Coronaviruset

Penger tilbake for avlyst cup, treningsleir eller arrangement?

Avlyst cup, treningsleir eller arrangement? Slik kan du få pengene tilbake.

AVLYST CUP, TRENINGSLEIR ELLER KONSERT? Det er dyrt å dra på cup og treningsleir, så hva skjer med egenandeler du kanskje har betalt for deltakelse og reise, dersom arrangementene blir avlyst i lys av corona-situasjonen? Du kan ha krav på refusjon både av egenandeler til cuper og treningsleire og til konserter og andre arrangementer som ikke blir noe av. Og i verste fall kan forsikringen hjelpe deg - selv om det ikke er alle forsikringsselskapene som dekker det. Foto: NTB scanpix
AVLYST CUP, TRENINGSLEIR ELLER KONSERT? Det er dyrt å dra på cup og treningsleir, så hva skjer med egenandeler du kanskje har betalt for deltakelse og reise, dersom arrangementene blir avlyst i lys av corona-situasjonen? Du kan ha krav på refusjon både av egenandeler til cuper og treningsleire og til konserter og andre arrangementer som ikke blir noe av. Og i verste fall kan forsikringen hjelpe deg - selv om det ikke er alle forsikringsselskapene som dekker det. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona-situasjonen gjør at veldig mange sportsarrangementer, cuper, konserter og andre arrangementer som involverer store folkemengder, er avlyst.

Populære Dana Cup i Danmark har allerede meldt at de har avlyst årets cup, og det hersker fremdeles usikkerhet rundt årets Gothia Cup i Sverige - også hva som skjer med tanke på å reise til utlandet generelt. Hva som skjer med Norway Cup, er heller ikke avgjort ennå.

Hva gjør du dersom du eller andre i familien er påmeldt cuper, treningsleire eller har billetter til arrangementer i utlandet eller i Norge i løpet av sommeren? Kan du få refundert deltakeravgifter, egenandel til sportsklubben eller billettutgifter til arrangementer som konserter og annet?

Og hva med selve reisen og overnattingen du kanskje har bestilt, når arrangementet er avlyst?

- Krav på refusjon

- Det man har betalt for avlyste arrangementer vil man normalt kunne kreve refundert, sier Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, til Dinside.

Dette gjelder ifølge Høst også eventuelle egenandeler for eksempelvis cuper eller treningsleire, innbetalt til sportsklubber.

- Egenandeler som er innbetalt for turer som ikke blir noe av vil man også i utgangspunktet ha krav på å få refundert. Ta kontakt med din klubb for å sjekke ut dette, råder Høst.

Hun presiserer videre at erstatning for andre utgifter du har hatt, som for eksempel reise og overnatting i forbindelse med arrangementet, ikke er noe du vil kunne kreve dekket av arrangøren, og at dette gjelder uansett hva som står i vilkårene.

Høst påpeker at de har registrert at det ikke er alle arrangørene som ønsker å gi forbrukerne rettmessig refusjon:

- Vi er kjent med at flere store aktører har vilkår som fratar forbrukeren rett til refusjon av billettprisen uansett avlysningsgrunn. Slike vilkår er trolig urimelige, og vi mener du som kjøper vil ha rett på refusjon uansett hva vilkårene sier, uttaler Høst.

- I noen tilfeller tilbyr arrangøren at arrangementet flyttes. For en del kan dette være et fullgodt alternativ, som vi anbefaler at du vurderer.

Reiseforsikringen kan dekke tapet ditt

Dersom arrangøren ikke ønsker å refundere pengene for avlyste arrangementer, eller du ikke kan delta fordi reiseråd fra Utenriksdepartementet forhindrer deg fra å reise, kan det hende at forsikringsselskapet ditt kan hjelpe.

Dinside har spurt forsikringsselskapene hvorvidt de dekker denne typen saker på reiseforsikringen.

Det er imidlertid ikke et likelydende svar fra alle, så hvorvidt du kan få refusjon via forsikringsselskapet vil avhenge av hvilket forsikringsselskap du har.

Men felles for alle er at de sier at avbestillingsdekningen i reiseforsikringen ikke gjelder dersom grunnen til avbestillingen er at arrangementet er avlyst.

Samtidig sier de at de dekker arrangementsutgifter dersom grunnen til at du ikke får deltatt er enten et offisielt reiseråd fra UD eller at du er syk.

I tillegg sier alle at de ikke dekker tapte billettkostnader til avlyste arrangementer i Norge, ei heller egenandeler til sportsarrangementer som blir avlyst dersom dette er i Norge.

Dekker alt, også egenandeler

KLP forsikring er et av selskapene som sier de dekker både egenandeler som er betalt og konsertbilletter - dersom dette er arrangementer som du ikke får reist til på grunn av sykdom eller reiseråd.

- Avbestilling dekkes ved akutt sykdom eller hvis et reiseråd gjelder for reisemålet. I slike tilfeller vil også forhåndsbetalte billetter til utflukter og arrangementer i forbindelse med reisen dekkes, så lenge kunden har avklart hva som blir refundert av reisearrangøren, sier avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring til Dinside.

De forutsetter altså at du først sjekker hva du får refundert av arrangøren.

- Såfremt avbestillingspunktet i vilkårene er oppfylt, dekkes de utgiftene kunden har i forbindelse med reisen, også egenandeler. Egenandeler til arrangement i Norge som blir avlyst på grunn av korona er ikke dekket, understreker Nilsen.

Codan, Europeiske, Frende og Storebrand sier at hvorvidt reiseforsikringen omfatter refusjoner av avlyste arrangementer, vil avhenge av om arrangementet er kjøpt som en del av reisen og således er omfattet av pakkereiseloven.

Avlysning er ikke grunn nok - men samtidig reiseråd er det

Dersom du har bestilt en reise med bakgrunn i et arrangement, for eksempel Dana Cup, og dette blir avlyst, vil avlysningen i utgangspunktet ikke være grunn god nok til å kansellere hele reisen og få dekket reise og opphold på reiseforsikringen.

- Dersom en cup eller et arrangement blir avlyst gir det alene ikke dekning for avbestilling. At hensikten med en tur bortfaller gir dessverre ikke dekning for avbestilling, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring.

Men dersom det i tillegg er et offisielt reiseråd mot et land eller et sted, slik det nå er for alle land i hele verden, vil dette likevel gjøre at du får dekket utgifter du ikke får refundert for reise og opphold.

Her er det imidlertid ulikt fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, hvor langt fram i tid de tillater avbestillingen på reiseforsikringen.

Per 17. april er det kun to forsikringsselskap som sier a de per nå vil ta regningen for ekstrautgifter du vil ha i forbindelse med avbestillinger for sommerferien. Du kan se en oversikt over hvor langt frem i tid alle forsikringsselskapene dekker avbestillinger, i denne artikkelen.

Dette sier forsikringsselskapene

Alle sier at kunden først må kontakte arrangør for å søke refusjon derfra. Dersom reiseforsikringen gjelder, vil den dekke det eventuelle mellomlegget du ikke får refundert fra arrangør.

KLP Skadeforsikring:

Dekker arrangementer? Ja, dersom avlysninger er i utlandet og UDs reiseråd gjelder. Dekker da både selve arrangementet og reise/opphold.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Ja, dekker også egenandeler så fremt avbestillingspunktet i vilkårene er oppfylt, altså at det handler om sykdom eler reiseråd. Egenandeler til arrangement i Norge som blir avlyst på grunn av korona er ikke dekket.

Codan forsikring:

Dekker arrangementer? Kan dekke arrangementer dersom dette er en del av en reise, slik at det omfattes av pakkereiseloven: «Når det gjelder arrangementer så avhenger det av om man har kjøpt en reise som inkluderte arrangementet. I slike tilfeller gjør vi en vurdering, men pakkereiseloven vil i så fall være gjeldende og man bes ta kontakt med reisearrangør først,» uttaler Georg Richvoldsen i Codan.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Nei, dekker ikke.

Europeiske/If:

Dekker arrangementer? Dekkes generelt ikke, med mindre det er kjøpt i kombinasjon med andre deler av en reise og således faller inn under Pakkereiseloven. «Har man derimot kjøpt en utenlandsreise selv, der en konsert, fotballkamp eller en turnering er én av aktivitetene man skal oppleve, stiller saken seg litt annerledes. Da dekkes fortsatt ikke selve arrangementet, uavhengig av om det er musikk-, opplevelse- eller idrettsrelatert, men du kan fortsatt ha krav på å få refundert eller flyttet på reisen eller oppholdet så lenge reiserådet fra UD står. Da må man kontakte fly- eller reiseselskapet og sjekke hva man får tilbakebetalt. Deretter kan man kontakte forsikringsselskapet for å søke om erstatning for utgifter man ikke får dekket av disse,» sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Nei. Dekkes ikke. Sjekk med arrangør.

Gjensidige:

Dekker arrangementer? Ja, dersom det er i utlandet (ikke Norge) og reiserådet står: « I utlandet, pr. nå hvis det er snakk om turer med avreise seinest 30. april, da vil også eventuelle billetter til arrangement kunne bli dekket. Men først må man kontakte turoperatør/arrangementsansvarlige. Det er eventuelle merutgifter som dekkes av et forsikringsselskap. I Norge er det ikke erstatninger for dette,» sier Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Ja, dersom reiserådet står. Og foreløpig dekker Gjensidige avbestillinger frem til 30. april. «Hvis selve reisen dekkes av avbestillingsforsikringen, det vil si at det foreligger et reiseråd på tidspunktet for avreise, erstattes også arrangementer».

Fremtind (SpareBank 1 og DNB):

Dekker arrangementer? Nei. Dekker ikke arrangements- og påmeldingsavgifter. Men dekker andre utgifter for reiser til arrangementene: «De får dekket avbestilling av fly, tog og evt. hotell og leiebil til disse arrangementeten. Som alltid må de kontakte reiseoperatøren først,» sier Therese Nielsen i Fremtind.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Nei. «Dette dekkes ikke da det er en del av en arrangements- eller påmeldingsavgift. Dette må en kreve refundert eller tilbakebetalt direkte av arrangøren.»

Tryg:

Dekker arrangementer? Ja. «Dersom det gjelder reiseråd fra UD for det landet og den perioden man skulle ha reist, vil dette gi dekning under reiseforsikringen,» sier Ole Irgens i Tryg.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Ja. «Dette vil dekkes, så sant klubben har fått refundert så mye som mulig av egenandeler og forhåndsbetalinger og fordeler dette på deltakerne».

Frende:

Dekker arrangementer? Ja. «Dersom reiserådet fra norske myndigheter fortsatt er gjeldene på avreisetidspunkt, vil arrangement i utlandet kunne dekkes av reiseforsikringen dersom det samtidig avbestilles en forhåndsbetalt reise,» sier Petter Lassen i Frende.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Ja, som over.

Storebrand:

Dekker arrangementer? Ja, dersom arrangementet er betalt sammen med en reise. «Vi dekker ikke avbestilling når et arrangement blir avlyst, men vi dekker avbestilling av selve reisen. Vi dekker også forhåndsbetalte arrangement ved avbestilling av en reise, dersom arrangementet er en del av reisens pris og er betalt sammen med reisen. Avbestillingen gjelder dersom reiserådet opprettholdes på din avreisedato,» sier Helene Lund i Storebrand.

Dekker egenandeler for cuper/treningsleire etc? Nei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer