Flyrettigheter

Passasjerer truffet av «jet-eksplosjon»

Ny EU-dom får betydning for flypassasjerer.

ERSTATNINGPLIKTIG: Det nedlagte flyselskapet tapte i EU-domsstolen. Dommen er viktig for mange flypassasjerer. Foto: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/Shutterstock
ERSTATNINGPLIKTIG: Det nedlagte flyselskapet tapte i EU-domsstolen. Dommen er viktig for mange flypassasjerer. Foto: Fabrizio Gandolfo/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskaper vil bli tvunget til å betale erstatning til passasjerer som får psykiske lidelser, som posttraumatisk stresslidelse (PTSD) eller annen form for «psykisk funksjonsnedsettelse», etter alvorlige hendelser etter flyreiser.

Det slår en ny dom i EU-domstolen fast.

Ulykken på flyplassen

En kvinne fra Østerrike ble kastet flere meter av lufttrykket fra en jetmotor under evakueringen fra et fly tilhørende det tidligere flyselskapet Lauda Air i nattemørket på Stansted lufthavn utenfor London 1. mars 2019.

Det var reisesiden Paddle Your Own Kanoo som omtalte saken først.

Den kvinnelige passasjeren ble ikke fysisk skadet under evakueringen, som etterforskere senere har beskrev som «kaotisk og treg», men hun ble etter hvert diagnostisert med PTSD som følge av ulykken, og mottar fortsatt behandling for dette.

Krevde erstatning

Kvinnen gikk til søksmål mot det nedlagte flyselskapet Lauda Air fordi hun mente at de hadde erstatningsansvar.

Flyselskapets advokater mente på sin side at selskapet kun har ansvar for fysisk skade og ikke for mental svekkelse.

Kvinnen vant først frem i det som kan sammenlignes med den lokale tingretten i Østerrike, men tapte i lagmannsretten.

Hun anket avgjørelsen til østerriksk høyesterett som henviste videre til EU-domstolen.

I EU-dommen slår retten fast at «en passasjer som har pådratt seg en psykisk funksjonsnedsettelse som følge av en ulykke, kan, avhengig av alvorlighetsgraden av den resulterende skaden, være i en situasjon som kan sammenlignes med den for en passasjer som har fått en kroppsskade.»

«Det kan følgelig antas at art. 17 i Montreal-konvensjonen (en del av luftfartsloven, journ.anm.) åpner for at det kan betales erstatning for en psykisk funksjonsnedsettelse forårsaket av en ulykke.»

Dette kreves

I dommen slås det fast at krav bare kan fremmes av en passasjer som har en medisinsk vurdering og bevis for medisinsk behandling som uomtvistelig beviser at den psykiske funksjonsnedsettelsen oppsto som følge av en ulykken.

Dette for å sikre passasjerene erstatning som de har rettmessig krav på, men også verne flyselskapene mot uredelige krav.

Ti passasjerer ble fysisk skadet under evakueringen fra Lauda Air-flyet i 2019.

Motoren sviktet

Flyet hadde en motorsvikt under avgang men kapteinen klarte allikevel å utføre en nødstopp før flyet tok av. Han hadde imidlertid ingen intensjoner om å evakuere flyet.

Pilotene var i stedet i ferd med å taxe tilbake gaten da den ledende flyvertinnen beordret en nødevakuering.

Passasjerer evakuert mens motorene fortsatt var i gang, og noen ble truffet av det som i dommen omtales som en «jeteksplosjon» da de forlot flyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer