På toppen av Burj Dubai

818 meter over bakken - se videoen.

Så langt er det ned fra toppen av tårnet. Foto: Kamal Raafat
Så langt er det ned fra toppen av tårnet. Foto: Kamal Raafat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, mandag 4. januar, står verdens høyeste bygning ferdig. Det feries med fest og fyrverkeri i Dubai.

Burj Dubai, eller Burj Khalifa, som bygget offisielt skal hete, måler 828 meter, noe som gjør byggverket til det suverent høyeste i verden. Andreplassen innehas av Guangzhou tv- og sightseeingtårn i Guangzhou i Kina. Denne bygningen måler 620 meter, og skal åpne nå i begynnelsen av 2010.

Burj Dubai vil bestå av 160 etasjer. 56 heiser som kjører med en hastighet på 10 meter i sekundet vil frakte folk opp og ned i bygningen. I tillegg kommer det en toetasjes utsiktsheis, med en kapasitet på opptil 42 passasjerer. I tårnet vil det bli boliger, hotell, butikker, forretningssenter, og observatorieplattform på nivå 124.

10 graders temperaturforskjell

Det er ganske vanskelig å forestille seg hvor høyt dette bygget faktisk er. Det sier sitt at lufttemperaturen er omtrent 10 grader lavere ved toppen av tårnet i forhold til ved bakken. For alle som er interessert i ingeniørkunst er dette en skikkelig godbit. I videoen under får du vite mer om konstruksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer