Pass deg for veggedyr

Ikke ta dem med hjem etter hotelloppholdet.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyr er antagelig en av verdens minst elskede skapninger. Det blodsugende krypet lever av å bite deg når du ligger og sover.

Veggedyr var ganske vanlig i Norge frem til 50-tallet, da moderne insektmidler nesten utryddet dem. Men nå har forekomsten av veggedyr økt igjen, melder Folkehelseinstituttet.

Hovedgrunnen til at veggedyr igjen invaderer norske hjem, er at vi reiser mye mer enn før. Så tar vi med veggedyret som blindpassasjer hjem igjen, og når kofferten står på soverommet og venter på å bli pakket ut, kryper veggedyrene ut og utforsker sitt nye hjem, og sin nye blodvert - deg.

Les om DinSides dataredaktørs ublide møte med veggedyr på et hotell i Berlin

Står foran veggdyrepidemi

En potensiell veggedyrinvasjon er ikke bare et problem i Norge. Amerikanske National Pest Management Association melder om at landet står foran en veggedyrepidemi. Antall rapporter om veggedyrinvasjoner har ikke vært høyere siden 2. verdenskrig.

Les også: Krypene du ikke vil ha i hus

Veggedyr

Veggedyret er rundt 5 mm langt, ovalt, men ganske flatt (hvis det ikke akkurat har sugd blod). Fargen er lysebrun/rødbrun.

Ekskrementene ser ut som små svarte prikker. Eggene er rundt 1 mm store og gulhvite. Veggedyrhunnen kan legge 1-5 egg hver dag.

Veggedyr sprer ingen sykdommer, men bittene kan irritere og skape allergiske reaksjoner.

Les mer om veggedyr, hvordan du oppdager dem, hvordan du blir kvitt dem hos Folkehelseinstituttet.


- Resultatet av 2010 Comprehensive Global Bed Bug Study antyder at vi står foran en pandemi av veggedyr, ikke bare i USA, men over hele verden, sa Missy Henriksen i NPMA da studien ble presentert.

Og nei, det er ikke lenger en sikker forsikring å bare bo på dyre hoteller. Tiden er forbi da veggedyr var noe du bare støtte på hvis du bodde på billige hoteller og herberger. Også femstjernershoteller plages av veggedyrinvasjoner.

Rentokil er en av aktørene som bekjemper skadedyr i Norge. Selskapet opplever at henvendelser om veggedyrinvasjoner øker.

- Nå har vi på landsbasis flere oppdrag i uken, både i privathjem og på overnattingssteder, sier Arne Nese, teknisk sjef og opplæringsleder i Rentokil.

- Når det gjelder overnattingssteder, er det bare er vandrerhjem og herberger som blir rammet, eller finere hoteller også?

- Da veggedyrproblematikken økte igjen i Norge, var det campinghytter og vandrehjem som meldte om angrep. Nå er det ingen skiller lenger. Veggedyr opptrer uansett standard, sier Nese.

Gjør en sjekk på rommet

Så hva kan du gjøre for å forhindre at du drar med deg veggedyr hjem når du er ute og reiser? Arne Nese forklarer at du kan ta noen grep for å forhindre at krypet blir med som blindpassasjer.

- Det første du bør gjøre når du kommer til overnattingsstedet er å sjekke sengen. Dvs. at du løfter litt på madrassen og ser etter levende dyr - man ser dem godt med det blotte øyet. Se også etter veggedyreksrementer i form av svarte prikker. De holder seg i nærheten av sengen, så sjekk også interiør som er i nærheten av sengen. Veggedyr sitter ofte i umbrakoskruehoder, bak ledninger, under rammemadrasser eller bak bilder. De kan sitte og vente i mange uker på nytt måltid.

Dersom du oppdager veggedyr, må du varsle overnattingsstedet umiddelbart. Og aller helst frister det vel å bytte overnattingssted.

- Problemet er at de fleste ikke sjekker for veggedyr, og dermed oppdager de ikke noe før de har overnattet. Den beste indikasjonen på at det er veggedyr som har vært på ferde er små blodflekker på laken, gjerne i områdene rundt anklene, håndleddene eller lysken.

Pass på når du kommer hjem

Dersom du mistenker at overnattingsstedet ditt huset veggedyr, må du være påpasselig slik at du ikke drar med deg krypet hjem.

- Det beste er å unngå å pakke opp bagasjen innendørs. Så bør man riste alt man har hatt med godt, og vaske det som kan vaskes på så høy temperatur som mulig, sier Nese.

- Hvis man får mistanke om veggedyr i hus eller leilighet, må man passe på å transportere minst mulig ting fra rom til rom i huset. Skal du vaske klær eller sengetøy, så frakt det i en sekk fra soverommet til vaskemaskinen.

- Hvis man reiser med fly, er det ikke såpass kaldt i bagasjerommet på flyet at eventuelle blindpassasjerer dør?

- Det spørs om hele bagasjen har blitt tilstrekkelig nedkjølt. Veggedyr kan godt tåle nedkjøling i en periode.

Det viktigste rådet er at dersom du mistenker veggedyr, må du varsle med én gang. Veggedyr formerer seg raskt, så hvis du nøler, kan du risikere en skikkelig invasjon. Et skadedyrfirma vil raskt kunne konstatere om det er snakk om veggedyr. Hvis det er det, vil en kombinasjon av varmebehandling og kjemikalier få dem fjernet.

Vil du vite hvordan veggedyret opererer? Se videoen under - hvis du orker:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer