Lange køer og tekniske problemer i passbestillingen:

Passtrøbbel - igjen

Det er rekordlang ventetid hvis du skal ha nytt pass. Dette må du gjøre.

Passkiosk: Passbestillingen gjennomføres ved slike automater, som også kalles passkiosk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Passkiosk: Passbestillingen gjennomføres ved slike automater, som også kalles passkiosk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I samme øyeblikk som statsminister Erna Solberg åpnet Norge, våknet også nordmenns reiselyst til utlandet. Antall passbestillinger doblet seg på kort tid.

Men det betyr også trøbbel for mange. For i løpet av det halvannet året med coronapandemi og «reiseforbud» har en rekke nordmenn opplevd at passet gikk ut på dato.

Og skal du bestille pass akkurat nå, kan det by på store utfordringer. For politiets automatiske passbestillingssystem sliter med tekniske problemer, og ved flere av landets passkontor er det ikke ledig time før om flere uker.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Teknisk feil

I sommer sviktet maskinen som produserer pass, og mange måtte vente ekstra lenge før passet var ferdig.

– Vi har noen tekniske problemer med timebestillingen på politiet.no, men leverandøren vår jobber med å rette feilen. Det er fortsatt mulig å bestille time over hele landet, men enkelte brukere kan oppleve ustabilitet ved timebestilling, sier fungerende seksjonsleder Unni Norum i Politidirektoratet til Dinside.

– Hvor omfattende er problemet?

– Det er per nå ikke rapportert om at problemet er utbredt, men vi har lagt ut en melding på nettsiden i tilfelle noen opplever utfordringer når de forsøker å bestille seg time. Vi vil komme tilbake med mer informasjon dersom situasjonen endrer seg, sier Norum.

Passtrøbbel - igjen

Dobling

Vi opplever økt etterspørsel og merker nesten en dobling av antall timebestillinger, sammenlignet med denne tiden året før coronapandemien. Mange ønsker å fornye passet sitt, nå som det blir mulig å reise mer igjen. Vi har god kapasitet mange steder i landet, og det legges fortløpende ut ledige timer for bestilling av pass og ID-kort på politiet.no.

Lang ventetid

Men det er ikke alle steder hvor det er god kapasitet. Ved Grønland politistasjon i Oslo er første ledige time 24. november. Og dersom denne datoen ikke passer for deg, må du vente til neste anledning - andre uken i desember.

I Bærum er det mulig å få pass fra 4. november, mens de som ønsker å bruke passkontoret i Ski i Nordre Follo må vente til 8. desember. Dette er samme dato som første ledige time i Bergen.

Bor du i Trondheim er passbestillings-mulighetene mye bedre. Her er det stort sett ledig alle dager fremover.

(DinSide sjekket situasjonen fredag 8. oktober)

Stor pågang nå

-Vi opplever at det er jevnt stor pågang for å få time til pass/ID-kort ved Oslo Politidistrikt sine lokasjoner i Bærum og på Grønland. Det legges fortløpende ut nye timer på våre nettsider, noe som betyr at selv om det til tider kan se helt fullt ut, kan antall ledige timer fremover ha endret seg like etter, sier Lars Borge Blomquist, leder ved passavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Hver fredag blir det også lagt ut nye timer for ukene fremover. Ved god kapasitet blir det lagt ut nye ledige timer, samt timer som blir ledige når noen avbestiller sin time. Publikum bør jevnlig sjekke våre nettsider for å se etter ledige timer.

Utvider

- Vi har i tillegg utvidet våre åpningstider både på ukedager og på lørdager for å kunne tilby flere timer til publikum. Er det helt kritisk og man ikke har klart å skaffe seg ordinært pass innen reisen, kan man komme noen dager før reisen for å få utstedt et nødpass.

Det er generelt viktig å følge med på utløpsdatoen på passet, slik at man rekker å bestille time i god tid før planlagt reise, avslutter Lars Borge Blomquist.

Viste du at passet ditt kan være ugyldig flere år før utløpdatoen?

Sjekk datoen: Skal du ut og reise? Da må du huske pass, også for reiser i Norden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sjekk datoen: Skal du ut og reise? Da må du huske pass, også for reiser i Norden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette må du gjøre

Dersom du trenger pass eller nasjonalt ID-kort og det er lang ventetid ved ditt lokale passkontor, er dette tipsene du bør bruke:

  • Sjekk om det er ledig time hos andre passkontor i regionen der du bor. Det er nemlig ikke noe krav om at du bestille pass ved det nærmeste passkontoret.
  • Ta med deg det gamle passet ditt, og lever dette inn samtidig som du bestiller nytt, og du kommer til å få det nye passet tilsendt i posten.
  • Hvis du har dårlig tid før avreisetidspunktet - og ønsker å hente passet/ID-kortet hos politiet - må du gi beskjed om dette når du møter opp til timen din. Du får en SMS når passet/ID-kortet er klart til å hentes.
  • Selv om det ikke er ledige timer ved ditt nærmeste passkontor, kan situasjonen endre seg. Timer kan bli avbestilt, eller passkontoret utvider med ekstramannskaper eller ekstra timer. Søk derfor på nytt etter ledige timer litt senere.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer