Paradis med stor P

MALAYSIA: Lankayan er stedet for deg som vil bruke dagen til å dykke eller snorkle. Alternativt kan du mate haiene, eller se på mens de store havskilpaddene legger egg. Se bildene som tar deg med til paradisøya utenfor Borneo.

Publisert
Sist oppdatert
Alle bilder: Jannike Ingvaldsen
Alle bilder: Jannike Ingvaldsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Småhaier var det flust av - og de visste godt når middagsrestene ble kastet på sjøen.
Småhaier var det flust av - og de visste godt når middagsrestene ble kastet på sjøen. Vis mer


STED: Byen Sandakan på verdens fjerde største øy - Borneo i Malaysia. 1,5 times båttur fra Sandakan ligger målet - dykkerøya Lankayan. Stedet kjentfolk har skrytt hemningsløst av under vårt malaysiaopphold. Nå er det kun kort tid igjen, og stemningen er spent der vi hopper opp i den ventende speedbåten som skal frakte oss og seks andre gjester ut til øya.

Lyn og torden

Stikk i strid med alle reklamebildene vi har fått utdelt er det overskyet når båten starter. Temperaturen er det imidlertid lite å si på - i Malaysia er det sjelden under 33 varmegrader, og luftfuktigheten ligger og vaker mellom 80 og 90 prosent. Vi svetter. Underveis kommer også regnet, vinden og de høye bølgene. Savnet etter nyrebelte blir stadig større, men heldigvis - den lille prikken i horisonten kommer nærmere og nærmere. En drøy halvtime forsinket nærmer vi oss bryggekanten, og i det vi går i land har regnet gitt seg.

Allerede her er delkonklusjonen klar: Vi spaserer rett inn i et postkort. Eventyret kan begynne.

Guiden Bambi poserer villig.
Guiden Bambi poserer villig. Vis mer

Skroll ned for mer.


Liten og eksklusiv

Øya Lankayan er liten, faktisk ikke større enn at du maksimalt bruker 20 minutter på å spasere rundt herligheten. I år 2000 ble Lankayan anerkjent som et "marine reef conservation area". Resultatet ble totalforbud mot fiske, og innføringen av økoturisme for de heldige som tar turen. Her er det dykking og snorkling som står i høysetet. Totalt finnes det 14 faste dykkermål i umiddelbar nærhet, inkludert to gamle skipsvrak, for deg som vil ha flere utfordringer. Vil du snorkle er det bare å ta med seg masken og tusle rett ut i sjøen uansett hvor du er på øya.

- Sjølivet er unikt her, sier 57-år gamle Bambi, som sammen med sine sønner var den første som bosatte seg på øya i 1986, den gang som fisker. - Jeg har alltid elsket å snorkle, og her på Lankayan er forholdene unike, spesielt når det gjelder mikrolivet.

- Vi er også kjent for å være et velegnet kikkested for deg som vil se de gigantiske hvalhaiene og havskilpaddene. Etterhvert begynte også ryktene om stedets fortreffelighet å gå, og i 1999 ble det bygget et lite kompleks her. Min jobb er å være kjentmann under vannet, og å bli med gjestene ut når de skal snorkle. Jeg stortrives, og det gjør alle gjestene også, smiler Bambi.

Fra snorkleturen - rett utenfor hytta.
Fra snorkleturen - rett utenfor hytta. Vis mer


Fine boforhold - uformell betjening

Totalt finner du 14 små, men romantiske hytter på øya. Alle er selvfølgelig vakkert plassert rett ved strandlinjen, og har flislagt bad og WC med dusj og badekar, to innganger og to verandaer. Forøvrig hadde alle hyttene - unntatt vår - aircondition. Vi klarte oss likevel godt med to store vifter som var plassert som erstatning.

Vi gir også betjeningen pluss i boka. Stemningen er herlig uformell og avslappet.

Hyttene sett utvendig
Hyttene sett utvendig Vis mer


Når de fleste gjestene har tre dykk om dagen blir maten ekstra viktig. Den åpne restauranten tilbyr derfor mat hele dagen for de som måtte ønske det. Og selv om maten er av buffèttypen, holder den høy kvalitet.

Restauranten er også oppholdsstedet om kvelden, enten du skal ha en øl eller ti, eller bare vil utveksle sanne og usanne dykkerhistorier.

Utsikt fra restauranten.
Utsikt fra restauranten. Vis mer


Her kan du lese mer om havskilpaddene på Lankayan

Trykk her for å gå rett til den store bildespesialen fra Lankayan.

Få også med deg bildene fra ville og eksotiske Borneo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer