Passkrisa

Pass-søknaden din kan bli slettet

Pass-søkere risikerer å måtte søke på nytt. Derfor setter ikke politiet opp flere timer.

NYTTER IKKE: Det nytter ikke å ta i mot flere passbestillinger dersom politiet må overskride den varslede leveringsgrensa på 10 uker. Foto: Odd Roar Lange
NYTTER IKKE: Det nytter ikke å ta i mot flere passbestillinger dersom politiet må overskride den varslede leveringsgrensa på 10 uker. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet advarer om ti ukers leveringstid for nordmenn som bestiller pass. Og nå nektes ansatte ved flere passkontor å jobbe mer overtid for å få plass til enda flere pass-søknader.

Dersom pass-søknaden blir liggende for lenge før passet produseres risikerer pass-søkerne å måtte kalles inn for å søke pass på nytt!

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Den magiske grensa

Politiet har gjort en rekke tiltak for å prøve å sikre at så mange som mulig får pass eller nasjonalt ID-kort før sommeren. Men leveringstida vil fortsette å øke i ukene som kommer, og folk bør ikke bestille utenlandsferie før de er sikret reisedokumenter, anbefaler politiet.

Per i dag er leveringstida for pass sju uker, men ifølge politiets prognoser vil denne øke til ti uker innen feriemåneden juli.

Dersom man ikke drar til politiet og søker om pass i løpet av de nærmeste dagene, kan man risikerer å ikke få passet i tide før fellesferien. Derfor er det smart å finne ledig tid på en annen politistasjon, dersom det er fullbooket der du bor.

Dersom du får time kan du samtidig bestille ekspresslevering av passet og betale 240 kroner ekstra for denne tjenesten. Dette gjør at man får passet i løpet 2–3 dager.

Dette er årsaken

Mange lurer nå på hvorfor ikke ansatte ved landets 74 passkontor jobber overtid slik at det blir flere ledige timer for å søke pass.

Men dersom flere får søke pass vil ventetida for å produsere dem forlenges. Og da oppstår ett nytt problem.

Overstiger man grensen på ti ukers ventetid så nærmer man seg faretruende datoen da de personlige dataene til pass-søkerne blir slettet.

Data forsvinner

De kan bare oppbevares i 90 dager. Overskrides dette så må du inn og søke på nytt og dette vil det føre til ytterligere økning på ventelistene.

– Utfordringen med å overstige tiden fra søknadstidspunkt skyldes at ut over 90 dager vil det ikke være noe gyldig sertifikat for signering av data i den elektroniske delen av dokumentene, opplyser Politidirektoratet pressetjeneste til DinSide, og fortsetter:

– Krav med maksimal brukstid på 90 dager på bestillingen er i tråd med internasjonale regler og disse er ufravikelig.

Ikke mer overtid

Politiets passkontor rundt om i landet har fått beskjed om ikke å jobbe mer overtid nå framover mot sommeren pga. faren for at denne tidsgrensen sprenges.

– Samtlige politidistrikter har utvidet sine åpningstider fra april og mai, og de fleste kjører nå på maks kapasitet. Flere har kveldsåpent og helgeåpent og de største stedene med åpningstider til kl. 23.00 på hverdager i tillegg til lørdag og søndagsåpent. Politidistriktene jobber i tillegg med å rekruttere for å styrke bemanningen utover høsten, opplyser Politidirektoratet.

Vent med bestilling

Nasjonalt ID-kort har en noe kortere leveringstid enn pass dersom man søker normalmåten uten å gå veien om fordyrende ekspresslevering.

Men man må søke innen månedsskiftet mai/juni for å være sikret få det levert før fellesferien begynner.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden. Siden leveringstida på nasjonale ID-kort noe kortere enn pass, så bør de som bare skal reise innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, velge dette, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Det er pandemien samt krigen i Ukraina som har skapt problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale ID-kort.

Løsningen for dem som tar sjansen på likevel å bestille før man har passet i hende er å bestille refunderbare flybilletter og hotellopphold. Dermed får du pengene tilbake dersom reisen må avlyses.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer