Bagasjekaos

Pakketriksene som redder ferien

Slik unngår du å havne i kjempetrøbbel.

UNNGÅ DETTE: Du kan gjøre mye for å hindre at bagasjen din havner på feil sted. Foto: Odd Roar Lange
UNNGÅ DETTE: Du kan gjøre mye for å hindre at bagasjen din havner på feil sted. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyplasser over hele Europa melder om kjempetrøbbel med bagasjehåndteringen. De største flyplassene har trukket i nødbremsen og bedt flyselskapene redusere antall landinger og avganger, fordi bagasjehåndteringen - såkalt groundhandling - ikke er tilpasset den enorme strømmen av passasjerer.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Flere av de store flyplassene sa opp et stort antall ansatte under pandemien. Og det krever ekstra lang tid å få nye ansatte på plass, blant annet grunnet sikkerhetsklarering og kursing av bakkepersonell.

Situasjonen har ikke blitt noe bedre av at det ved flere flyplasser har vært gjennomført streiker blant bakkepersonellet.

Dette bør du gjøre

Det beste rådet er å unngå innsjekket bagasje, og å klare seg med håndbagasje i ferien, noe som er enklere enn du tror.

Med enkle knep er det mulig å redusere bagasjemengden kraftig. DinSide gir deg oppskriften.

Reglene

Det første du må gjøre er å sjekke flyselskapets regler for størrelse og vekt på håndbagasjen i forhold til billettypen din. Husk at de billigste billettene ikke tillater håndbagasje utover en liten veske. Mens de dyreste billettene gir ekstra bagasjeplass.

Vær klar over at varer du kjøper på flyplassen, som for eksempel tax free, av flere flyselskap regnes inn i maksimalvekten.

Flere flyselskap gjennomfører vekt- og størrelseskontroll ved gata, altså like før du går om bord på flyet.

Her kan det blir kostbart hvis du ikke har planlagt godt.

Dersom du har kjøpt billett uten bagasje så bør du oppgradere billetten din ved å kjøpe bagasjemulighet før du sjekker inn. Slik sparer du mye penger.

Har du mer håndbagasje enn tillatt, kan du bli belastet for innsjekk av ekstra bagasje, og håndbagasjen kan bli flyttet ned i lasterommet på flyet ved ombordstigning.

Sikkerhetskontrollen

Dersom du skal reise bare med håndbagasje må du huske at toalettsaker og andre flytende varer må tas ut av bag/koffert og framvises i sikkerhetskontrollen.

Disse sakene må få plass i en gjennomsiktig pose som er inntil 1 liter stor. Og hver enhet i posen må være maksimalt 100 ml. Du kan ta med en tom flaske til å fylle drikkevann på innsida av sikkerhetskontrollen.

Vær klar over at gjenstander som pc/ipad/kamera etc. som hovedregel må tas ut av håndbagasjen før du sender den gjennom sikkerhetskontrollen.

SJEKK STØRRELSEN: Jo, det er størrelsen det kommer an på når det gjelder håndbagasjen på flyet. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK STØRRELSEN: Jo, det er størrelsen det kommer an på når det gjelder håndbagasjen på flyet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Slik pakker du

Pakk med deg klær som tar liten plass. Bukser, skjorter og gensere pakkes brettet. Små klær som sokker, truser, bh, badetøy etc. rulles og legges i hjørner og ledige «hull» i bagasjerommet.

Pakk med deg klær som passer til de andre plaggene dine i farge og stil, slik at du kan kombinere dem uten å måtte ha et stort utvalg.

Legg sandaler i håndbagasjen og ha andre mer anvendelige flerbrukssko (som pene joggesko) på deg på reisen. Ha også en ytterjakke utenfor kofferten dersom det er plassmangel.

Ha med deg klær til tre -fire døgn i håndbagasjen.

Pakk med en ekstra flatpakket bag. Denne kan du ha klær i på hjemreisen. Da kan du sjekke inn bagen, mens viktige ting og verdisaker pakkes i håndbagasjen.

Om den innsjekkede bagasjen blir forsinket på hjemreisen så er det sjelden eller aldri noe stort problem.

Smarte triks

  • Sjampo, deodorant og tannkrem kan du kjøpe når du har kommet fram.
  • Ta med to meter hyssing som du kan lage klessnor av på veranda/hotellbadet.
  • Kjøp vaskemiddel når du har kommet fram, slik at du kan vaske klær på hotellet.
  • Ta med medisiner til minst ei uke lenger enn det planlagte oppholdet. Returreisen kan bli forsinket.
  • Pakk med litt bobleplast i kofferten. Perfekt til å pakke inn knusbare ting før hjemreisen.
  • Badehetter som du finner på hotellrommet er perfekt til å pakke rundt skitne sko på hjemreisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer