Passhemmeligheten:

Pass på rekordtid

Redningen som politiet ikke forteller deg om.

PASSTIMER TIL BESVÆR: Hvis du virkelig trenger pass veldig raskt, finnes det en løsning. Foto: Odd Roar Lange
PASSTIMER TIL BESVÆR: Hvis du virkelig trenger pass veldig raskt, finnes det en løsning. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer hvert eneste år. Nordmenn leter fram passet sitt like før reisen skal starte og oppdager at det har gått ut på dato. Eller like ille: det er sporløst borte.

Spørsmålet er uansett det samme når panikken kommer snikende.

Hvordan kan man skaffe seg pass på rekordtid?

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

I fjor skulle flere hundretusener av nordmenn bestille pass før sommerferien. Køene vokste, og det til slutt ble umulig å finne ledige timer til passbestilling.

Passkaos hele sommeren

Politiet utvidet åpningstida for å avdempe problemet, men det hjalp lite da passprodusenten Thales først meldte om en feil i passproduksjonen og seinere hevdet at de hadde trøbbel med å skaffe nok råvarer til produksjon av pass.

Det endte med krisemøte hos Justisministeren, som på sin side fikk Tyrkia til å godta norske nasjonale ID-kort i stedet for pass.

Problemer i kø

Krisa var fullkommen for mange norske familier som måtte endre ferieplanene.

Først lagt ut på senhøsten begynte situasjonen å roe seg, og nå kan reisende få pass i løpet av ei ukes tid.

Det er imidlertid ventet stor pågang fram mot sommeren, men det finnes en nødløsning. Eller strengt tatt to, hvis man tenker på nødpass som én av dem.

Ekspresspass

Politiet har en lite kjent ordning om såkalt prioritert passproduksjon og ekspresslevering.

- Først ønsker vi å komme med en presisering: Prioritert produksjon og ekspresslevering av pass er en mulighet som saksbehandlerne kan vurdere i spesielle tilfeller.

Det kan være dersom et nødpass ikke er akseptert i landet man skal reise til og/eller et ordinært pass kan hurtigleveres istedenfor et nødpass, sier leder for ID-seksjonen i Politidirektoratet, Arne Isak Tveitan til DinSide.

Hentes i Oslo

- Politiet ønsker i størst mulig grad å utstede ordinære pass framfor nødpass. Ekspresslevering er basert på hastelevering ved prioritert produksjon og innebærer at pass kan hentes ved personlig oppmøte ved pass- og ID-kontoret på Grønland eller ved politiposten på Oslo Lufthavn. sier Tveitan.

Det er ikke mulig å få ekspresspass andre steder på grunn av at passproduksjonen ligger i Oslo.

Gardermoen ble lagt til slik at det også skulle favne flere utenfor Oslo, altså at det går an å hente der dersom man mellomlander fra et annet sted.

Mens nødpass bare gjelder for den aktuelle reisen så er ekspresspasset som et helt vanlig pass. Med 10 års gyldighet for voksne og fem år for litt større barn. Det er gyldig i to år for de aller yngste.

Vil man ha ekspresspass kommer det en tilleggskostnad på 240 kroner.

Behovsprøvd

Muligheten til å bestille ekspresspass ble nærmest fjernet under det verste passkaoset i fjor sommer.

- Tjenesten prioritert produksjon ble aldri tatt ned, men det ble innført en behovsprøving slik at politiet kunne sikre utstedelse av pass innen kort tid til de som var i en nødssituasjon, eller hadde særlige behov, uavhengig av gjeldende leveringstider.

Kriteriene for behovsprøvingen gjaldt i perioden fra og med 30. mai med utvidelser fra 7. juli og fram til 31. desember i fjor. Fra 1. januar i år var det tilbake til opprinnelige regler for prioritert produksjon og ekspresslevering, sier Tveitan.

Har du et tips om pass?

Har du et tips om pass?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om pass og id-kort? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer