Revidert nasjonalbudsjett 2020

Pakkereiser: Slik skal du få pengene dine

Slik skal tilskudd til reiseselskapene gjøre at du skal få refundert pengene for pakkereisen.

NÅ KOMMER PENGENE: Tilskudd til reiseselskapene i revidert nasjonalbudsjett skal gjøre at de får kapital nok slik at de kan refundere kundene for innbetalte reiser som ikke blir noe av i forbindelse med coronautbruddet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NÅ KOMMER PENGENE: Tilskudd til reiseselskapene i revidert nasjonalbudsjett skal gjøre at de får kapital nok slik at de kan refundere kundene for innbetalte reiser som ikke blir noe av i forbindelse med coronautbruddet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av sakene som har vært varslet fra Regjeringen i forkant av revidert nasjonalbudsjett, har vært en økonomisk støtteordning til reiseselskapene.

Regjeringen varslet 7. mai at det ville komme en økonomisk løsning for pakkereiseselskapene ved revidert nasjonalbudsjett.

De varslet at dette også ville oppheve tremånedersfristen - slik at kundene skal få tilbakebetalt pengene sine innen 14 dager.

Nå er løsningen fra Revidert nasjonalbudsjett ute:

I forslag til revidert nasjonalbudsjett la regjeringen frem en ny ordning som skal gi statlige subsidierte lån for pakkereisearrangørers refusjoner av pakkereiser og sammensatte arrangementer som skulle startet mellom 14. mars og 14. juni 2020.

- Vi ønsker å bidra til at forbrukere får refundert pengene sine fra pakkereisearrangører for kanselleringer som følge av virusutbruddet. Med denne ordningen vil det bli lettere for pakkereisearrangører å betale penger tilbake til forbrukerne, sier næringsminister Iselin Nybø.

Slik er forslaget til løsning i revidert nasjonalbudsjett:

  • Regjeringen vil opprette en låneordning for pakkereisearrangører forvaltet av Innovasjon Norge.
  • Ordningen skal legge til rette for tilbakebetaling av lovpålagte refusjoner til forbrukerne og for at konkurser blant pakkereisearrangører unngås.
  • Lånerammen foreslås satt til 2 mrd. kroner, med en tapsavsetning på 1 mrd. kroner.

- Formålet med den nye ordningen er å bidra til lovpålagte refusjoner til forbrukere og å unngå konkurser for pakkereisearrangører på grunn av akutte likviditetsbehov som er en konsekvens av Covid-19-pandemien, skriver regjeringen Revidert nasjonalbudsjett 2020.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er det snakk om nærmere 5 milliarder kroner, som skal tilbakebetales til forbrukere.

- Skuffet

Virke er imidlertid ikke fornøyd med ordningen som presenteres i Revidert nasjonalbudsjett.

De skriver i en pressemelding at regjeringens løsning ikke vil kunne redde reisearrangørene gjennom krisen.

- Vi er svært skuffet over regjeringens forslag. Reisearrangørene trengte statlig støtte, ikke et lån som i realiteten bare gjør regningen større, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Virke sier videre at de siden tidlig i mars har vært tydelige på at støtteordningen fra regjeringen i all hovedsak må være en kompensasjonsordning, en statlig støtteordning. Og når regjeringen nå legger frem en låneordning, gjør dette ifølge Virke at situasjonen oppleves like umulig som før.

De uttrykker at de er bekymret for konsekvensene dette vil få for reisearrangørene, at folk vil miste jobbene sine og at det vil komme en rekke konkurser.

- Dette vil ikke sikre folks arbeidsplasser. Det vil være krevende for alle de virksomhetene som nå tvinges til å ta opp lån å komme ut av dette som sunne virksomheter, sier Kristensen.

Dette er forslaget

I dokumentene til Revidert nasjonalbudsjett understrekes det at pakkereisearrangørene er ansvarlige for å refundere til forbrukerne det som er forskuddsinnbetalt for pakkereiser som ikke lar seg gjennomføre på grunn av pandemien:

- Forbrukerne har krav på å få tilbakebetalt etter Lov om pakkereiser og reisegaranti mv. (pakkereiseloven). For å bidra til lovpålagte refusjoner til forbrukerne og unngå konkurser for pakkereisearrangører, foreslår regjeringen at det opprettes en låneordning for pakkereisearrangørers lovpålagte refusjoner som følge av Covid-19-pandemien.

Det understrekes at refusjonene skal betales til forbrukere som har kjøpt pakkereiser av arrangører etablert i Norge eller som retter sin virksomhet mot Norge, jf. pakkereiseloven § 1, og målgruppen for låneordningen er disse pakkereisearrangørene.

Ordningen innebærer at pakkereisearrangører kan søke om lån på inntil 80 prosent av sine lovpålagte refusjonsforpliktelser av avlyste og avbestilte pakkereiser som skulle startet i perioden 14. mars 2020 til og med 14. juni 2020.

Foruten pakkereisearrangørene vil Reisegarantifondet, banker, forsikringsselskaper og andre som har stilt reisegarantier, få indirekte fordeler av at det opprettes en låneordning, fordi ordningen vil bidra til at konkursrisikoen reduseres for pakkereisearrangørene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer