Passasjersvikt kan gi rutekutt for Ruter

Bruken av Ruters kollektivtilbud falt kraftig under pandemien, og passasjertallene i høst er rundt 70 prosent av normalen. Det kan føre til rutekutt.

RUTER: 70 prosent av passasjerene er tilbake – det kan føre til at kollektivruter kuttes. Foto: Vidar Ruud / NTB
RUTER: 70 prosent av passasjerene er tilbake – det kan føre til at kollektivruter kuttes. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedgangen i kollektivbruken har vedvart, selv om biltrafikken ser ut til å være tilbake som normalt, målt ut fra passeringstall i bomringene og Vegvesenets trafikktellinger, skriver Aftenposten.

Oslo-byrådet foreslår i neste års kommunebudsjett 135 millioner kroner ekstra for å opprettholde kollektivtilbudet i hovedstaden.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) sier pengene settes av i en «overgangsperiode». Samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) understreker overfor avisen at det er viktig å gi Ruter forutsigbarhet.

Flybussen råkjører midt i drittværet, på vei til OSL Gardermoen, torsdag 6. juni 2019. Ifølge føreren av bilen presset bussen seg fram blant vanlige personbiler og kjørte i 110-115 km/t, der andre kjørte i 80 km/t. Fartsgrensa var 100 km/t, men regn og fare for vannplaning gjorde at folk tok det med ro. Vis mer

– Vi ber også staten komme på banen fordi vi mener dette er et statlig ansvar, også etter at smitteverntiltakene er opphevet. Det er veldig uheldig og kan påvirke reisemønsteret om vi kutter før det har etablert seg en ny normal, sier Stav.

Byrådet skriver i budsjettforslaget at de vil gi Ruter minst seks måneder fra dagens reiseråd blir opphevet, slik at de kan kartlegge det nye normalnivået.

– Når vi har oversikt over varige endringer i reisevanene, må vi tilpasse rutetilbudet uansett om det er flere eller færre reisende – eller om det er like mange som før, men kanskje til andre tider og steder, sier Stav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer