Ta med mat hjem fra utlandet

Pass på her

Det finnes flere regler på hva som er lov til å ta med seg hjem til Norge.

PASS PÅ: Det kan være fristende å handle med seg matvarer fra fjerne strøk, men du må sette deg inn i reglene. Foto: Shutterstock editorial
PASS PÅ: Det kan være fristende å handle med seg matvarer fra fjerne strøk, men du må sette deg inn i reglene. Foto: Shutterstock editorial Vis mer
Publisert

Når du er ute å reiser så er det ikke fritt fram på hva du kan ta med deg av matvarer både til og fra Norge. Matvarer reisende tar med seg fra utlandet bør være innenfor verdigrensen og kvota.

Begrensning

Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer inntil 6000 kroner for å unngå tollavgifter. Dersom du har vært utenfor Norge i mindre enn 24 timer kan du i løpet av en gang ta med deg varer inntil 3000 kroner.

Likevel er det viktig å huske på at det både er kilobegrensning på visse matvarer, samt det også er enkelte forbud fra tredjestater som menes land utenfor EU/EØS.

Kilobegrensning

- Reisende fra EØS-området kan ta med seg alle typer matvarer, men må være oppmerskom på kilobegrensning på ost, kjøtt/kjøttvarer, samt frukt, bær og grønnsaker. Reisende fra land utenfor EU og EØS kan ikke ta med kjøttvarer, ost og meieriprodukter sier seksjonssjef Arnstein Lien i Tolletaten.

Dersom du for eksempel ønsker å ta med deg spekeskinke fra Spania, så er det fullt lov så lenge du holder deg innenfor kvota og verdigrensen.

Kvota er på 10 kilo til sammen når man reiser til Norge fra et annet EØS-land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer