På to hjul med Che

"Easy Rider møter Das Kapital," skriver The Times i sin omtale av boken. "En latinsk James Dean eller Jack Keruac", skriver Washington Post i sin. Vi snakker om Che Guevaras motorsykkeldagbok.

Sosialt engasjement og situasjonskomikk går hånd i hånd, i Ches reiseskildring.
Sosialt engasjement og situasjonskomikk går hånd i hånd, i Ches reiseskildring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1951 legger den da 23 år gamle medisinstudenten Ernesto Guevara de la Serna, bedre kjent som Che* Guevara ut på en motorsykkeltur fra Argentina til Venezuela. Alberto Granado er hans compañero på turen gjennom Chile, Peru, Colombia og endelig til Venezuela. I boken The Motorcycle Diaries. A Journey around South America (Orginial tittel: Notas de viaje) forteller han på brusende latinamerikansk maner fra den mer enn 4.000 kilometer lange reisen.

Nytt menneske

- Den personen som skrev disse notatene døde den dagen han kom tilbake til argentinsk jord. Den personen som omorganiserte og pusset på dem, meg, er ikke lenger meg, i hvert fall ikke den jeg var. Å vandre rundt i vårt Amerika med stor A, har forandret meg mere enn jeg først hadde trodd, skriver Che innledningsvis.

Det er en ung og valpete Che som bærer en spire av opprør i seg som legger ut:

- Vi fikk en verdig mottakelse av vår venn, og ikke en fullt så verdig en fra hans kone som så fare i vår resolutte bohemske stil, skriver han fra Necochea i Argentina.

Det er sannhet i hans oppsummering av reisestil: Venneparet kjører rundt på en falleferdig holk, uten penger og hiver seg ut på de eventyrene de kan: De sover ute, prøver seg som blindpassasjerer på lasteskute (Che prøver seg som vaskehjelp) og gjør forsøk på å forføre vertens kone. Men hjertet er hele tiden på riktig sted. I møtet med den latinamerikanske horisontløse fattigdommen, lar han seg opprøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer