Sommerferie:

Passmaskinen har havarert

Nå er det virkelig passtrøbbel for feriegjestene.

VENTETIDEN ØKER: Skal du bestille det nye passet? Da må du belage deg på enda lengre ventetid enn vanlig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VENTETIDEN ØKER: Skal du bestille det nye passet? Da må du belage deg på enda lengre ventetid enn vanlig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Politidirektoratet bekrefter fredag ettermiddag at problemet med passmaskinen er ordnet.

——-

Som om ikke det er lang nok ventetid på å nye pass i sommer, så har et nytt og alvorlig problem dukket opp for politiet.

Maskinen som brukes for å produserer nye pass har havarert. Og det er uklart når problemet er løst.

Dette bekrefter Politidirektoratet overfor DinSide/Dagbladet.

Teknisk feil

Det var NRK Vestland som først omtalte at politiets leverandør for produsering av nye pass opplever problemer med maskinen som produserer passene.

Dermed risikerer nordmenn som skal til utlandet på ferie, og som må ha nytt pass, at de ikke får det nye passet i tide.

Dette kommer på toppen av flere uker lang ventetid ved mange av landets passkontor. Ved noen av dem er det ikke ledig tid før i midten av august.

Du kan sjekke situasjonen der du bor her.

Leter etter feilen

- Leverandøren som produserer pass for politiet opplever for tiden problemer med maskinen som produserer passene. Feilen ble avdekket tirsdag formiddag. Det er fortsatt mulig å søke om pass over hele landet, da denne feilen ikke påvirker politiets system for behandling av søknader, sier fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet Frøy Løvåsdal, til DinSide/Dagbladet, og fortsetter:

- Leverandøren er i gang med feilsøking, og det er fremdeles noe usikkert når feilen vil være utbedret. Rettetiden er estimert til 1-2 dager (fra torsdag formiddag). Dersom det haster veldig er det mulig å søke om nødpass i tillegg til det ordinære passet. Distriktene gjør det de kan for å bistå publikum på best mulig måte, .

- Hvor stor forsinkelse blir det passproduksjonen?

- Foreløpig er det kun snakk om 2 dager. Vi håper feilen blir rettet i løpet av morgendagen, eventuelt på lørdag, så det er ikke snakk om store forsinkelser. Leverandøren vil også jobbe i helgen for å ta igjen etterslepet.

Kanskje penger tilbake

- Vil de som må reise med med nødpass grunnet forsinkelsen få erstattet ekstrakostnaden når de kommer tilbake?

- Reisende oppfordres alltid til å sjekke at passet er gyldig i god tid før planlagt reise, og det er fortsatt mulig å søke om ordinært pass. For reisende som ikke har ordnet med pass i tide, og som har en nært forestående reise er det mulig å søke om nødpass dersom det haster. Dersom feilen mot formodning ikke skulle bli rettet innen rimelig tid, vil direktoratet vurdere gebyrfritak for nødpasset, sier Frøy Løvåsdal.

Du kan bestille

De nærmere 90 såkalte passkioskene som er utplassert ved landets mange passkontor hos politiet virker fortsatt som de skal. Det betyr at du kan gjennomføre bestilling av både pass og nasjonalt ID-kort, men selve produksjonen av pass har stoppet opp.

Virker fortsatt: Passkiosken hos politiet virker fortsatt - men du kan måtte vente en hel måned før neste ledige time. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Virker fortsatt: Passkiosken hos politiet virker fortsatt - men du kan måtte vente en hel måned før neste ledige time. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer


Det norske passet finnes i fire ulike farger. Og dette betyr fargen på passet.

Hent passet selv

Dersom det virkelig haster å få nytt pass så bør du alltid be om å få hente passet på politistasjonen. Da slipper du forsinkende postgang, siden det er postombæring i Norge bare annenhver dag.
Alle norske statsborgere som skal reise til ett eller flere av de ikke-nordiske Schengen-landene må ta med pass på reisen.

Selv om det ikke er passkontroll ved grensepasseringer innenfor Schengen-området, gjør norske myndigheter nå oppmerksom på at det i flere Schengen-land er legitimasjonsplikt med angivelse av nasjonalitet. Av norske identifikasjonspapirer er det kun pass og nasjonale ID-kort som tilfredsstiller dette kravet.

SYSTEM: Papirklemmer kan man bruke til mye, blant annet kan man få system i ledningskaoset. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Dette kan du gjøre nå

Er du virkelig i tidsnød og trenger pass raskt, kan du søke om et såkalt nødpass. Dette fylles ut for hånd, og er derfor ikke gyldig i en rekke land, som blant annet USA og Dubai.

Det er også flere land som ikke godtar nødpasset på grunn av skjerpet grensekontroll under koronapandemien. Sjekk derfor oppdatert informasjon hos det aktuelle besøkslandets offisielle sider.

Dette koster det

Søknadsgebyret for nødpass er 1000 kroner. Det er samme pris for barn og voksen. Du betaler gebyret når du møter opp på pass– og ID-kontoret. Husk at du ikke kan betale med kredittkort, Vipps eller utenlandske bankkort, og nødpasset er gyldig kun for den aktuelle reisen.

Du må levere nødpasset til politiet, pass– og ID-kontoret eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen. Og da må du huske å søke om nytt ordinært pass. Dette koster 570 kroner for alle over 16 år og 340 kroner for dem som er yngre.

Prisen for nasjonalt id-kort er den samme som for pass, men hvis du søker om pass og nasjonalt ID-kort samtidig, reduseres søknadsgebyret.

  • Over 16 år: 920 kroner
  • Mellom 10 og 16 år: 730 kroner
  • Under 10 år: 540 kroner

Dette må du ta med deg

  • Dokumentasjon for reisen (tur/retur)
  • Gyldig legitimasjon
  • Ett passfoto i farger
  • Kort eller kontanter for å betale.

Disse nektes nødpass

Vanligvis får du ikke nødpass hvis du allerede har fått utstedt nødpass to ganger i løpet av de siste fem årene. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet nødpass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer