Hvor mye kan du ta med på flyet?

Pass på målene for håndbagasje

Hvor stor og tung håndbagasje du kan ha med, avhenger av hvilket selskap du skal reise med. Her får du oversikten.

HÅNDBAGASJE: Pass på hvor stor koffert du velger, og hvor mye du legger inni. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HÅNDBAGASJE: Pass på hvor stor koffert du velger, og hvor mye du legger inni. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du ut og reise med fly, lønner det seg å dobbeltsjekke flyselskapets håndbagasje-regler før du pakker.

Hvor mye, og ikke minst hvor stor håndbagasje du kan ha med deg, er nemlig store.

LES OGSÅ: Seks ting du ikke bør legge i kofferten

Store forskjeller

PASS PÅ MÅLENE: De forskjellige flyselskapene har forskjellige krav til vekt og mål på håndbagasjen. Og har du med deg for mye ombord, kan det koste deg ekstra. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PASS PÅ MÅLENE: De forskjellige flyselskapene har forskjellige krav til vekt og mål på håndbagasjen. Og har du med deg for mye ombord, kan det koste deg ekstra. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Reglene for håndbagasje, går både på størrelse, og på vekt. Eksempelvis har både SAS og Norwegian følgende begrensning på størrelsen på håndbagasjen: 55 x 40 x 23 centimeter.

Maksvekta varierer derimot mellom de to selskapene: mens Norwegian vanligvis tillater 10 kilo håndbagasje, er grensa 8 kilo hos SAS.

Her er variasjonen stor. Det britiske flyselskapet Britishs Airways har en maksgrense på hele 23 kilo. Reiser du derimot med pakketurselskapet Thomas Cook, er det kun 6 kilo håndbagasje du får ha med ombord.

De aller fleste flyselskaper tillater dessuten at du har med en veske, for eksempel en PC-veske, i tillegg.

Hos Expedia finner du en oversikt over håndbagasje-reglene til en rekke flyselskap. Det kan også lønne seg å dobbeltsjekke vilkårene hos selve flyselskapet du skal reise med.

Forskjellige flytyper gir forskjellige mål

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, har tidligere uttalt til Dinside at målene deres er basert på standarder som i utgangspunktet er utarbeidet av IATA, og at også produsentene av bagasje retter seg etter disse maksimalmålene, som har sitt utgangspunkt i de fysiske begrensinger som finnes i flyene.

- Variasjoner finner man gjerne som en følge av at enkelt flytyper er så små at plassen nødvendigvis er litt mer begrenset, sa Johansen.

LES OGSÅ: Slik kommer du deg raskest og billigst til Gardermoen

Dyrt å ha med for mye

Hva skjer så om du ikke holder deg innenfor grensa på håndbagasje? I noen tilfeller kan dette koste deg dyrt.

RyanAir skriver på sine nettsider at for stor håndbagasje vil bli stoppet og sendt i lasterommet for 50 pund eller 50 euro - som altså tilsvarer henholdsvis 600 og 470 kroner, avhengig av hvor du reiser til/fra.

Også hos Norwegian vil du måtte regne med å betale for å få sendt håndbagasjen i lasterommet, dersom den er for stor.

- Derfor er det veldig viktig at passasjerene våre vet at dersom man har med mer enn et kolli på maks ti kilo, samt en liten hånd- eller PC-veske om bord, så må de være forberedt på å betale ekstra, fortalte kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til Dinside, da vi intervjuet ham om temaet for en tid tilbake.

Hos SAS slipper du ifølge Knut Morten Johansen å betale, om dette skjer.

- Hvis en passasjerer har med en alt for stor og tung håndbagasje, må denne sendes i lasterommet. Du har alltid minst et kolli inkludert, samt at vi håndterer dette med sunn fornuft, sa han til Dinside.

Sist oppdatert 14.2.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer