Pass på passfristen

Det er køer for å få pass. Sjekk utløpsdatoen på ditt gamle, og skaff deg nytt slik at du ikke trenger dyrt nødpass.

Publisert
Sist oppdatert
Ikke la feriestarten ende i kaos, sjekk om passet ditt fortsatt er gyldig.
Ikke la feriestarten ende i kaos, sjekk om passet ditt fortsatt er gyldig. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Prisen på å få pass gikk opp fra i dag, til 740 kroner. Dette er en justering etter den store prisøkningen som kom ved årsskiftet, da prisen ble satt opp fra 502 til 700 kroner. Dette er imidlertid bare småbeløp sammenlignet med hva det koster om du glemmer å få nytt pass, og trenger nødpass. Nødpass kan nemlig kun brukes på den ene reisen du trenger det, men koster akkurat det samme som et vanlig pass som holder i ti år!

 • Her får du nytt pass
 • Skroll ned for mer.

  Amerikanske krav

  Nye pass som utstedes i Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Romerike kan leses i maskin. Det er en fordel for deg som skal til USA i løpet av høsten. Fra 1. oktober krever amerikanske myndigheter at passet ditt kan leses i maskin, om du skal kunne reise inn uten turistvisum. I løpet av året er planen at alle passutstedere i Norge skal kunne gi deg denne typen pass.

  Gamle pass kan ikke leses i maskin.
  Gamle pass kan ikke leses i maskin. Vis mer


  Trenger du pass før ferien? Myndighetene advarer om opp til 14 dagers ventetid i mai-august, spesielt i storbyene. Maskinlesbare pass har dessuten uansett en trykke- og leveringstid på 12 dager. Disse blir laget hos Norges Bank.

  Mer om dette her:

 • Nytt pass til USA

  Hvor trenger du pass?

  USA vil altså kreve spesielle pass om du skal kunne reise inn visumfritt fra oktober. Men hvor ellers trenger du pass? Siden mars 2001 har vi hørt om passfrie reiser i Schengen-området. Men det er selvsagt ikke så enkelt at du kan legge igjen passet hjemme foran turen til Spania eller Frankrike. Mange flyselskaper krever for eksempel at du viser pass, siden det er den eneste norske legitimasjonen de godtar.

 • Vår undersøkelse fra oktober i fjor viser at sju av ti flyselskaper krever pass på reiser innen Schengen.

 • Visum før reisen: Hvor trenger du visum, og hvor holder det med pass?

 • Les også mer om hva som er spesielt med pass:
 • Hva er et pass? (fra i fjor høst.)
 • Her får du nytt pass
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer