Perlen ved Adriaterhavet

DUBROVNIK: Ny takstein og reparerte murer har slettet krigens spor i Dubrovnik. Der ble 200 personer drept, 30 hus brant, og 90 prosent av takene ødelagt i krigsinfernoet i 1991. Hele regionen ble blodig rammet under krigen i tidligere Jugoslavia. Det ble fred, og igjen kan alle trygt dra til Dubrovnik, og de øvrige reisemålene ved Adriaterhavet. Men turistene har nølt med å returnere. Av Arnt Ove og Roar A. Fordal

I 1000 ÅR: I gamlebyen i Dubrovnik har folk trasket i 1000 år, og heldigvis gikk ikke den unike hovedgata og resten av byen til grunne da krigen raste. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal
I 1000 ÅR: I gamlebyen i Dubrovnik har folk trasket i 1000 år, og heldigvis gikk ikke den unike hovedgata og resten av byen til grunne da krigen raste. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heldigvis var det mulig å restaurere den vakre gamlebyen i Dubrovnik. Nå kan alle igjen skue vidt ut over havet fra bymurene. Kun seil- og fritidsbåter vil dukke opp. Selv om det kun har gått et drøyt tiår siden fiendtlige krigsskip angrep. Freden har vokst seg sterk, og etter den forferdelige krigen brukes alle ressurser til gjenoppbygging. For de som tar turen nå, kan et flott område oppleves uten å måtte gå i turistkø!

Skroll ned for mer

Alle på båtferie kan trygt gå inn til den lune havnen i Dubrovnik. Der hvor krigen raste i 1990-årene kan trivelige småbyer, vakker natur, flotte øyer, og gode bademuligheter nytes og oppleves for de som vil ta turen. Det arbeides for å få i gang regelmessige charterturer direkte også fra Norge. Kommunikasjonene er så gode at å reise på egen hånd til Adriaterhavskysten kan anbefales.

Angrep Dubrovnik

Reaksjonene var sterke fra mange hold da serbiske styrker 6. desember i 1991 angrep Dubrovnik fra sjøen, og fra høydene sørøst for byen. Fra flere land kom det appeller om å spare gamlebyen, og heldigvis ble massiv bombing ikke iverksatt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

For omkring tusen år siden ble den gamle delen av Dubrovnik påbegynt. Først i det 17. århundre sto den ferdig med en cirka to kilometer lang bymur rundt gamlebyen med steinbelagte gater og steinhus i flere etasjer med i dag rundt 3.500 innbyggere. Klessnorene sees nå igjen mellom husene, og barn kan gå til og fra skolen mens serveringsstedene og butikkene gjerne vil ha nye kunder.

Opptil 25 meter over havet kan en gå på den gamle bymuren. Det imponerende byggverket beskyttet innbyggerne mot havet, og fiender i århundrer. Dubrovnik stod på Unesco sin liste over kulturskatter som vi må bevare for etterslektene, da den brutale krigen brått rammet i 1991. Fra høyden sørøst for Dubrovnik drønnet artillerigranater og raketter mot byen som omtales som selve perlen ved Adriaterhavskysten. Turistnæringen var stor, og et besøk i Dubrovnik sto ofte på reiseplanen for turistene som kom i stort antall før krigen rammet.

Før krigen ble det arrangert mange charterreiser til Dubrovnik og andre reisemål ved Adriaterhavskysten. Norske turarrangører er igjen utfordret til å satse på turer til kysten med spennende steder, og fristende øyer.

  • Fakta om Kroatia
  • Tilbake til innledningen.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer