Padleeldorado i særklasse

Bli med på den perfekte kanotur.

Publisert
Sist oppdatert

Som 200.000 andre nordmenn, tok DinSides journalist seg en tur ut i skog og mark. Valget falt på en helgetur i telt og kano sammen med far og bror - en forstadsfamilie av tre friluftsamatører.

Friluftsglede

Turen går til Femunden, Norges nest største naturlige innsjø. Planen er å tilbringe dagene i kano og nettene i telt, godt skjermet for vinden.

Til tross for en ustabil værmelding med mye regn, tar vi sjansen og kaster oss ut på den fire timer lange turen fra Oslo til Femunden Canoe Camp - et sted der jeg skal oppleve topp terapi av å sitte alene ved vannkanten med fiskestangen i hånda. Der alt jeg kan høre er det regelmessige "plumpet" fra sluken i det den treffer vannet og min egen hånd i det den stryker fort over ansiktet for å slå vekk myggen.

Om nettene skal jeg ligge side om side med de jeg er aller mest glad i, høre på regnet som putrer på telttaket og nyte den friske luften som treffer lungene for hvert åndedrag.

Solnedgang ved elven Sorka Foto: Anette Cvijanovic
Solnedgang ved elven Sorka Foto: Anette Cvijanovic Vis mer

For ikke å snakke om kanoen, som på dagene drar meg lydløst gjennom vann og gress, og får meg til å føle meg i ett med den flotte naturen jeg omringes av.

Ingen å reise med? Finn en reisevenn.

Pass på været

Når vi ankommer finner vi en blikkstille innsjø i rolige omgivelser. Etter å ha ordnet teltplassen og varmet opp et par kopper te og kakao med den nyinnkjøpte primusen, er det tid for å legge seg godt til rette i soveposen og nyte den første natten som ordentlig friluftsmenneske. Hemmelig spent på hva morgendagen ville bringe.

Som Norges nest største innsjø er ikke Femunden så ufarlig som den ser ut til å være. Dette erfarer vi raskt. Første dagen bærer det ut i en vaklende kano, og med verkende og svake armmuskler hos undertegnede padler vi fornøyde ut til første øy, der vi tar en pause med fisking og spising.

I løpet av noen minutter blåser det opp og regnet detter ned. Den blikkstille og ufarlige innsjøen ser med ett fryktinngytende og mørk ut med store steiner som stikker opp fra bølgene i vannet. Med en nervøs syvåring på slep er det bare å sette seg i kanoen og dra oss tilbake langs land.

Da er det fint at teltplassen ligger langs elven Sorka som snegler seg ut fra Femunden og innover campingområdet, for så å snegle seg syv kilometer videre nord. Vi stryker oss langsomt bortover elven, gjennom siv og kvister, mens regnet faller lett på vannet. Vel tilbake på teltplassen har det sluttet å regne, og vi drar frem primusen igjen for en velfortjent lunsj.

Les hvordan du kan dra på ferie med solskinnsgaranti.

Fiskelykke...

Myggen er overalt. Du sover med den, spiser med den og noen ganger spiser du den også. Foto: Anette Cvijanovic
Myggen er overalt. Du sover med den, spiser med den og noen ganger spiser du den også. Foto: Anette Cvijanovic Vis mer

...hadde vært fint. Vi elsker å fiske, og drar frem fiskestangen til alle anledninger. Håpefulle står vi med myggen svirrende rundt både ansikt og kropp, og venter på et napp i stanga.

Og når vi snakker om myggen. Skal du til Femunden: ta med deg myggspray. Men du blir nok ikke kvitt dem uansett, så litt lindrende salve er også vettugt å ha. Syvåringen tok rekorden med hele 14 stikk i panna. (Det er heller ikke så dumt å få tak i en trestubbe en kan gni seg mot når myggen har vært på tokt under dobesøket.)

Men myggen til tross, drømmen om fiskelykke lar seg ikke rokke. Med fremdeles skiftende vær tar vi derfor en alternativ tur dag to, til et nærliggende vann. Eieren av Femunden Canoe Camp, den svenskættede Bengt Magnusson, er svært hjelpsom og hyggelig og kjører deg gjerne dit du vil, mot betaling selvfølgelig. Han hjelper ekspedisjonens eldstemann å slenge kanoen på taket av bilen, og vi putrer avgårde langs humpete veier i den værbitte nasjonalparken.

Her må du betale 5.000 kroner dagen for å fiske.

Gid det var så enkelt

Fiskestengene klargjøres i håp om storfangsten Foto: Anette Cvijanovic
Fiskestengene klargjøres i håp om storfangsten Foto: Anette Cvijanovic Vis mer

Etter timesvis med optimistisk fiske har lykken fremdeles ikke stått oss bi. I hvert fall ikke i form av en fisk. Padlingen i det mindre vannet går knirkefritt, til tross for skiftende vær med vind, regn og sol om hverandre. Vi blir hentet på avtalt sted, kanoen blir igjen lempet på taket av bilen, og turen går tilbake til teltplassen.

Utover kvelden fortsetter vi forsøket på fiskelykke, men må til slutt gi tapt for den tydelig smartere fisken. Slukøret, men ruset på frisk luft og ukomplisert familieliv legger vi oss inn i teltet for en siste natt i marka. Regnet drypper taktvis på presenningen over teltet, og den jevne lyden dysser oss raskt i søvn.

Les også: Padletur med gutta

Få hjelp eller klar deg selv

Kanolandskapet i Femunden er på over 8.000 kvadratkilometer - så her er det nok å beskjeftige seg med. Både store og små, erfarne og amatører, kan finne turer etter sin smak her.

For de som ikke allerede eier en kano og trives med å finne frem i marka på egenhånd, er Femunden Canoe Camp et godt alternativ. Kanosenteret består av en hovedbygning med kafé, toaletter og dusjer, samt aktivitetsanlegg, campinghytter og et 260.000 kvadratmeter stort leirområde omkring elven Sorka.

Femunden Canoe Camp (FCC)
Leiepriser i sommerferien:En dagEn uke
2-manns kano290,-1.240,-
3-manns kano435,-1.860,-
Teltplass45,- 
Teltplass (v/ leie av kano)40,-
(2 døgn gratis ved min. 3 døgn kanoleie)
 
Hytter495,-3.100,-
Kilde: www.femund-canoe-camp.no

I tillegg til kano og tilbehør kan man her leie alt fra telt og soveposer til stormkjøkken. Her kan man også kjøpe proviantpakker til oppholdet. Best av alt er de gjestfrie eierne av virksomheten. De er hjelpsomme med det meste - enten det gjelder å bruke leirens hjemmelagde rutsjebane for å dra din hjelpeløse kropp over til den andre siden av elva, eller gi deg råd om de beste kanoturene for deg og ditt følge.

Dersom du er en mer erfaren kanopadler eller friluftsfarer finnes det også mulighet for at du kan klare deg selv ved denne store innsjøen. Her er mange områder som egner seg som teltplasser, og ikke bare er innsjøen stor, men det finnes også flere alternative vann i området.

Pass bare på at du ikke telter på privat område, og at du er forsiktig i vannet. For selv den erfarne kanobruker kan utsettes for skiftende og dårlig vær.

Å følge disse grunnreglene kan derfor være alfa omega for kanoturen:
- Padle aldri i sterk vind
- Hvis du eller noen andre er redde: gå i land straks.
- Hvis en kano begynner å ta inn vann: søk le og gå i land.
- Hvis noen begynner å bli sliten og trett: gå i land og hvil ut.

Dette bør du har med deg på tur
 Klær og tilbehør   Praktisk tilbehør 
Bukser, lange2ett par vindtette Boksåpner2små
Genser2én tykk og varm, helst ull Bestikk1sett i metall
Skjorte2lang erm Slirekniv1skarp (evt. lommekniv)
Jakke1vindtett (f.eks. anorakk) Dyp tallerken1tre/metall/slagfast plast
Sokker3ett par tykke, helst ull Kopp/krus11/4 l. etter større, slagfast
Lue1skal dekke ørene Fyrstikkesker5vanntett pakket
Skjerf1  Lommelykt1ekstra batteri/pære
Hansker1evt. votter, helst vannavstøtende Tau/snor10 m.sikring av utstyr i kano m,m.
Superundertøy3par av undertrøye og bukse Plastposer10for pakking av tøy m.m.
Joggedress1e.l. som nattøy    
Badetøy1  Sovepose1vanntett pakket, må tåle kuldegrader
    Liggeunderlag1ikke luftmadrass
Sydvest1     
Regntøy1jakke og bukse    
Gummistøvler1     
Joggesko/tursko1     
Solbriller1     
Solkrem1     
Håndkle2ett stort    
Toalettsaker      
Førstehjelpsskrin      
Kilde: www.femund-canoe-camp.no


Skal du på ferie i Norge i sommer? Sjekk hvor det blir kø.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer