.


Mer fra India: Det gylne triangel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer