Paradisøya du ikke visste om

Drømmereisen er ikke så langt unna...

Publisert
Sist oppdatert

Hvem kunne vel ikke tenke seg et hemmeligholdt lite tropeparadis fylt av delfiner, skilpadder og uberørte strender? I Atlanterhavet mellom Brasil og Afrika finner du nettopp det. For første gang vegrer vi oss for å fortelle sannheten om et reisemål.

Dykking med havskillepadder. Fernando de Noronha parkerer dine dine villeste øydrømmer.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Undervannsfoto: Ramacho/Boungarten. Atlantisdivers
Dykking med havskillepadder. Fernando de Noronha parkerer dine dine villeste øydrømmer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Undervannsfoto: Ramacho/Boungarten. Atlantisdivers Vis mer


- Det er veldig få brasilianere som har muligheten til å se det absolutt fineste av landet sitt. Men har du først nok penger til å komme hit, så kan du bare ikke la være, sier Lucas i det han laster inn fulle lufttanker på dykkebåten Atlantis.


Han er dykkeinstruktør og skal vise meg den delen av øygruppen Fernando de Noronha han mener er absolutt mest sjarmerende - undervannsland. Når flasker og flippers er på plass, putrer vi forsiktig utover mot noen små fuglekledde klipper på nordsiden av den lille hovedøya.

Se deilige bilder fra både over og under vann her...

- Vi har 230 forskjellige typer fisk her, fem haityper og noen ganger ser vi også hvalhai og delfiner når vi dykker. Med 26 grader i gjennomsnitt i vannet året rundt, og helt opp mot 50 meter sikt, har du gode muligheter til å se det meste på et dykk, forteller han i det vi slenger oss over ripa og under bikinilinjen på den brasilianske skjønnheten.

Lucas fra har jobben med å forføre de få turistene som kommer til Fernando.
Lucas fra har jobben med å forføre de få turistene som kommer til Fernando. Vis mer


Og sannelig, under vann åpner et helt nytt univers seg mellom boblene. Farger, fisk, koraller, kreps og andre organismer jeg aldri kommer til å finne ut hva er, vi trenger knapt å bevege oss for å se en konstant strøm av nye livsformer. Jeg glemmer nesten det aller viktigste du gjør på et dykk - å puste. 30 minutter føles som ti da vi må opp til overflaten. Jeg er i ekstase!

- Så du haien og rokken?

- Jada, vi ser dem stort sett hver gang, smiler Lucas.

Akkurat som han vet at han har vist meg nok en grunn til å forelske meg i edens øy.

Velg rett eple

Det er like greit å få vite det fra første stund. Hvis du forelsker deg her ute, så burte du gjøre det med en av øyas innbyggere, og ikke med øya i seg selv. Og forelskelsen burte utvikle seg raskt.

I hver sin halvdel av verden eller fra fastlandet? Glem det! Sammensveising fra første stund er eneste mulighet. Dette handler om en superbeskyttet nasjonalpark. Hvis du ønsker å bygge et hus, ta med deg en bil, eller til og med skille deg, så må du få tillatelse av staten.

Den lokale avisen fortalte historien om paret som gikk fra hverandre. De måtte bygge en vegg rett gjennom stuen fordi ingen av dem fikk lov til å bygge et nytt hus. De ønsket ikke å se hverandre hver dag. Det er slik ting fungerer i paradis. Var det ikke slik, er de 2.600 menneskene som bor her overbeviste om at øya ikke lengre ville blitt kalt "paradis".

Bølgene på Fernando de Noronha kan nå 4 meter i høyden på den ene siden av øyen, samtidig som det er flatt og fint for dykking på den andre. Et sant paradis!Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen
Bølgene på Fernando de Noronha kan nå 4 meter i høyden på den ene siden av øyen, samtidig som det er flatt og fint for dykking på den andre. Et sant paradis!Foto:Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Fengslende vakkert

- Når nyhetene ikke gikk så fort, var det lettere. Til å begynne med, var faktisk Fernando de Noronha et sted folk fryktet, forklarer Adrianne.

Hun er lokal og guider meg rundt på det grønne knappenålshodet ute i Atlanteren.

- Øygruppen ble oppdaget av en av Christofer Columbus sine navigatører allerede i 1492, og ble gitt i gave til den portugisiske aristokraten Fernão de Noronha i 1504. Men han glemte fort bort de ubebodde øyene uten verken gull eller sølv. Den portugisiske kronen tok området tilbake en stund senere for å bruke hovedøya som fengsel. Fangene beveget seg fritt rundt på øya, og etter hvert begynte de å bygge båter av trærne her ute. Det ble derfor bestemt at alle trærne skulle hugges ned. Det er grunnen til at det er så få høye trær her i dag, forklarer Adrianne og legger til:

- Kan du tenke deg et verre fengsel?

Få steder i verden kan du regne med å se delfiner når du dykker - på Fernando er sjansen stor.
Få steder i verden kan du regne med å se delfiner når du dykker - på Fernando er sjansen stor. Vis mer


Jeg må si meg positiv til akkurat det, selv om det den gang var lite annet en vill natur her ute. De fangene som burde klaget minst på anstaltsforholdene, var nok likevel de politiske fangene som ble sendt hit fra 1938 og helt ut på slutten av 60-tallet. De kan ikke ha hatt noe stort problem med å legge sine kontroversielle politiske argumenter på hylla i noen år.

Strategisk turistvern

Øygruppen Fernando de Norhona ligger midtveis til Afrika fra Brasil, cirka 350 kilometer fra Natal, og består av 21 øyer. Til sammen dekker de et areal på kun 26 kvadratkilometer. Hovedøya Fernado de Norhona er den største og eneste bebodde av øyene, forklarer Adrianne.

Etter oppdagelsen av øyene kom franskmenn og hollendere raskt til for å okkupere. Med sin strategiske plassering i forhold til den nye verden, var stedet et attraktivt stoppested og militært utgangspunkt for å angripe Brasil i kolonitiden. Portugiserne vant likevel øyene tilbake for godt i 1732.

Senere, på 30- og 40-tallet, fungerte hovedøya som landingsplass for transatlantiske flyturer for det tidligere Air France. Under andre verdenskrig var øygruppen også militærbase for det amerikanske forsvaret. I dag står øyene på UNESCOs liste over verdensarver.

I dag er det mange på stranden sa guiden - vi tok et bilde av dem...
I dag er det mange på stranden sa guiden - vi tok et bilde av dem... Vis mer
Arv er også stikkordet for den som forelsker seg. Vi hopper inn i Adrianne sin lille beach buggy og suser nedover rødmussede grusveier for å utforske øya, mens hun forteller;

- For å flytte hit må du ha foreldre fra øya, gifte deg med en lokal eller jobbe for ett av de godkjente selskapene her ute. Du vil da få tildelt et sted å bo av den brasilianske stat. Det er nok mange som har lyst, men få som får muligheten. Et eksempel på hvor populær øya er blant brasilianere, var når myndighetene bestemte seg for å fange de mange løshundene som var her for noen år siden. De skulle bli adoptert bort på fastlandet.

Det endte med lange adopsjonskøer, og hundene ble videresolgt privat for store penger. Alle ville ha et stykke av Fernando. Bare fordi det er det vakreste stedet i Brasil og kanskje i hele verden, ler hun.

For selv om øygruppen har vært et kjent og ønsket reisemål blant brasilianere siden 80-tallet, er det verken det billigste eller enkleste stedet å komme seg til. Etter at området ble nasjonalpark, må du også betale en daglig miljøavgift for å oppholde deg på Fernando.

Den første dagen koster cirka 100 kroner, men prisen eskalerer etter hvert som kjærligheten utvikler seg. En uke i lykkerus koster deg 800 kroner, og en måned koster rundt 7.000 kroner. Slår du avgiftene sammen med utgiftene for å bo og spise, som er tre ganger så høye som på fastlandet, forstår du fort at forelskelse har sin pris.

På øya finner du kun Beach Buggier og noen små busser. Stikk ut tommelen for transport.
På øya finner du kun Beach Buggier og noen små busser. Stikk ut tommelen for transport. Vis mer


Men det er verdt sin pris i paradis. Og det må ha sin pris. Åpning av øyene for fri ferdsel ville være som å drepe dem. Samle dine villeste drømmer om hvite strender, blågrønt og krystallklart vann, bedagelige øyfolk og himmelsk avslapping.

Gang så dette med to og sukre med noen av verdens beste forhold for dykking, snorkling, surfing og annen vannsport. Da begynner du å nærme deg Fernando de Noronha. Et ekte paradis i all sin forstand. Det er ingen nødvendighet å forklare at brasilianere ikke vil at alle skal vite om stedet. Du deler ikke ut nummeret til din smukkeste belleza...

Baía do Sancho blir år etter år kåret til Brasils fineste strand.
Baía do Sancho blir år etter år kåret til Brasils fineste strand. Vis mer


Strandparadis i særklasse

Det første som fanger øyet under innflygning til øyene, er strendene og buktene langs kysten. De ligger som hvitt salt langs kanten på en fargefylt margarita. 26 i antall og alle i særklasse. Strender som Baía do Sancho, Baia dos Porcos og Praia do Leão blir om og om igjen kåret til Brasils fineste av sand- og vanneksperter.

Mange av strendene og lagunene er strengt regulert for allmennheten. Eventyrlystne gringoer med kjærlighet for utforskning på egenhånd, er synonymt med å sette havskillepadder og delfiner i risiko. Altså ikke ønsket. På den mest vernede av alle strendene, Praia de Atalaia, har kun 20 bevoktede personer med guide lov til å slippe inn for 20 minutter om gangen. Her har du heller ikke lov til å snorkle i det grunne tidevannsbassenget hvis du har påført solkrem de siste timene før ankomst. Det forurenser korallene og plager de hekkende havskillpaddene som går i land om natten for å legge egg. Tåler du å bli litt rødmusset av solen derimot, vil du kunne se 15 forskjellige koralltyper, svømmende skilpadder og en uendelig cocktail av fisk.

Buggy med delfinene

Alle på øya kjører beach buggy, og det er øystandard å stoppe for enhver som haiker. Etter å ha tatt med noen passasjerer og snirklet oss gjennom merkelige fjellformasjoner av 12 millioner år gammel lava, står vi endelig ved Baia dos Golfinos, delfinenes bukt. Et av de mest spesielle stedene på Fernando de Noronha. Her er det ikke lov å svømme i det hele tatt. Dette er delfinenes territorium, hvor de kommer til kristen tid for å pare seg hver morgen.

- Er du på plass her på utkikkspunktet klokken halv fem om morgenen, vil du se hundrevis av glade delfiner som leker og hopper fornøyd rundt i bukten. Forskerne på øya har registrert at det er delfiner her 94 prosent av årets dager, med over 2.000 samtidig på det meste, forteller Adrianne.

Vi er lovlig sent ute, ettersom bukten blir stengt for turisme klokken 11 på formiddagen, men ser fortsatt Flipper og vennen hans romstere i sitt rette element. Unikt? Kanskje, verdt å nesten drepe et b-menneske for? Definitivt!

Ikke så mange høye trær på Fernando, men farger har de.
Ikke så mange høye trær på Fernando, men farger har de. Vis mer


Brasils Hawaii

Etter en visuell hydromassasje under vann, kombinert med å bli knadd rundt i et åpent buggysete uten solkrem, føler man seg gjerne litt søvnig. På Cacimba do Padre serveres iskald pils i solnedgangen. Kjent som den beste surfestranden i Brasil, strekker den seg langs nordvestkysten på øya. Den er også det perfekte sted for å se en atlantisk solnedgang du aldri vil glemme.

Slik organiserer du turen din til Fernando de Noronha...

Synet av den gule tallerken som siger ned i havet bak øyas to vulkanske pupper, Morro dois Irmãos, er forførende. Sagnet sier at de strutter slik på grunn av gleden av nettopp å bli opplyst i solnedgangen. I forgrunnen leker surferne seg på kraftige dønninger som ruller inn fra nordatlantiske stormer langt, langt vekke og skaper perfekte bølger.

Morro dois Irmãos blir kalt "brystene til Fernando de Noronha"
Morro dois Irmãos blir kalt "brystene til Fernando de Noronha" Vis mer


- Surfere kaller Fernando for Brasils Hawaii. Øya stiger 4.300 meter rett opp fra havbunn, noe som gjør at bølgene ikke bremses før de treffer de nordvendte strendene i perioden fra desember til mars, forteller Little Dog.

Han er øyas capoeira professor, og kunne også vært professor i surfing. Det egentlige navnet hans får jeg aldri høre, men faren hans er naturligvis Big Dog og broren blir bare kalt Pot. Et herlig lite trekløver med rastafarifletter. Little D kan fortelle hva Cacimba do Padre betyr.

- Cacimba betyr en naturlig ferskvannskilde, padre betyr prest. Det var en prest som fant kilden som nå er tørket ut. Sagnet sier at den som drikker av kilden, vil komme tilbake til øya igjen. Vi er ganske glad for at den er tørrlagt, ler han og inviterer meg oppriktig med på middag. Siden jeg nå en gang er her...

For øyfolk er varme mennesker med stort hjerte. Og de har kanskje større hjerte på Fernando de Noronha enn noe annet sted. Ikke så rart - de bor i Edens hage, og er ikke håpløst avstandsforelsket.

Se deilige bilder fra både over og under vann her...

Denne artikkelen ble første gang publisert i mars 2007.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer