Padletur i ville og vakre Grønland

Få steder kan tilby like barsk og majestetisk natur som Grønland. Jeg dro dit for å utforske den fra kajakken. Tekst: Vidar Brotnov

Artikkelforfatter Vidar Brotnov fikk sitt livs padletur på Grønland. Foto: Vidar Brotnov
Artikkelforfatter Vidar Brotnov fikk sitt livs padletur på Grønland. Foto: Vidar Brotnov Vis mer

Egentlig var tanken ganske absurd. Hvorfor skulle jeg forlate sommernorge på sitt varmeste, til fordel for en ugjestmild natur der gradestokken kan krype ned mot frysepunktet selv midt på sommeren?

Det er like greit å innrømme det med en gang - et lengre opphold på Grønland er ikke å anbefale hvis du har et anstrengt forhold til vind og kulde. Likevel har verdens største øy en så fantastisk natur å by på at de fleste neppe vil reise hjem skuffet etter et besøk til en av verdens siste utposter.

Helt siden Fridjof Nansen foretok sin legendariske ski-kryssing over Grønland i 1888, har øya hatt en særlig dragning på eventyrlystne nordmenn. Likevel er en tur over innlandsisen en kostbar, tidskrevende og ikke minst utmattende opplevelse. Da kan utforskingen av øya og dens utallige fjorder med en kajakk være et godt alternativ. Selv Nansen som studerte inuittenes fremkomstmiddel til sjøs grundig, uttrykte sin beundring over dette smidige fremkomstmidlet.

Urørt

Det var ikke med lave forventninger jeg gikk om bord på propellflyet som skulle frakte et førtitalls passasjerer til østkysten av Grønland. Lovordene og bildene jeg hadde lest og sett på forhånd satte en høy standard på hva slags natur jeg håpet å få oppleve. Likevel var innflygningen til Kulusuk, Øst-Grønlands eneste flyplass, en opplevelse som virkelig overgikk enhver forventning. Mektige tinder som stupte rett ned i de utallige fjordene, fylte med isfjell, var synet som med ett dukket frem i den skyfrie horisonten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer