Brannsikkerhet på ferie

- Pakk med deg egen røykvarsler

Flere sjekker verken brannvarslingsutstyr eller rømningsveier når de bor på utenlandsk hotell, ifølge forsikringsselskapenes undersøkelser.

I KOFFERTEN: Solkrem, krim og ulike antrekk for hver kveld får raust med plass i kofferten til mange nordmenn som skal på Syden-ferie, så en ekstra røykvarsler i baggasjen er neppe det som fører til overvekt, og den kan være livsviktig. Foto: Gjensidige.
I KOFFERTEN: Solkrem, krim og ulike antrekk for hver kveld får raust med plass i kofferten til mange nordmenn som skal på Syden-ferie, så en ekstra røykvarsler i baggasjen er neppe det som fører til overvekt, og den kan være livsviktig. Foto: Gjensidige. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du skulle velge hotell eller leilighet til sommerferien din i år, hvilke fasiliteter var viktigst for deg?

Sannnsynligvis var nærhet til strand, shoppingmuligheter og offentlig transport på toppen av lista. Brannsikkerhet ble kanskje ikke ofret en liten tanke en gang.

En fersk undersøkelse fra Gjensidige viser at 35 prosent ikke pleier å sjekke rømingsveier der de bor på utenlandsferie, blant de mellom 18 og 29 år unnlater hele 55 prosent å gjøre slike kontroller.

- Havner du på hotellrom høyt oppe i etasjene eller i et eldre leilighetskompleks med trange trappeoppganger, kan det være for sent å reagere når brannalarmen går, og i noen tilfeller er det ikke sikkert at alarmen fungerer en gang, advarer kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige overfor Dinside.no.

Sikre deg for en hundrelapp

Voll har selv opplevd et skrekkeksempel da han ble tildelt rom høyt oppe i etasjene uten en eneste alternativ rømningsvei og røykvarslere som hang i taket uten batteri.

Ved siden av pass, billetter og kredittkort, kan det derfor være smart å pakke ned en ekstra røykvarsler i kofferten. Det finnes utallige varianter å få kjøpt for rundt en hundrelapp, også egne reiserøykvarslere, som enkelt kan henges opp der du ønsker.

Her setter du reiserøykvarsleren

Ifølge en tidligere undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring, tar kun sju prosent av reisende nordmenn med egen røykvarsler. Samme undersøkelse viser at én av tre nordmenn har liten tillit til brannalarmanlegget på utenlandske hotell.

- Når du leier privat leilighet eller rom i ferien, bør du alltid sjekke at røykvarslerne virker og om det finnes brannslokningsapparat tilgjengelig. Dessverre er det nok eksempler på overnattingssteder som mangler begge deler, og da kan egen røykvarsler være grei å ha med, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske til Dinside.no.

Plassér alltid reisrøykvarsleren så høyt som mulig i rommet, aller helst godt ut fra veggen, les bruksanvisningen nøye og sjekk at batteriet funker, oppfordrer han videre.

Sjekk om hotellet er brannsikkert før du bestiller

Når du søker etter hoteller på nett, står det naturlig nok mer om det er frokost inkludert og utendørs boblebad enn om brannsikkerhet, men det kan være lurt å tenke litt på brann også ved bestilling.

- Evakuering ved brann og eventuell redning via brannvesenets stigebil vil for eksempel være lettere fra tredje etasje enn fra 30. etasje, sier Clementz.

Han råder deg, for eksempel, til å bruke satellittfunksjonen til Google Maps for å få et inntrykk av hotellet litt mindre «polert» enn på bookingsidene.

Det kan være lurt å ta hotell- og leilighetsanmeldelser på nettet med en klype salt, men det er en del reisende som skriver om manglende sikkerhet og tar bilder av slikt som stengte rømningsveier. Da bør det ringe noen bjeller, og du bør kanskje vurdere å overnatte et annet sted, ifølge Clementz.

Voll i Gjensidige synes det er trist at unge voksne ikke sjekker brannsikkerhet godt nok, spesielt siden de ofte velger rimeligere bosteder på ferie enn eldre voksne, hvor brannsikkerheten kanskje ikke er like god.

- Vær bevist på egen sikkerhet og ha en plan over hva alle skal gjøre om alarmen går, sier kommunikasjonssjefen.

Sjekkliste for brannsikkerhet på ferie

  • Sjekk rømningsplan, ta en titt på etasjekartet og finn ut hvor nærmeste rømningsvei er (står som regel rett innenfor hotelldøra). Se også om det finnes røykvarsler på rommet eller i leiligheten som virker. Gjør dere kjent med hvor det finnes slukkeutstyr.
  • Har du med egen røykvarsler, plassér den på egnet sted, gjerne høyt opp mot taket
  • Reiser du med barn bør dere avtale på forhånd hvordan dere skal opptre om brannalarmen går. Hvis dere er en familie som trenger to rom, sørg for at det alltid sover en voksen på hvert rom.
  • Ikke bruk heis om brannalarmen går
  • Husk å tegne reiseforsikring før ferien starter
  • Er dere i tvil om alt er OK, ta kontakt med resepsjonen eller de som eier boenheten. Hvis du finner blokkerte rømningsveier eller slukkeutstyr som ikke fungerer, varsle til hotelledelsen eller eieren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer